Спекулум

Какво е Спекулум и за какво се използва?
Спекулум от латински „огледало“ е медицински инструмент за разширяване на телесни отвори. В зависимост от неговото предназначение и телесния отвор, спекулума може да има различна форма, размер и т.н. В повечето случай спекулума се използва за визуална проверка чрез пряка видимост на вътрешната част на телесния отвор. Преди време спекулумите са били изработвани от неръждаема стомана и са се стерилизирали след всяка употреба. В днешно време много по–често се срещат от пластмаса, особено в лекарските кабинети и отделенията за спешна помощ. Има доказателства, че древните гърци и римляни са използвали вагинален и анален спекулум още по тяхно време.

Видове Спекулум?
В зависимост от предназначението се срещат различни видоде спекулуми. Ние ще се спрем на 5 вида, а именно вагинален, ректален, за нос, за уши и за перорално приложение.

пластмасов вагинален спекулум

Вагинален Спекулум – това е най–известният и се използва както става ясно от името му за разширяване на влагалището, за по добра видимост на гинеколога. Вагиналния спекулум се състои от кух цилиндър със заоблени край, кой е разделен на две части и е свързан с панти, за да се движи всяка отделна част и да може да се стигне до разширяването. Всяка част се казва валва и е задължително със заоблени краища и ръбове, за да се предотврати нараняване и болка при проникване във влагалището. Препоръчително е да се използва лубрикант. Също така има механизъм при който може да се застопори отвора на определен градус, по този начин лекарят може да си свърши медицинската работа спокойно като ръцете му са свободни и не трябва да държи спекулума в този момент. Много хора го оприличават шеговито като на клюн на патица. Използването на вагинален спекулум позволява на гинеколога да извърши визуална проверка на вагината и маточната шийка, възможността за въвеждане на инструменти за по–нататъшни интервенции като биопсия. метален вагинален спекулумНапример той се използва по време на процедурата цитонамазка. Вагинален спекулум се използва също и при лечение на плодовитостта, особено за изкуствено осеменяване, като позволява на вагиналната кухина да се отвари по–добре и по този начин се наблюдава улесняване вкарването на сперма във влагалището. Според формата вагиналния спекулум бива: цилиндричен с едно острие, с две остриета и с три остриета. Към днешна дата цената на пластмасовият вагинален гинекологичен спекулум за еднократна употреба варира от 0,80 до 2,00 лв. Като при избора си ще трябва да изберете и един от различните видове размери: S, M и L.

Ректален Спекулум – тук има взаимстване и вагиналния спекулум също се използва за анални операции, въпреки че съществуват няколко други форми на анален спекулум. Едната форма е аноскоп, прилича на тръба.

назален спекулумНазален спекулум (Спекулум за нос) – носните спекулуми представляват две сравнително плоски повърхности с дръжка. Инструментът е на панти, така че когато дръжката се притисни, остриетата се разпространяват странично и по този начин се разширява ноздрата и се позволява преглед и последващи манипулации. Всяко дете е преглеждано с такъв тим спекулум за нос.

ушен спекулумУшен спекулум – прилича на фуния и се предлага в различни размери. Всеки човек като дете е бил преглеждан с такъв тип инструмент.

Перорален спекулум – има различни видове, като целта му е да се отвори устата на пациента и да не позволи по време на прегледа или манипулациите пациента да си затвори устата. Често пероралния спекулум се използва във ветеринарната медицина, за да не позволи например кучето да ухапе лекаря по време на преглед или лечение.

След като се запознахте с различните видове спекулуми, може би вашите спомени излязоха на преден план и си припомнихте как като дете или възрастен поне веднъж сте били проверявани от лекар специалист уши, нос, гърло с назален или ушен спекулум.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии