Гестационен Диабет

Какво е гестационен диабет?
Под гестационен диабет имаме в предвид, диабет по време на бременност. А защо гестационен, ами може би от там че всяка седмица по време на бременност се казва гестационна седмица и че той се развива точно по време на бременността. Гестационния диабет е подобен на другите видове диабет и както може би знаете се касае за това как вашият организъм използва глюкозата. Той води до повишаване на кръвната захар и може върху здравето на вас и вашето бебе при бременност. Гестационния диабет може да се контролира чрез здравословно хранене, повече движения през деня, а защо не и с упражнения и като крайна мярка може би се досещате с лекарства. Следенето на кръвната захар и контролирането й, може да предотврати едно трудно раждане и разбира се да се чувствате в отлично здраве. Трябва да не се притеснявате защото историята показва, че след раждане в повечето случай гестационния диабет изчезва. Разбира се щом веднъж сте имали гестационен диабет то вие сте изложени на риск от диабет тип 2.

Симптоми на гестационен диабет
Гестационния диабет няма симптоми и при повечето жени той не предизвиква осезаеми признаци или забележими симптоми.

гестационен диабет

Кога да отидете на лекар?
След като забременеете, вашият лекар ще разгледа възможността за гестационен диабет като част от цялостната пренатална грижа. Както казахме по горе гестационния диабет трябва да се контролира и затова ще се наложи по често да се преглеждате. В повечето случай това се случва в последното тримесечие от вашата бременност. Лекар може да ви насочи като ви даде направление по здравна каса към допълнителни здравни специалисти, които специализират в диабета като ендокринолог. За да проверите дали нивото на кръвната захар се е върнало към нормалното след раждането, ще трябва да се провери кръвната захар отново след шест седмици.

Причини за Гестационен Диабет
Изследователите не знаят защо някои жени развиват гестационен диабет.

Какви са рисковите фактори?
Всяка бременна жена може да се сблъска с така наречения гестационен диабет, но някои жени са в по–голям риск. Рискови фактори за гестационен диабет, включват:
– Възраст по–голяма от 25. Жени над 25 години са с по голям шанс за гестационен диабет.
– Семейна или лична здравна история. Рискът от развитие на гестационен диабет при бременност се повишава ако сте имали преди това пред диабетно състояние. Също е по–вероятно да развиете гестационен диабет, ако сте го имали по време на предишна бременност, или ако носите бебе, което тежи повече от  4.1 килограма, или ако сте имали необяснимо мъртво раждане.
– Наднорменото тегло. По–вероятно е да развиете гестационен диабет, ако сте със значително наднормено тегло с индекс на телесна маса  30 или по–висок.

Какви усложнения могат да възникнат?
Повечето жени, които са с гестационен диабет раждат здрави бебета. Обаче гестационен диабет, който не е внимателно проследяван, може да доведе до неконтролирано ниво на кръвната захар и да причини проблеми за вас и вашето бебе, включително увеличаване на вероятността от цезарово сечение.
При наличен гестационен диабет, бебето е с повишен риск от:
– Прекомерно тегло
– Ранно (преждевременно) раждане и респираторен дистрес синдром.
– Ниска кръвна захар (хипогликемия).
– Развитие на Диабет тип 2 на по–късен етап от живота.
– Непроследяван гестационен диабет може да доведе до смърт на бебето преди или непосредствено след раждането.

Гестационен диабет увеличава риска и за майката от:
– Високо кръвно налягане и Прееклампсията.
– Бъдещ диабет тип 2

Тестове и диагностика
Вашият лекар вероятно ще оцени рисковите фактори за гестационен диабет в началото на бременността. Ако сте с висок риск от гестационен диабет — например, вашият индекс на телесна маса преди бременност е 30 или по–висок или имате майка, баща, брат или дете с диабет – лекарят може да направи изследване за диабет още след първото пренатално посещение. Ако сте със среден риск от гестационен диабет, вероятно ще имате скрининг тестове по време на втория триместър–между 24 и 28 гестационна седмици от бременността.

Първоначално се прави изследване на нивото на кръвната захар на кръв от пръста. После за потвърждаване на висок резултат – се провежда обременяване с глюкоза с изпиването на специален разтвор и правене на тест. Ако нивото на кръвната захар е по–високо от нормалното, това само означава, че имате по–висок риск от гестационен диабет.

Ако сте диагностицирани с гестационен диабет, вашият личен лекар вероятно ще препоръча чести прегледи и изследвания на кръвната захар, особено по време на последното тримесечие от вашата бременност. Лекарят може да ви инструктира как да следите собствената си кръвната захар всекидневно като това може да е част от вашия личен план за лечение. Ако не може да контролирате кръвната захар, чрез приеманата храна и упражнения, може да се наложи да приемате инсулин.

Ако вашият гестационен диабет е труден да се контролира, това може да повлияе на плацентата и да застраши доставянето на кислород и хранителни вещества до бебето. Вашият лекар ще проведе тестове за наблюдение на благосъстоянието на бебето по време на бременността. А след след раждането ще провери кръвната захар и разбира се отново през 6 до 12 седмици, за да е сигурно, че вашето ниво на кръвна захар се е върнало към нормалното.

Лечение на гестационния диабет?
Изключително важно е да се предприеме правилно наблюдение и контрол на кръвната захар, за да се запази бебето здраво и да се избегнат последващи усложнения по време на бременността и раждането. Видовете лечение на гестационен диабет може да включват:
Наблюдение на кръвната захар. Докато сте бременни, вашият лекар може да поиска стриктно да проверите кръвната си захар 4 до 5 пъти на ден: първо сутрин и след хранене. Проследяването на кръвната захар е изключително важно и не трябва да се пренебрегва, защото ако имате гестационен диабет то риска от диабет тип 2 се увеличава в последваш етап от вашия живот. Поддържането на здравословни навици на живот, като здравословна диета и редовно практикуване на различни упражнения, може да помогне за намаляване на риска от диабет тип 2.
Здравословна диета. Видът на храната е един от първите предприети начини за контролиране на кръвната захар. Също така правилният хранителен режим, ще ограничи трупането на повече излишни килограми, което от своя страна е риск от развитието на диабет. Всички знаем, че здравословното хранене се фокусира върху плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни — и ограничава рафинираните въглехидрати, включително сладкишите. Няма единна диета при бременност, защото всяка бременна жена е различна, затова може да допитате до специалист – диетолог.
Упражнения. Физическа активност при бременност играе ключова роля за всяка жена в оздравителния й план преди, по време и след бременност. Упражненията понижават кръвната захар чрез стимулиране на тялото да движи глюкозата в клетките ви, където тя се използва за енергия. Упражненият също увеличават чувствителността на вашите клетки към инсулина, което означава, че тялото ви ще трябва да произвежда по–малко инсулин за транспортиране на захарта.
Лекарства. Ако предприетата диетата и редовните физическите упражнения не са достатъчни за да контролирате вашата кръвна захар в норма, може да се наложи поставяне на инжекции инсулин за понижаване на кръвната захар. Между 10 и 20 процента от жените с гестационен диабет трябва да взимат инсулин, за да постигнат нормална кръвна захар.
Задълбочен мониторинг на вашето бебе. Важна част от вашия план за лечение е строго наблюдение на вашето бебе. Лекарят трябва да следи развитието на плода с многократни ултразвукови изследвания.

В заключение, ще припомним че появата на гестационен диабет по време на бременност изчезва в първите седмици след раждане на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Около 300 сперматозоида достигат до фалопиевата тръба, но само един ще оплоди яйцеклетката.