Прегледана и обновена на 21-11-2018

Появата на Linea Nigra или черната линия на корема при бременност, която се простира от пъпа до пубиса по средата на корема, е една от многото промени, които тялото ви ще претърпи през бременността ви, подобно на обилното окосмяване на необичайни места по тялото например. Линията на бременността или linea nigra, както тя е официално известна, действително винаги е налице при всяка бременна, но около средата на бременността просто става по–забележима при някои жени, а при други – не. Какво причинява по–забележимата появата на тази линия и какво можеш да се направи срещу това? Ще се опитаме да ви отговорим на тези въпроси.

Какво е линия на корема при бременност?
линия на корема при бременност

Тя представлява права линия хоризонтално по средата на корема ви. Тя се появява точно там, където се намира съединителната тъкан на коремните мускули и се нарича linea alba, което на латински значи “бяла линия”. Когато сте бременна, тъй като вашето бебе и корема ви растат и опъват силно linea alba – линията започва да потъмнява и започва да се нарича linea nigra или на латинска  “черна линия”. Линията обикновено започва от срамната кост и завършва до пъпа, но понякога продължава нагоре към гръдният кош. По време на бременността, благодарение на увеличеното производство на естроген, тялото ви започва да произвежда допълнителни меланин. Меланинът е пигмент, който причинява потъмняване на кожата и по време на бременността предизвиква потъмняване в зоната около зърната ви, срамните устни и клитора.

Кога се появява тази мистериозна линия на корема при бременност?
Причината за потъмняването на linea alba е неизвестна. Повечето жени ще я забележат видимо около втория триместър, въпреки че това може да се случи и по–рано. Линията действително никога не е черна на цвят, а кафява и тя обикновено е широка около ½ до 1 сантиметър. Линията обикновено потъмнява с напредването на бременността ви.

Какво можете да направите по отношение на линията на бременността?
Реално не можете да предотвратите появата на мистериозната линия на корема при бременност, тъй като тя е естествена част от този процес. След раждането на вашето бебе линията обикновено избледнява и изчезва, макар че в редки случаи тя ще остане трайна. Излагането на слънце може да направи кожата ви диспропорционално тъмна, дори ако използвате слънцезащитни продукти, така че е добре да се пазите от прекомерно излагане на слънце по време на бременността ви. Дори и след раждането излагането на слънце може да причини повторно потъмняване на кожата ви в областта на линията на бременността. Изследванията показват, че приемът на фолиева киселина може да помогне за  контролиране на пигментацията на кожата и за linea niagra. Трябва да получавате ежедневни адекватни дози фолат преди и по време на бременността, за да се предотвратят и невронни дефекти като спина бифида у плода. Добри източници на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, лещата, фасулът, пресният портокалов сок и гъбите.

Има ли начин чрез появилата се линия на корема по време на бременност да се прогнозира полът на вашето бъдещо дете?
Има бабини деветини, който казват, че ако линията на бременността започва от вашата срамна кост и завършва в пъпа, ще имате момиче. Ако линията продължава към долната част на гръдния кош, тогава вие ще имате момче. Друг мит за бременността казва, че само жените, които имат момчета ще има видима и отчетлива linea nigra. Въпреки че тези митове са безобидни, е важно да не забравяте да не им отдавате твърде голяма стойност. Всяка жена има 50 % шанс, както да роди момче, така и  50 % шанс да има момиче през всяка бременност. Дори в семействата, където тенденцията да имате дете от един пол изглежда силна, коефициентите за момче или момиче са напълно еднакви. Това означава, че при 50 % от случаите тези бабини деветини ще бъдат правилни или съответно неправилни.

Трябва ли да се притеснявате, ако нямате линия на корема при бременността?
Не всички жени всъщност ще видят линията на бременността на корема си, особено ако те са с много бледа кожа. Това, че нямате linea nigra не значи, че нещо не е наред. Това е просто физически знак на бременността и на начина, по който тялото ви реагира на по–високите нива на естроген и меланин. Важно е да имате предвид, че linea nigra не е вредна нито за вас нито за вашето бебе. Независимо дали имате или не линия на корема при бременност, то тя не е предидвестие за някаква здравословна характеристика около вашето тяло или това на бебето . Ако имате някакви притеснения за вашите симптоми на бременност или развитието на бебето ви –  говорете незабавно с вашия наблюдаващ гинеколог.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване с Презерватив

Previous article

Кръвни Групи

Next article