Витамин Б17

Какво е Витамин Б17?
Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките или семена от кайсии, ябълки, праскови, сливи, червени череши и други плодове. Също така се съдържа и в горчивите бадеми.

витамин б17

Частично синтезиран от човека, пречистената форма на амигдалинът е известна като летрил и е патентована през 1950 година като се превръща в популярна алтернативна терапия за рак през 60-те и 70-те години. Синтетичната форма сега е забранена за производство в много държави от 1980 година насам. Много самозвани лечители итерапевти  се възползват от ползите от амилодалина (също наричан нитрилостран, пуразин и витамин Б17, за да прокламират средства срешу рак. Въпреки че тези хора публикуват разкази за лични успехи и излекуване от различни видове рак, след като са го използвали, категорични научни доказателства просто не се посочват.

Как работи витамин Б17?
Начинът, по който човешкият организъм го преработва, води до отделяне на съединението цианид, за което се предполага, че убива вредни ракови клетки. Някои хора също така предполагат, че той съдържа комбинация от ензими, които имат способност да разрушат и унищожат раковите клетки. Други казват, че ракът е причинен, защото тялото не разполага с достатъчно витамин B17, но няма доказателство, че амилдалинът действа като витамин в тялото ви или че дори ви е нужен. Да наричаме съединението витамин е начин да се измъкнем от сложното търсене на квалификация, която отговаря на научния му профил.

Проучвания при животни и лабораторни изследвания на амилгдалина имат смесени резултати. Някои не откриват полза, докато други предполагат, че химичното вещество има лек ефект върху някои видове ракови клетки. Може да помогне и за облекчаване на определени типове болка.

Към днешна дата не е имало никакви  „контролирани клинични изпитвания “ на амилгдалина. Това означава, че учените не са сравнявали хора, които получават дози от него за определено лечение с хора, които не го приемат, а имат същия здравословен проблем.

Защо предозирането с витамин В17 може да бъде опасно?
Има риск съединението амигдалин да причини отравяне с цианид. Кръвното ви налягане може да спадне до много ниски нива, може да се получи увреждане на черния дроб или дори да се изпадне в кома. В най-лошия случай, високите дози от около 50-60 ядки от кайсии, или 50 грама летрил – могат да убият човек. Симптомите на отравяне с цианид включват:
– Виене на свят
– Гадене и да повръщане
– Главоболие
– Посиняла кожа
– Подути горни клепачи
– Затруднено ходене
– Объркване

Тези проблеми обикновено са по-лоши, когато погълнете амилдалин, отколкото да го инжектирате. По-вероятно е да имате неприятна реакция също така, ако приемате високи дози витамин С или ядете храни като: сурови бадеми ,натрошени плодови ядки, праскови, соеви кълнове, моркови, целина, сусамово семе.

Витамин Б17 или амигдалин е с недоказан ефект при лечение на рак, а даже в големи дози може да бъде и опасен. Говорете с вашия лекар за всяка алтернативна или допълваща терапия, която мислите, че може да помогне за конкретния ваш здравословен проблем. Не се препоръчва прибягването към каквото и да било самолечение, особено, когато заболяването е сериозно и има шанс да застраши вашия живот.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация