Синехия

Какво е Синехия?
Лекарят казва, че дъщеричката ви има синехия? Какво точно представлява тази диагноза? Синехия е състояние, при което вътрешните устни на вагината, т.нар малки срамни устни, са слепени заедно. Площта, която е слепена може да бъде само една малка част или може да бъде и цялата. Това се случва с около 2 % от момичетата на възраст до 6 годинки и докато състоянието може да бъде доста обезпокоително за родителите, в повечето случаи то реално не е причина за сериозни притеснения.

Какво причинява синехия?
Видовете причини за синехия са различни, но някои бебета момичета просто са предразположени към синехия. Експертите смятат, че отделянето на малките срамни устни се случва, когато те започнат да бъдат подлагани на външно влияние –  мокри или мръсни памперси или ароматизирани кърпички или сапуни. Хормонът естроген също изглежда да играе роля: има тенденция отлепването на срамните устни да се развие в първите 3 месеца, непосредствено след като бебето получи голяма доза естроген при естественото раждането от организма на майка си. Хормонът влияе на клетките на кожата на срамните устни.

Какви са видовете симптоми на синехия?
Някои деца със синехия няма да имат никакви симптоми, докато други може да имат болка в гениталната област, затруднено уриниране или дори чести инфекции на пикочните пътища.

Лечение на синехия
В повечето случаи не е необходимо да се прави нещо строго специално. Не се опитвайте да разкъсвате или отделяте сами срамните устни на бебето: това може да ги нарани и срамните устни вероятно просто ще зараснат заедно отново. Освен ако синехията не започне да причинява проблеми, тогава е най–добре да оставите положението такова, каквото е, тя обикновено отминава от само себе си. Ако синехията се развива и се получава покриване на уретрата и задържане на урината в  капан в гениталната област, определено ще се наложи да отведете вашето бебе на лекар за лечение. Урината може да предизвика дразнене и евентуално заразяване с някаква инфекция. Обикновено за лечение на синехията се предписва крем с естроген. Вашият лекар ще ви каже как точно да прилагате този крем директно върху засегнатата тъкан и след около две седмици, понякога повече, понякога по–малко, срамните устни трябва да се разтворят. Кремът обикновено се нанася посредством памучен тампон като се опитвайте да не засягате много на околните тъкани. Някои лекари препоръчват преминаването към използването на смазочни крем като вазелин или бебешки мехлем след като спрете да използвате естрогенния крем, за да се намали риска от повторно слепване.

Какво става, ако лечението на синехия не проработи?
Причините,  поради които лечението с естрогенен крема не влияе на синехията, може да бъдат неправилно и неточно прилагане на крема върху слепения участък или много удебелено срастване. Ако вашата дъщеря има сраствания и те не се подобрят с мазането с естрогенен крем, трябва да обсъдите други възможности за лечение с лекаря ви. Някои момичета имат успех с кратък курс с прилагане на стероиден крем.

Как може да предотвратите отново да се получи синехия?
Бъдете бдителни в поддържането на сухи пелени на вашето бебе. Също така може да нанасяте тънък слой вазелин или бебешки крем след всяка смяна на памперса, за да се предотврати дразненето върху чувствителната област. Избягвайте ароматизирани сапуни или препарати, който също може да предизвикат дразнене. Дори, ако направите всичко, както трябва – дъщеря ви може да продължи да има синехия на етапи през цялото детството. Но, когато тя достигне пубертета и нейните нива на естроген се повишат, състоянието трябва да изчезне от само себе си. До тогава няма причина да се притеснявате за синехията, стига тя да не причинява никакви проблеми. Много малки момичета и майките им дори не разбират, че имат такъв проблем. Ако имате съмнения за синехия, потърсете лекар за консултация. Много често педиатрите в България подценяват изясняването на състоянието, така че е добре да намерите специалист, които да прецени степента на срастването, дали има нужда от някакво лечение и какви по–специални мерки да се предприемат по отношение на хигиената, така че да се гарантира, че за детенцето няма да възникнат някакви неприятни усложнения и здравословни увреди от появилата се синехия.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.