Речник

Спекулум

Обновена: 28-09-2016

Какво е Спекулум и за какво се използва?
Спекулум от латински „огледало“ е медицински инструмент за разширяване на телесни отвори. В зависимост от неговото предназначение и телесния отвор, спекулума може да има различна форма, размер и т.н. В повечето случай спекулума се използва за визуална проверка чрез пряка видимост на вътрешната част на телесния отвор. Преди време спекулумите са били изработвани от неръждаема стомана и са се стерилизирали след всяка употреба. В днешно време много по–често се срещат от пластмаса, особено в лекарските кабинети и отделенията за спешна помощ. Има доказателства, че древните гърци и римляни са използвали вагинален и анален спекулум още по тяхно време.

Видове Спекулум?
В зависимост от предназначението се срещат различни видоде спекулуми. Ние ще се спрем на 5 вида, а именно вагинален, ректален, за нос, за уши и за перорално приложение.

пластмасов вагинален спекулум Вагинален Спекулум – това е най–известният и се използва както става ясно от името му за разширяване на влагалището, за по добра видимост на гинеколога. Вагиналния спекулум се състои от кух цилиндър със заоблени край, кой е разделен на две части и е свързан с панти, за да се движи всяка отделна част и да може да се стигне до разширяването. Всяка част се казва валва и е задължително със заоблени краища и ръбове, за да се предотврати нараняване и болка при проникване във влагалището. Препоръчително е да се използва лубрикант. Също така има механизъм при който може да се застопори отвора на определен градус, по този начин лекарят може да си свърши медицинската работа спокойно като ръцете му са свободни и не трябва да държи спекулума в този момент. Много хора го оприличават шеговито като на клюн на патица. Използването на вагинален спекулум позволява на гинеколога да извърши визуална проверка на вагината и маточната шийка, възможността за въвеждане на инструменти за по–нататъшни интервенции като биопсия. метален вагинален спекулум Например той се използва по време на процедурата цитонамазка. Вагинален спекулум се използва също и при лечение на плодовитостта, особено за изкуствено осеменяване, като позволява на вагиналната кухина да се отвари по–добре и по този начин се наблюдава улесняване вкарването на сперма във влагалището. Според формата вагиналния спекулум бива: цилиндричен с едно острие, с две остриета и с три остриета. Към днешна дата цената на пластмасовият вагинален гинекологичен спекулум за еднократна употреба варира от 0,80 до 2,00 лв. Като при избора си ще трябва да изберете и един от различните видове размери: S, M и L.

Ректален Спекулум – тук има взаимстване и вагиналния спекулум също се използва за анални операции, въпреки че съществуват няколко други форми на анален спекулум. Едната форма е аноскоп, прилича на тръба.

назален спекулум Назален спекулум (Спекулум за нос) – носните спекулуми представляват две сравнително плоски повърхности с дръжка. Инструментът е на панти, така че когато дръжката се притисни, остриетата се разпространяват странично и по този начин се разширява ноздрата и се позволява преглед и последващи манипулации. Всяко дете е преглеждано с такъв тим спекулум за нос.

ушен спекулум Ушен спекулум – прилича на фуния и се предлага в различни размери. Всеки човек като дете е бил преглеждан с такъв тип инструмент.

Перорален спекулум – има различни видове, като целта му е да се отвори устата на пациента и да не позволи по време на прегледа или манипулациите пациента да си затвори устата. Често пероралния спекулум се използва във ветеринарната медицина, за да не позволи например кучето да ухапе лекаря по време на преглед или лечение.

След като се запознахте с различните видове спекулуми, може би вашите спомени излязоха на преден план и си припомнихте как като дете или възрастен поне веднъж сте били проверявани от лекар специалист уши, нос, гърло с назален или ушен спекулум.

Съвети за Зачеване

Предишна публикация

Кръв от Носа при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник