Прегледана и обновена на 01-10-2016

Вече писахме по темата за Срамните устни и там споменахме че има два вида устни.Сега ще засегнем повече за един от двата вида, а именно големите срамни устни (външните срамни устни). Първо трябва да кажем, че всяка жена има големи и малки срамни устни. Разбира се всеки човек е различен и при някои жени малките или големите устни са по–изразени и видими, а при други по–малко изразени.

Какво представляват големите срамни устни? големи срамни устни


Големите срамни устни представляват издаващо се клиновидно образувани, което се разполага между двете бедра на жената и обгражда половата цепка. Това са външни големи кожни гънки, именно между които са разположени вагиналният отвор, клитора и уретрата. По този начин външните големи срамни устни предпазват от външни наранявания телесните отвори на женската полова система.

Всяка устна от двете страни има вътрешна и външна повърхност, обърната към половата цепка. Кожата която покрива големите срамни устни е нежна и има характеристиките на лигавица, която съдържа много частни и потни жлези. Външната повърхност на устните е покрита с нежни косми , които преминават до тук непосредствено от областта на венериния хълм (монс). Космите по големите срамни устни започват да се появяват по време на пубертета.

Назад, преди перинеума, големите срамни устни от двете страни, сливайки се образуват така наречената задна комисура. Ако разтворим големите устни, лесно ще забележим между тях обикновено твърде тънката с размер 3–5 мм напречна гънка на кожата носеща названието Френулум. Между тази гънка и по–дълбоко разположения химен се открива ладиевидна ямка. При раждалите жени френулума обикновено е разрушен, а от ладиевидна ямка има останал ръбец от останалото при вагинално раждане разкъсване.

Основната тъкан на големите устни се състои от едромрежестта съединителна тъкан със силно отлагане на тлъстините в нея. Тази тъкан представлява продължението на подкожната тъкан на венериния хълм (монса също наричан пубис). Тя е снабдена много богато с много кръвоносни и лимфни съдове.

Повърхността на подкожната съединителна тъкан на големите устни е покрита с тънка съединително–тъканна ципа, която преминава напред в повърхносната тъкан на ингвиналния канал, а назад в фасцията на перинеума.

При по–едрите жени големите срамни устни се допират със своята вътрешна повърхност една в друга. При по слабите жени с разкъсването на перинеума половата цепка зее, защото големите срамни устни са отдалечени.

Цветът на кожата на големите срамни устни обикновено е в близост до общия цвят на кожата на жената, въпреки че може да има и значителни различия. Вътрешната кожа и лигавицата често са розови или леко кафяви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Високо Кръвно при Бременност

Previous article

Парацетамол при Бременност

Next article

More in Речник