Речник

Оофорит

Обновена: 06-02-2017

Какво e оофорит?
Оофорит e вид женска възпалителна болест, която засяга яйчниците. Той се причинява от бактериална инфекция, обикновено в резултат на полово предавани болести. Оофоритът може да възникне при жени от всяка възраст, макар че най–често се среща при жените на възраст между 15 и 25 години. Една жена, която страда от чести болки в корема, температура, вагинално течение или нередовна менструация трябва да посетите своя гинеколог, който може да проверите за оофорит и да определи основните причини за проблемите на пациентката. Повечето инфекции могат да бъдат лекувани с перорални антибиотици, макар че тежките случаи може да изискват хоспитализация за по–сериозни грижи.

Рискови фактори за развитие на оофорит?
Сексуално активните жени са с по–голям риск от развитие на оофорит. Бактериалните инфекции като хламидия, гонорея и стафилококи могат да причинят възпаление и дразнене на яйчниците. Раждане и гинекологични прегледи могат да въведат бактерии в тялото. Инфекциите може евентуално да причинят сериозни тъканни щети на яйчниците, матката и фалопиевите тръби и да се разпространи към други части на тялото.

Симптоми на Оофорит
Една жена, която има оофорит обикновено изпитва редица симптоми, които може да варират по тежест. Дискомфорт и спазми в долната част на корема, необичайно вагинално течение, както и температура са често срещани симптоми. Други симптоми може да включват втрисане, гадене, повишена менструално кървене и болка при секс или уриниране. Жена, която забележи някакви неприятни симптоми, трябва да насрочи среща с гинеколог незабавно, за да се направи задълбочено проучване на симптоматиката.

Диагностициране и Лечение на Оофорит?
Гинеколозите проверяват за оофорит и полово предавани болести чрез провеждане на физически преглед и извличане на проби от слуз и маточна тъкан за лабораторен анализ. Лабораторните тестове показват характера на бактериалната инфекция, и лекарите използват тази информация, за да потвърдят диагнозата и да предпишат правилното лечение. В повечето случаи пероралните антибиотици са ефективни за изчистването на инфекция в рамките на по–малко от една седмица. Лечението на яйчникова инфекция – оофорит се провежда най–често с цефалоспоринови антибиотици или пеницилин. Една жена, която изпитва силна болка може да се наложи да бъде приета в болница, така че лекарите да направят курс с интравенозни антибиотици. В редки случаи, когато инфекцията унищожава яйчниковата тъкан, при лечение на оофорит може да се наложи спешна операция, посредством която да се премахне единия или двата яйчника.

Как може да се предпазим от развитие на оофорит?
Има няколко стъпки, които всяка жена може да предприеме, за да намалее вероятността от развитие на оофорит. Познаването на сексуалната история на партньора ви и използването на презервативи може да намали риска от заразяване с полово предавани болести. Гинеколозите често препоръчват на сексуално активните жени да планират регулярни прегледи за наблюдение на здравето на репродуктивната им система. И накрая жените може допълнително да намалят вероятността от бактериални инфекции – оофорит чрез поддържане на добра хигиена и здравословен начин на живот чрез добър режим на хранене, спортуване и ограничаване на стреса.

Бременност и Домашни Любимци

Предишна публикация

Нормално Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник