Диабет Тип 2

Какво е Диабет тип 2?
Диабет Тип 2 е известен още като старчески или захарен диабет. Той е хроничен и засяга обработването на захарта (глюкозата) от организма, която е важен енергиен източник за всяко тяло. При диабет тип 2 тялото се противопоставя на инсулин – хормона, който е важен за регулирането на захарта в клетките ви. Или по друг начин казано не произвежда достатъчно количество инсулин, за да поддържа нормалното за организма ви глюкозно равнище. Трябва да се отбележи, че няма пълно лечение на диабет тип 2, но може да успеете да поддържате вашето състояние чрез подбрана храна, повече физически упражнения и разбира се оптимално тегло според вашият ръст и години. Ако предприетите мерки не са достатъчни, може да е необходимо да приемете допълнителни лекарства – инсулинова терапия. Вижте също статията Диабет.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Симптоми на Диабет Тип 2
Симптомите на диабет тип 2 често се развива доста бавно. В действителност можете да имате диабет тип 2 години наред и да не го знаете. Най–честите признаци са:
– Чувство на жажда
– Често уриниране.
– По голям глад.
– Рязка загуба на тегло.
– Прекомерна Умора.
– Замъглено зрение.
– Бавно изцеление на рани или чести инфекции.
– Области с тъмни петна по кожата.

диабет тип 2

Кога да отидете на лекар?
Веднага се свържете с вашия лекар, ако забележите някои от гореспоменатите симптоми.

Причини за Диабет Тип 2
Причината за да се развие Диабет тип 2 със сигурност не е една, но най често това е когато тялото става устойчиво на инсулина или когато панкреаса спира да произвежда нужното количество инсулин за организма. Защо това се случва е неизвестно, макар че генетиката и екологични фактори, като наднорменото тегло и бездействие, изглежда допринасят за него.

Кои са рисковите фактори за диабет тип 2?
Все още учените не са разбрали изцяло защо има хора които развиват диабет тип 2, а други не. Обаче е ясно, че има фактори които увеличават значително риска от диабет тип 2, а те са:
– Повишените килограми са основен рисков фактор за диабет тип 2. Повечето мастна тъкан ви прави по–устойчиви на инсулина.
– Ако тялото ви съхранява мазнини предимно в корема, рискът от диабет тип 2 е значително по–голям, отколкото, ако тялото съхранява мазнини другаде.
– Бездействие. Трябва движение, защото колкото по малко спортувате толкова риска от да имате диабет е по–голям. Също така чрез спорта вие ще успеете да влезете в нужните килограми спрямо вашите години и височина.
– Наследственост. Рискът да развиете напред в годините диабет тип 2 се увеличава, ако вашата майка или сестра е с диабет тип 2.
– Раса. Въпреки че не е ясно защо, хората от определени раси — включително черни, американските индианци и азиатско–американците е по–вероятно да развият диабет тип 2, отколкото белите.
– Вашата Възраст. Рискът от диабет тип 2 се увеличава особено след 45 годишна възраст.
– Поликистоза на яйчниците. За жени, които имат поликистозни яйчници –  характеризиращо се с нередовна менструация, свръх растежа на косата и затлъстяването – се увеличава риска от диабет.

Какво може да бъдат усложненията?
Диабет тип 2 може да бъде лесно да пренебрегват, особено в ранните стадии, когато се чувствате добре физически. Но диабетът засяга много големи органи, включително сърцето, кръвоносните съдове, нервите, очите и бъбреците.

Контролиране на нивата на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на редица усложнения. Въпреки че дългосрочните усложнения от диабета развиват постепенно, те в крайна сметка може да бъдат дори животозастрашаващи. Някои от възможните усложнения на диабет, включват:
– Проблеми с кръвоносните съдове и Болест на сърцето
– Усложнения на нервите (невропатия).
– Усложнения на бъбреците (нефропатия).
– Усложнения на очите.
– Усложнения на слуха.
– Болест на Алцхаймер.

Тестове за диагностика на диабет тип 2?
За потвърждаване на диагнозата диабет тип 2, ще трябва да ви се назначат различни изследвания като:
– Тестване на нивата на кръчната захар чрез изследване на кръв от пръста.
– Контролно изследване на кръвната захар чрез вземане на контролна проба в рамките на три пъти за три часа.
– Обременяване с глюкоза за изследване на нивото на захарта

При нормални условия и здрав организъм нивото на кръвната захар трябва да бъде в рамките на 4 до 6 ммол/л.
Ако сте диагностицирани с диабет, лекарят може да направи други тестове, за да се направи разлика между тип 1 и тип 2 диабет – тъй като двете разновидности често изискват различно лечение.

След поставянето на диагнозата – специалистът, които ви лекува, ще ви назначи най–подходящото лечение, според спецификите на вашето състояние.

Добрият контрол на диабет тип 2 включва:
– Храна – Приемайте храни с доказано качество и ползи за организма
– Спорт – спортувайте и бъдете активни
– Евентуално лекарства или инсулинова терапия
– Ежедневно изследване на кръвната захар

Изброените стъпки по горе със сигурност, ще са от полза за да поддържате нивото на кръвната захар в нормално за вашето състояние. От своя страна грижите които полагате за вашия организъм ще предотвратят бъдещи усложнения.

Лечение на Диабет Тип 2
Здравословна храна за здравословно тяло
Противно на популярните възприятие няма специфична диета за диабет тип 2.
Въпреки това важно е да центрирате вашата диета на тези храни, които са пълнозърнести, богати на фибри и разбира се са с понижено съдържание на мазнини като плодове и зеленчуците например. Колкото и да обичате животински продукти, ще трябва да ядете по малко такива, както и рафинирани въглехидрати и сладкиши. Диетолог може да ви помогне да направите план, който отговаря на вашите здравни цели, предпочитания за храна и начин на живот. Той или тя може да ви научи как да следите вашия прием на въглехидрати и по колко въглехидрати трябва приемате с вашата храна, за да запазите нивата на кръвната захар стабилно.

Физическа активност
Всеки се нуждае от редовни аеробни упражнения, и хората, които имат диабет тип 2 не са изключение. Получите ли разрешение от вашия лекар, трябва да започнете тренировъчна програма.  Целта е да тренирате по поне 30 минути  през повечето дни от седмицата. Не забравяйте, че физическата активност намалява кръвната захар. Проверявайте всеки път преди физическа дейност вашите нива на кръвната захар.

Наблюдение на кръвната захар
Вашия лекар може би ви е че ще трябва да проверявате и записвате всеки ден вашите нива на кръвната захар, а ако дори сте на инсулин то това трябва да го правите няколко пъти на ден.

Лекарства или инсулинова терапия
Повечето пора, които имат диабет тип 2, може да  постигнат техните цели за нивата на кръвната захар с добра диета и физически упражнения, но много често те трябва да пият лекарства или  да са на инсулинова терапия. Лечението се назначава единствено от лекар!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии