Прегледана и обновена на 01-10-2016

Какво е високо кръвно при бременност и в коя гестационна седмица от бременността може да се случи?
Ако сте страдали от високо кръвно налягане преди бременността или сте диагностицирани с такова преди  да достигнете до 20 гестационна седмица, то вие най–вероятно имате хронична хипертония, съпътстваща вашата бременност. Около 5 % от бременните жени са с тази диагноза.

Кръвното налягане е натискът, който кръвта под напрежение упражнява върху кръвоносната система и нейните съдове. За високо кръвно при бременността се приема такова в границите 140/90 или по–високо. При 160/110 вече говорим за тежка хипертония.

високо кръвно при бременност

Кръвното налягане може да варира, заради което вашият лекар може да го измери в различни времеви етапи и да представи усреднени стойности. Когато говорим за високо кръвно при бременност, ние не включваме само хроничната хипертония. Ако развиете високо кръвно преди 20 г.с. може да ви бъде поставена диагноза и за гестационна хипертония, ако нивата Ви не се нормализират до 12 седмици след раждането, то вие вероятно ще страдате до края на живота си от хронична хипертония.

Ако развиете хипертония след 20 гестационна седмица от бременността, имате протеин в урината, чернодробни или бъбречни нарушения, главоболие, промени в зрението, то вие имате състояние, наречено прееклампсия.

Как наличието на високо кръвно налягане влияе на бременността?
Всеки път наличието на високо кръвно при бременност може да доведе до преминаване на по–малко кръв през плацентата, предоставяне на по–малко кислород и хранителни вещества до вашето растящо бебе. Хипертонията увеличава риска от редица усложнения за бременността, включително вътреутробни нарушения в растежа на плода, преждевременно раждане или раждане на мъртво дете.

Ако вашата хипертония е в по–лека форма, рискът от тези усложнения е еднакъв с този при бременност с нормални стойности на кръвното налягане. Няма място за тревога, ако нямате други медицински проблеми, хипертонията ви не се влоши през бременността или не развиете тежкото усложнение като прееклампсия. По–тежката хипертония обаче увеличава риска от усложнения. Ако сте я имали от дълго време и тя е нарушила работата на сърдечно–съдовата ви система, бъбреците или други органи или ако е резултат от друго медицинско състояние като диабет, бъбречна недостатъчност или лупус, трябва да следите стриктно състоянието си през бременността под лекарско наблюдение.

Как да контролирам високо кръвно при бременност?
За проблема с високото кръвно при бременност трябва да се консултирате с вашия гинеколог. Ако страдате от хипертония преди бременността, е задължително да обсъдите с него приема на лекарства за кръвно. Някои антихипертензивни медикаменти могат да повишат риска от вродени дефекти, така че лечението трябва да е внимателно прецизирано. При наличието на високо кръвно при бременност, се правят кръвни и уринарни тестове и ЕКГ, които да изключат други тежки заболявания, постоянно се контролира телесното тегло. Дали вашата хипертония е по–лека или по–тежка, то няма значение. Вие трябва да посещавате лекаря си редовно, за да следите постоянно състоянието на кръвното признаците за прееклампсия или лош фетален растеж.

При проблем с високо кръвно при бременност най–вероятно ще имате по–чести пренатални консултации и изследвания, в сравнение с нормално протичаща бременност. Ще ви бъдат правени регулярни ултразвукови изследвания през третия триместър за следене растежа на бебето, нивото на околоплодна течност, както и редовни тестове на плода като нон–стрес тест и Доплеров ултразвук за проверка на притока на кръв към него. Ако кръвното ви налягане е твърде високо, независимо по кое време на бременността се намирате, се препоръчва хоспитализация за наблюдение в болнични условия до настъпване на раждането.

Какви промени в ежедневието си трябва да направя за подобряване на състоянието ми?
Ако имате високо кръвно при бременност, на първо място трябва да ограничите солта в хранителната си диета. Опитайте се да консумирате прясно приготвена храна, вместо полуфабрикати. Проверявайте съдържанието на натрий в храните и го избягвайте. Нашият съвет е да се обърнете към специалист диетолог, който да разработи индивидуален хранителен режим за вас, предвид спецификите в състоянието ви. Посещавайте редовно вашият лекар и следвайте насоките му за здравни грижи  физическа активност. Избягвайте алкохола и цигарите. Проучете начините за предотвратяване на прееклампсията.

Какво трябва да следя, ако имам високо кръвно при бременност?
Незабавно се обърнете за помощ към специалист лекар, ако имате:

  • Тежко главоболие, световъртеж, тежест в гърдите и сърцебиене.
  • Подуване на лицето или подпухналост около очите, подуване на ръцете и прекомерно подуване на краката, глезените или прасците.
  • Покачване на теглото с повече от 0.5 – 1 кг на седмица.
  • Свръхчувствителност към светлина.
  • Гадене и повръщане различни от обичайното сутрешно неразположение.

Ще имам ли високо кръвно след бременност?
Заради високото кръвно налягане, особено ако е по–тежко, сте изложени на риск от усложнения на сърдечно–съдовата система след като родите, заради което е нужно стриктно да ви наблюдават 48 часа след раждането. Прееклампсията може да се развие и впоследствие, така че трябва да се наблюдавате за симптоми, когато се приберете вкъщи. Ако възнамерявате да кърмите, трябва да обсъдите с лекаря ви това, за да може той да ви назначи адекватно медикаментозно лечение.

Ако страдате от високо кръвно при бременност, взимайте стриктно предписаните ви лекарства, добрите грижи за себе си ще ви предпазят от дългосрочни усложнения като сърдечна или бъбречна недостатъчност. Опитайте се да поддържате здравословен начин на живот, обръщайте внимание на диетата и теглото си и спрете алкохола и цигарите!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Ниско Кръвно при Бременност

Previous article

Големи Срамни Устни

Next article