Прегледана и обновена на 06-02-2017

Какво e оофорит?
Оофорит e вид женска възпалителна болест, която засяга яйчниците. Той се причинява от бактериална инфекция, обикновено в резултат на полово предавани болести. Оофоритът може да възникне при жени от всяка възраст, макар че най–често се среща при жените на възраст между 15 и 25 години. Една жена, която страда от чести болки в корема, температура, вагинално течение или нередовна менструация трябва да посетите своя гинеколог, който може да проверите за оофорит и да определи основните причини за проблемите на пациентката. Повечето инфекции могат да бъдат лекувани с перорални антибиотици, макар че тежките случаи може да изискват хоспитализация за по–сериозни грижи.

Рискови фактори за развитие на оофорит?
Сексуално активните жени са с по–голям риск от развитие на оофорит. Бактериалните инфекции като хламидия, гонорея и стафилококи могат да причинят възпаление и дразнене на яйчниците. Раждане и гинекологични прегледи могат да въведат бактерии в тялото. Инфекциите може евентуално да причинят сериозни тъканни щети на яйчниците, матката и фалопиевите тръби и да се разпространи към други части на тялото.

Симптоми на Оофорит
Една жена, която има оофорит обикновено изпитва редица симптоми, които може да варират по тежест. Дискомфорт и спазми в долната част на корема, необичайно вагинално течение, както и температура са често срещани симптоми. Други симптоми може да включват втрисане, гадене, повишена менструално кървене и болка при секс или уриниране. Жена, която забележи някакви неприятни симптоми, трябва да насрочи среща с гинеколог незабавно, за да се направи задълбочено проучване на симптоматиката.

Диагностициране и Лечение на Оофорит?
Гинеколозите проверяват за оофорит и полово предавани болести чрез провеждане на физически преглед и извличане на проби от слуз и маточна тъкан за лабораторен анализ. Лабораторните тестове показват характера на бактериалната инфекция, и лекарите използват тази информация, за да потвърдят диагнозата и да предпишат правилното лечение. В повечето случаи пероралните антибиотици са ефективни за изчистването на инфекция в рамките на по–малко от една седмица. Лечението на яйчникова инфекция – оофорит се провежда най–често с цефалоспоринови антибиотици или пеницилин. Една жена, която изпитва силна болка може да се наложи да бъде приета в болница, така че лекарите да направят курс с интравенозни антибиотици. В редки случаи, когато инфекцията унищожава яйчниковата тъкан, при лечение на оофорит може да се наложи спешна операция, посредством която да се премахне единия или двата яйчника.

Как може да се предпазим от развитие на оофорит?
Има няколко стъпки, които всяка жена може да предприеме, за да намалее вероятността от развитие на оофорит. Познаването на сексуалната история на партньора ви и използването на презервативи може да намали риска от заразяване с полово предавани болести. Гинеколозите често препоръчват на сексуално активните жени да планират регулярни прегледи за наблюдение на здравето на репродуктивната им система. И накрая жените може допълнително да намалят вероятността от бактериални инфекции – оофорит чрез поддържане на добра хигиена и здравословен начин на живот чрез добър режим на хранене, спортуване и ограничаване на стреса.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бременност и Домашни Любимци

Previous article

Нормално Раждане

Next article

More in Речник