Речник

Витамин Б17

Обновена: 08-11-2019

Какво е Витамин Б17?
Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките или семена от кайсии, ябълки, праскови, сливи, червени череши и други плодове. Също така се съдържа и в горчивите бадеми.

витамин б17 Частично синтезиран от човека, пречистената форма на амигдалинът е известна като летрил и е патентована през 1950 година като се превръща в популярна алтернативна терапия за рак през 60-те и 70-те години. Синтетичната форма сега е забранена за производство в много държави от 1980 година насам. Много самозвани лечители итерапевти  се възползват от ползите от амилодалина (също наричан нитрилостран, пуразин и витамин Б17, за да прокламират средства срешу рак. Въпреки че тези хора публикуват разкази за лични успехи и излекуване от различни видове рак, след като са го използвали, категорични научни доказателства просто не се посочват.

Как работи витамин Б17?
Начинът, по който човешкият организъм го преработва, води до отделяне на съединението цианид, за което се предполага, че убива вредни ракови клетки. Някои хора също така предполагат, че той съдържа комбинация от ензими, които имат способност да разрушат и унищожат раковите клетки. Други казват, че ракът е причинен, защото тялото не разполага с достатъчно витамин B17, но няма доказателство, че амилдалинът действа като витамин в тялото ви или че дори ви е нужен. Да наричаме съединението витамин е начин да се измъкнем от сложното търсене на квалификация, която отговаря на научния му профил.

Проучвания при животни и лабораторни изследвания на амилгдалина имат смесени резултати. Някои не откриват полза, докато други предполагат, че химичното вещество има лек ефект върху някои видове ракови клетки. Може да помогне и за облекчаване на определени типове болка.

Към днешна дата не е имало никакви  „контролирани клинични изпитвания “ на амилгдалина. Това означава, че учените не са сравнявали хора, които получават дози от него за определено лечение с хора, които не го приемат, а имат същия здравословен проблем.

Защо предозирането с витамин В17 може да бъде опасно?
Има риск съединението амигдалин да причини отравяне с цианид. Кръвното ви налягане може да спадне до много ниски нива, може да се получи увреждане на черния дроб или дори да се изпадне в кома. В най-лошия случай, високите дози от около 50-60 ядки от кайсии, или 50 грама летрил – могат да убият човек. Симптомите на отравяне с цианид включват:
– Виене на свят
– Гадене и да повръщане
– Главоболие
– Посиняла кожа
– Подути горни клепачи
– Затруднено ходене
– Объркване

Тези проблеми обикновено са по-лоши, когато погълнете амилдалин, отколкото да го инжектирате. По-вероятно е да имате неприятна реакция също така, ако приемате високи дози витамин С или ядете храни като: сурови бадеми ,натрошени плодови ядки, праскови, соеви кълнове, моркови, целина, сусамово семе.

Витамин Б17 или амигдалин е с недоказан ефект при лечение на рак, а даже в големи дози може да бъде и опасен. Говорете с вашия лекар за всяка алтернативна или допълваща терапия, която мислите, че може да помогне за конкретния ваш здравословен проблем. Не се препоръчва прибягването към каквото и да било самолечение, особено, когато заболяването е сериозно и има шанс да застраши вашия живот.

Ишиас при бременност

Предишна публикация

Какво трябва да знае бъдещият Татко за секса при бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник