Здраве

Липса на Витамин Д

Обновена: 10-01-2017

Знаем ли достатъчно за Витамин Д и какво трябва да направим при липса на Витамин D (на латиница Vitamin D)!
Ако избягвате слънцето, страдате от алергии към млечните продукти или може би се придържате към здравословна вегетарианска диета, може би вие сте изложени на повишен риск от дефицит на Витамин Д. Той е известен още като витаминът на слънцето! Това е така защото Витамин Д се създава от организма в отговор на кожата, която е изложена на слънчевите лъчи. Той също така се среща естествено в някои храни – включително някои видове риба, черен дроб от риба и яйчни жълтъци, зърнени храни и млечни продукти. Витамин Д е от основно значение за силни кости, защото помага на тялото да усвои калцият от храната. Традиционно липсата на Витамин Д е бил свързван досега основно с рахита, заболяване, при което костната тъкан неправилно се минерализира, което води до меки кости и скелетни деформации. Но в наши дни все повече доктори правят научни изследвания и разкриват значението на Витамин Д за защитата срещу много здравословни проблеми.

Симптоми и рискове за здравето при липса на Витамин Д
Симптомите като костни болки и мускулна слабост може да означават, че имате недостиг на Витамин Д. Въпреки това за повечето забързани хора в днешно време, симптомите са неуловими. Все пак дори и без някакви видими симптоми, твърде малко количество на Витамин Д може да създаде рискове за вашето здраве. Липса на Витамин Д се свързва със следното:
– Повишен риск от преждевременна смърт причинена от сърдечно–съдови заболявания
– Когнитивни нарушения при възрастните
– Тежка астма при деца
– Рак
– Редица направени проучвания споменават, че Витамин Д играе главна роля в лечението на много заболявания и тяхната превенция, включително диабет тип 1 и диабет тип 2, хипертония, глюкозна нетърпимост и множествена склероза.

липса на витамин д Причини за липса на Витамин Д
Дефицитът на Витамин Д може да се дължи на редица причини, като някои от тях са:
– Вие не консумирате препоръчваните нива на витамина с течение на времето. Това е вероятно, ако следвате строга вегетарианска диета, защото повечето от естествените източници на витамина са базирани на животинска основа, включително риба и рибено масло, яйчен жълтък, сирене, мляко и черен дроб от говеждо месо.
– Излагането ви на слънчева светлина е ограничено. Тъй като тялото произвежда Витамин Д, когато кожата ви е изложена на слънце, може да бъдете изложени на риск от дефицит, ако стоите предимно във вътрешни помещения на сградата, живеете в северните ширини, носите дълги дрехи или шапки на главата по религиозни причини или имате професия, която предпазва от излагане на слънце.
– Имате тъмна кожа. Пигмента меланин намалява способността на кожата да образуват Витамин Д в отговор на слънчевата светлина. Някои изследвания показват, че възрастните хора с тъмна кожа са с висок риск от липса на Витамин Д.
– Бъбреците ви не може да конвертират Витамин Д в активната му форма. Тъй като при хората с възрастта бъбреците са все по–малко в състояние да конвертират Витамин Д в активната му форма, по този начин се увеличава риска от недостиг и липсата на Витамин Д.
– Храносмилателния ви тракт не може да абсорбира адекватно Витамин Д. Някои медицински проблеми, включително болестта на Крон, кистична фиброза и други, може да повлияе на способността на червата да абсорбират Витамин Д от храната, която ядем.
– Вие сте с наднормено тегло. Витамин Д се извлича от кръвта от мастните клетки,. Хора с индекс на телесна маса о30 или повече имат ниски кръвни нива на Витамин Д.

Тестове за недостиг на Витамин Д
Най–точният начин за правилното измерване на количеството Витамин Д в тялото ви е специален кръвен тест. Нивото от 20 нанограма/милилитър до 50 ng/mL е достатъчна за здравите хора. Ниво, по–малко от 20 ng/mL показва, че имате липса на Витамин Д.

Лечение при липса на Витамин Д
Лечението на недостига на Витамин Д главно се състои в спазване на определена хранителна диета и прием на добавки с витамина. Въпреки че няма консенсус за нивата на Витамин Д, необходими за оптималното здраве и то вероятно се различава в зависимост от възрастта и здравословните спецификации за всеки човек  – концентрацията на по–малко от 20 нанограма на милилитър обикновено се счита за недостатъчно и изисква лечение. Ако не прекарвате много време на слънце или винаги сте внимателни и покривате кожата си (слънцезащитните средства потискат производството на Витамин Д), трябва да говорите с вашия лекар за това каква добавка на Витамин Д да вземете, особено ако имате вече установени  рискови фактори за дефицит на витамин  д. Отнесете се сериозно към опасността от подобен здравословен проблем, тъй като той може да ви създаде проблеми в бъдеще, ако не вземете адекватни мерки при липса на Витамин Д.

Хъркане при Деца

Предишна публикация

Как да Подобрим Качеството на Спермата?

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

хормонална терапия

Хормонална Терапия

Какво e хормонална терапия? Хормоналната терапия използва един единствен хормон или в някои случай повече хормони за ...
Здраве
селен

Селен

Какво е селен? Селен е важен микроелемент, който участва в много телесни процеси  включително когнитивната функция, за ...
Здраве
миомен възел

Миомен Възел

Какво е миомен възел? Миомният възел или фиброма е доброкачествен нераков тумор, който растат вътре, върху или ...
Здраве