Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си?
Чрез едно кръвно изследване, може да се уверите, че това е така, за да останете здрави в бъдеше. Витамин Б12 е важен за тялото ви. Той например участва във формирането на ДНК-а и в образуването на червените кръвни клетки. Тъй като организмът на човек не може сам да синтезира витамин В12, трябва да го получава чрез прием на животински храни или от хранителни добавки. Хората трябва да си го набавят регулярно, защото организма на човек не съхранява този витамин за дълго време.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

витамин б12

Колко витамин Б12 трябва да се приема на ден?
Отговорът зависи от няколко неща, включително от вашата възраст, от вашите хранителни навици, дали имате някакви заболявания и от това какви лекарства приемате. Средните препоръчителни стойности са измерени в микрограми, а количеството варират според възрастта:

– Кърмачета на възраст до 6 месеца: 0,4 мкг
– Бебета на възраст от 7 до 12 месеца: 0,5 мкг
– Деца на възраст от 1 до 3 години: 0,9 мкг
– Деца на възраст от 4 до 8 години: 1,2 мкг
– Деца на възраст от 9 до 13 години: 1,8 мкг
– Тийнейджъри на възраст 14-18: 2,4 мкг
– Възрастни: 2,4 мкг – 2,6 мкг на ден, ако сте бременна и 2,8 мкг на ден, ако кърмите.

Кои са най-добрите хранителни източници на витамин Б12?
Можете да си набавяте нужните количества витамин B12 чрез консумация на животински храни, които го съдържат естествено, или от такива, които са били допълнително обогатени с него. Такива източници са например: млечни продукти, яйца, риба, месо и домашни птици. Ако търсите храни, с добавен Б12, проверете етикета за хранителните факти на продукта.

Кога имате недостиг на витамин Б12?
Все повече хора в световен мащаб не получават достатъчно от това хранително вещество. Ако не сте убедени че получавате достатъчно витамини, можете да попитате вашия лекар дали трябва да направите кръвен тест, за да проверите нивото на така важния витамин В12. С увеличаването на възрастта, може да стане по-трудно да се абсорбира този витамин и също да имате дефицит в организма. Това също може да се получи, ако сте преминали през операция за отслабване или друг вид операция, която отстранява част от стомаха ви, или ако пиете много алкохол.

Вероятно ще имате липса на витамин Б12, ако имате:
– Атрофичен гастрит, при който стомашната ви лигавица е разранена.
– Злокачествена анемия, която прави трудно за тялото на болния да абсорбира витамин Б12.
– Състояния, които влияят на тънките черва, като болест на Крон, целиакия, бактериален растеж или паразит
– Нарушения на имунната система като лупус
– Приемате някои лекарства, които пречат на абсорбцията на витамин B12. Това включва някои лекарства против киселини, включително инхибитори на протонната помпа като рабепразол, омепразол, езомепразол, ланзопразола и пантопразол; H2-блокери като циметидин, фамотидин и ранитидин; и някои лекарства за диабет като метформин.
Също може да имате ниски нива и липса на витамин Б12, ако спазвате строга веганска диета. Това означава, че най-вероятно не приемате с вашата храна никакви животински продукти, включително месо, мляко, сирене, и яйца или пък сте вегетарианец, който не яде месни продукти. И в двата случая, без значение дали сте веган или вегетарианец можете да добавите към диетата си храни, обогатени с витамин Б12 или да предприемете стъпки към приемането на допълнителни добавки, като например витамини на хапчета.

Колко витамин б12 трябва да приемате ако сте бременна или кърмите?
Ако сте бременна жена, спазваща вегетарианска диета и планирате да кърмите бебето си, трябва да говорите с вашия лекар преди още да сте родили вашето бебе, така че ви се изготви план за това как ще получите достатъчно витамин В12, за да поддържате вашето бебе здрав. Без нужното количество витамин Б12, вашето дете може да има закъснения в развитието и да не расте както трябва. Вижте наша подробна статия на тема Витамин Б12 при Бременност.

Какви са симптомите при недостиг на витамин Б12?
Ако имате недостиг на витамин Б12, можете да станете анемични. Лек дефицит може да не доведе до никакви ясни симптоми, но ако не се лекува, може да доведе до симптоми като:
– Слабост, умора или замаяност
– Сърцебиене и недостиг на въздух
– Бледа кожа
– Гладък език
– Запек, диария, загуба на апетит или газ
– Нервни проблеми като изтръпване или мравучкане, мускулна слабост и проблеми с ходенето.
– Загуба на зрението
– Психични проблеми като депресия, загуба на паметта или поведенчески промени

Лечение при недостиг на витамин Б12?
Ако имате диагностицирана злокачествена анемия или някакви други проблеми с усвояването на витамин Б12, първо ще ви трябва кръвно изследване за нивата на този витамин. Може да се наложи да продължите периодично да се изследвате, да взимате високи дози хранителна добавка през устата или да поставяте инжекционен разтвор.

Каква превенция може да приложите, за да не развиете липса на витамин Б12?
Ако не приемате с храна животински продукти, имате избор. Можете да промените диетата си и да включите храни, обогатени с витамин Б12, да приемате хранителна добавка под формата на хапчета или инжекции ако сте вече във висок дефицит. По-възрастните хора, които имат установен дефицит на витамина, трябва да вземат ежедневно добавка или витамини, които го съдържат. При повечето хора лечението решава проблема. Но, ако има увреждане на нервите, което се случи поради дефицита, то може да е постоянно и необратимо.

В днешно време е лесно да се предотвратят дефицит (недостиг) или дори липса на витамин Б12. Това може да го направят като ядат достатъчно месо, птици, морски дарове, млечни продукти и яйца, които са в изобилие. Ако не ядете животински продукти, или имате някакво медицински състояние, което ограничава тялото ви да абсорбира оптимално хранителните вещества, можете да вземете витамин Б12 чрез витамини или друга допълнителни хранителни добавка и храни, обогатени с витамина.

Каквото и да предприемете за да увеличите своите нужни от витамин Б12, то говорете с вашия личен лекар.

Източници
1. https://www.health.harvard.edu/press_releases/vitamin_b12_deficiency
2. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).