Забременяване с Презерватив

*Статията има информационен характер и не е съвет за предприемане на действие

Възможно ли е забременяване с презерватив?
Презервативът действително е просто и невероятно изобретение, което е променило развитието на живота на много хора по целия свят. По последните статистически данни над 15 милиарда презервативи се използват за една година по целия свят. Това е най–простото средство за практикуване на безопасен полов контакт. Въпреки че презервативи не са на 100 %  надеждни, те са най–добрите инструменти, които имаме – за предотвратяване на полово предавани заболявания, както и непланирана бременност. Презервативите са отличени контрацептиви за безопасен полов контакт. Въпреки това трябва да знаете как да ги използвате, така че да се постигнат максимални ползи и да се намалят шансовете за зачеване. Вижте какво е Презерватив.

забременяване с презерватив

Какво влияе на шансовете за забременяване с презерватив?
Има шанс да забременеете с презерватив, но това е малко вероятно. Изследователите и медицинските експерти доказват, че презервативите са ефективни на около 97 до 98 процента. По–долу ще се опитаме да обясним факторите, които влияят на шансовете за забременяване, докато се използва презерватив:

 1. Ефективност на презервативите: 98 % ефективност на използването на презервативи означава, че има около 2 % до 3 % от тези 15 милиарда презервативи, при които има степен на риск от забременяване.
 1. Неправилно използване: Повечето хора обикновено възприемат използването на презерватив за нещо изключително лесно, но истината на въпроса е, че в действителност не е така. Реално около 2% от презерветивите не са поставени правилно и ефективно – или казано по друг начин не са спазени инструкциите за поставяне и не е оставено място отпред за спермата, заради което презервативите се късат и може да доведат до нежелана бременност.

Какви са шансовете за забременяване ако сте имали полов контакт с презерватив?
Ако презервативът се скъса и еакулирането стане в тялото на жената, а тя е в овулация, бременността е почти сигурна. Какви са най–честите причини да се късат презервативите? Има няколко причини, които може да доведат до тази неприятност и те включват:

 • Много стар презерватив. Днес кутиите на кондомите има отбелязана на тях дата, след която презервативите се считат, че са с изтекъл срок на годност и не бива да се използват.
 • Няма достатъчно смазване. Допълнителни помошни средства за смазване винаги са препоръчителни при анален полов контакт, а в някои случаи и при вагинален. Така шансовете да се скъса презервативът намаляват драстично.
 • Неправилното или лошо съхранение. Широкото излагане на латексовите презервативи на топлина ги уврежда – затова те не би трябвало да се съхраняват на топло място, т.е. жабката на колата или дори портфейла.
 • Грешен вид лубрикант. Има лубриканти, които съдържат вазелин или други растителни масла и те не трябва да се използват – особено с латексовите презервативи, защото намаляват издръжливостта на гумата.
 • Твърде тесен партньор. В този случай можете да използвате презерватив с допълнителна здравина или да използвате повече лубрикант.
 • Твърде малък презерватив. Можете да опитате по–голям размер.

Не е точно известен какъв е процентът на забременяване при скъсан презерватив. В допълнение, ако вашата партньорка използва и някакъв друг вид контрацепция, т.е противозачатъчни хапчета или спирала – шансовете за бременност са минимални. Шансовете за забременяване с презерватив също зависи и от етапа, в който е месечния цикъл на жената, обикновено жените са най–плодовити между единадесетия и петнадесетия ден от техния цикъл. В случай, че презервативът се скъса, жената има 72 часа да вземе хапче за спешна контрацепция, което намалява шанса за непредвидена бременност. Накрая ако презервативът се скъса по време на полов акт с нов партньор, ще е добре и да отидете на преглед, така че лекарят да може да провери за всякаква бактериална инфекция например хламидия.

Как правилно да се използва кондома, за да се минимизира възможността за забременяване с презерватив?
Повечето кутии с кондоми имат вътре указания или инструкции за ползване, които се очаква да се следват внимателно. Ето някои стандартни инструкции:

 • Извадете презерватива от опаковката и избягвайте да го драскате с ноктите.
 • Изцедете с пръсти въздуха от „биберон“, който се намира в края на презерватива.
 • Плъзнете презерватива върху еректиралия пенис, който е важно да бъде изправен.
 • Издърпайте презерватива по протежението на пениса, докато достигне до основата му.
 • При някои мъже се получава загуба на ерекция, когато се поставя презервативът.
 • След като сте еакулирали, притиснете презерватива към пениса и тогава го извадете от влагалището. Така ще предотвратите изхлузване и попадане на семенна течност във вагината.
 • Свалете презерватива от пениса и го увийте в хартия или го превържете и го изхвърлете.
 • Ако желаете да имате полов контакт отново след това, можете да почистите вашия пенис и да използвате по вече познатия начин нов презерватив.
 • Никога не се опитвайте да използвате презерватив повече от веднъж – те са за еднократна употреба.

Нека накрая да припомним, че шансовете за забременяване с презерватив са около 2%.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).