Забременяване

Забременяване с Презерватив

Обновена: 30-08-2018

Възможно ли е забременяване с презерватив?
Презервативът действително е просто и невероятно изобретение, което е променило развитието на живота на много хора по целия свят. По последните статистически данни над 15 милиарда презервативи се използват за една година по целия свят. Това е най–простото средство за практикуване на безопасен полов контакт. Въпреки че презервативи не са на 100 %  надеждни, те са най–добрите инструменти, които имаме – за предотвратяване на полово предавани заболявания, както и непланирана бременност. Презервативите са отличени контрацептиви за безопасен полов контакт. Въпреки това трябва да знаете как да ги използвате, така че да се постигнат максимални ползи и да се намалят шансовете за зачеване. Вижте какво е Презерватив.

забременяване с презерватив Какво влияе на шансовете за забременяване с презерватив?
Има шанс да забременеете с презерватив, но това е малко вероятно. Изследователите и медицинските експерти доказват, че презервативите са ефективни на около 97 до 98 процента. По–долу ще се опитаме да обясним факторите, които влияят на шансовете за забременяване, докато се използва презерватив:

 1. Ефективност на презервативите: 98 % ефективност на използването на презервативи означава, че има около 2 % до 3 % от тези 15 милиарда презервативи, при които има степен на риск от забременяване.
 1. Неправилно използване: Повечето хора обикновено възприемат използването на презерватив за нещо изключително лесно, но истината на въпроса е, че в действителност не е така. Реално около 2% от презерветивите не са поставени правилно и ефективно – или казано по друг начин не са спазени инструкциите за поставяне и не е оставено място отпред за спермата, заради което презервативите се късат и може да доведат до нежелана бременност.

Какви са шансовете за забременяване ако сте имали полов контакт с презерватив?
Ако презервативът се скъса и еакулирането стане в тялото на жената, а тя е в овулация, бременността е почти сигурна. Какви са най–честите причини да се късат презервативите? Има няколко причини, които може да доведат до тази неприятност и те включват:

 • Много стар презерватив. Днес кутиите на кондомите има отбелязана на тях дата, след която презервативите се считат, че са с изтекъл срок на годност и не бива да се използват.
 • Няма достатъчно смазване. Допълнителни помошни средства за смазване винаги са препоръчителни при анален полов контакт, а в някои случаи и при вагинален. Така шансовете да се скъса презервативът намаляват драстично.
 • Неправилното или лошо съхранение. Широкото излагане на латексовите презервативи на топлина ги уврежда – затова те не би трябвало да се съхраняват на топло място, т.е. жабката на колата или дори портфейла.
 • Грешен вид лубрикант. Има лубриканти, които съдържат вазелин или други растителни масла и те не трябва да се използват – особено с латексовите презервативи, защото намаляват издръжливостта на гумата.
 • Твърде тесен партньор. В този случай можете да използвате презерватив с допълнителна здравина или да използвате повече лубрикант.
 • Твърде малък презерватив. Можете да опитате по–голям размер.

Не е точно известен какъв е процентът на забременяване при скъсан презерватив. В допълнение, ако вашата партньорка използва и някакъв друг вид контрацепция, т.е противозачатъчни хапчета или спирала – шансовете за бременност са минимални. Шансовете за забременяване с презерватив също зависи и от етапа, в който е месечния цикъл на жената, обикновено жените са най–плодовити между единадесетия и петнадесетия ден от техния цикъл. В случай, че презервативът се скъса, жената има 72 часа да вземе хапче за спешна контрацепция, което намалява шанса за непредвидена бременност. Накрая ако презервативът се скъса по време на полов акт с нов партньор, ще е добре и да отидете на преглед, така че лекарят да може да провери за всякаква бактериална инфекция например хламидия.

Как правилно да се използва кондома, за да се минимизира възможността за забременяване с презерватив?
Повечето кутии с кондоми имат вътре указания или инструкции за ползване, които се очаква да се следват внимателно. Ето някои стандартни инструкции:

 • Извадете презерватива от опаковката и избягвайте да го драскате с ноктите.
 • Изцедете с пръсти въздуха от „биберон“, който се намира в края на презерватива.
 • Плъзнете презерватива върху еректиралия пенис, който е важно да бъде изправен.
 • Издърпайте презерватива по протежението на пениса, докато достигне до основата му.
 • При някои мъже се получава загуба на ерекция, когато се поставя презервативът.
 • След като сте еакулирали, притиснете презерватива към пениса и тогава го извадете от влагалището. Така ще предотвратите изхлузване и попадане на семенна течност във вагината.
 • Свалете презерватива от пениса и го увийте в хартия или го превържете и го изхвърлете.
 • Ако желаете да имате полов контакт отново след това, можете да почистите вашия пенис и да използвате по вече познатия начин нов презерватив.
 • Никога не се опитвайте да използвате презерватив повече от веднъж – те са за еднократна употреба.

Нека накрая да припомним, че шансовете за забременяване с презерватив са около 2%.

Запек след Раждане

Предишна публикация

Линия на Корема при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.