Прегледана и обновена на 05-01-2020

Полезна информация за използването на лубриканти по време на секс през бременността!
Спокойно можем да ви кажем една малка тайна за секса при бременните дами: за много жени – бременността означава блажен период от девет месеца, през който да оставят шишенцето с лубрикант скрито дълбоко в нощните им шкафчета. Повечето бременни жени получават огромни количества допълнителен вагинален секрет, който естествено се произвежда по време на бременност. Най-добре следете медицинската си история. Всички жени са различни и съответно едни и същи хормонални промени могат да доведат до това някои бременни дами вечно да са влажни и мокри, а други – да са прекомерно сухи. Така че, ако се чувствате изсъхнали долу и сексът ви причинява неудобно триене и болки, най-препоръчително е да се приложат овлажняващи средства на водна основа, каквито са повечето лубрикантни гелове на пазара. Много медицински проучвания установяват, че тези жени, които използват лубрикант по време на секс, докладват значително по-високи нива на удовлетворение и удоволствие.

мъж и жена използват лубрикант по време на секс през бременността

Какъв е най-добрият вид лубрикант, който може да се използва по време на бременност?
Най-добрият ви залог е продукт на водна основа, както казахме вече по-горе. Плюсовете на този вид смазочни средства е, че са гладки и хлъзгави и носят изключително малък риск от дразнене или инфекция. Минусите са, че тъй като те се абсорбират в кожата и лигавиците, може да се наложи да бъдат повторно прилагани периодично. Има много такива лубриканти на нашия пазар на доста известни марки презервативи, така че проучете добре различните варианти и изберете най-подходящия за вас.

Ще достигне ли прилагания лубрикант до бебето по време на бременност?
Краткият отговор е не, защото шийката е запечатана със специална тапа, така че няма опасност овлажняващият продукт да влезе в пространството на бебето.

Какъв тип лубриканти трябва да бъдат избягвани по време на бременността?
Дори при смазочни масла на водна основа, е задължително да се информирате добре и да се насочите към максимално чисти продукти, които не съдържат в състава си глицерин, парабени или аромати, които могат да бъдат дразнещи и да причинят някакъв проблем. Определено е наложително да избягвайте смазочни материали с добавки и вещества, предназначени за подобряване на удоволствието. Те биха могли да имат по-силни от очакваното и дори неприятни ефекти върху вашите кръвоснабдени и особено чувствителни през периода на бременността – вагинални тъкани. Също така трябва да избягвате всякакви ароматизирани овлажняващи материали, особено ако те съдържат захар, защото могат да допринесат за риска от развитие на гъбична инфекция във влагалището. Въпреки че силиконовите лубриканти не са специално изключени, те могат да променят рН-а баланса на вагината ви и да повишат опасността от заразяване с някаква полово предавана инфекция, така че стойте настрана и от такива.

Може ли да използвате други смазочни продукти по време на любовния акт?
Ако сте използвали други продукти за овлажняване в миналото като вазелин, бебешко олио за тяло, зехтин, кокосово масло или някакъв друг овлажнител за тяло, категорично ги оставете далеч за момента, след като бебето се роди, защото те евентуално могат да включват глицерин, аромати и оцветители, които може да увеличат риска от дразнене и проблеми във влагалището.

След раждането може ли да се използват лубриканти?
Набавете си лубрикант задължително! Тези средства са особено важни и полезни след раждането, когато повечето жени – особено тези, които кърмят – имат доста голяма степен на вагинална сухота и дразнене по време на сексуален акт. Купете си най-голямата тубичка с лубрикант и я поддържайте на удобно място, за да се наслаждавате с партньора ви на така сближаващата интимност след раждането на вашето детенце!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Какво трябва да знае бъдещият Татко за секса при бременност

Previous article

Витамин Б12

Next article