Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво е втвърдяване на корема при бременност?
По време на цялата бременност често се случва жените да изпитат много физически и психически промени. Една от тези промени е така нареченото втвърдяване на корема при бременност. През втория триместър на бременността при бременната жена матката вече е достигнала половината от развитието си и се е настанила между тазовата кост и пъпа. Матката се разширява по размер и в крайна сметка започва да притиска коремните стени и по този начин създава на жената чувство за тежест и стягане на корема. С всеки изминал ден повечето жени гледат на това втвърдяване на корема при бременност като нещо съвсем нормално. Това състояние дори се среща при повечето бременни. В общия случай няма от какво да се притеснява бременната жена ако има твърд корема по време на бременност, но нашият съвет е ако има  усещания за твърд корем да се обърне за информация към нейният гинеколог.

втвърдяване на корема при бременност

Кои са най–честите причини за втвърдяване на корема при бременност?
Не се чувствайте притеснени и изненадани, ако получите чувство за втвърдяване на корема при бременност, тъй като това се дължи на нарастващата матката. За някои жени това условие може да настъпи най–рано след навършване на 12–та гестационна седмица от бременността. Понякога силното чувство за втвърдяване на корема при бременност може да доведе до много ненужни психически колебания и стрес за повечето бременни жени. Дори може да се почувствате мрачни и неспособни да се концентрирате върху нищо. Това са някои от емоциите и трудностите, които ви предстоят пред бременните жени. Ако сте под психически натиск и чувство за дискомфорт, тогава потърсете вашият гинеколог и обсъдете тревогите си с него, за да вземе той мерки и да облекчи състоянието ви.

Бебето расте интензивно в матката, която е разположени в тазовата кухина между пикочния мехур и ректума. Талията ви ще се разшири, когато бебето и матката започнат да растат все повече. Основната причина за втвърдяване на корема при бременност е, че матката започва да прилага силен натиск върху корема и да се разширява. В действителност това се случва най–бързо по време на първия триместър, когато матката започва да се простира най–интензивно. Освен това когато бебето расте по време на втория триместър, водният обем в корема също ще се увеличи. В крайна сметка и това ще доведе до твърд корем.

Феталният скелет се развива, разширява и обикновено бременните жени са склонни да изпитват симптоми на прекомерна твърдост на корема след втория триместър. Това е една от причините коремът да  става все  по–твърд. От друга страна коремът ви така или иначе ще стане много твърд към края на бременността.

Слабите и по – пълните жени имат различна степен на втвърдяване на корема при бременност, което зависи от различните видове телосложение. Преобладаващо жените, които са по–слаби имат твърд корем в ранните дни на бременността, докато дебелите жени изпитват твърдост в третия триместър.

Друга причина за втвърдяване на корема при бременност е поради образуването на стрии. Стриите се получават вследствие на мощното разтягане на кожата и могат да причинят сърбеж и болка.  Неприятното усещане, породено от тях,  може да бъде отстранено или облекчено с нежно масажиране на корема област с витамин А или със специални кремове, предназначени точно за жени в това положение.

Запекът е друга основна причина за втвърдяване на корема при бременност. Лошият хранителен режим и неподходящите хранителни навици като твърде бързото поглъщане на храната. Когато се консумират храни прекалено бързо, има големи шансове да страдате от запек. Помнете, че заради бременността, метаболизма ви се променя, стомаха става много ленив и работи доста по–бавно. Дори консумацията на безалкохолни напитки и други газирани напитки може да предизвика втвърдяване на корема при бременност и причини неприятна болка в коремната област. За да избегнат някои храносмилателни проблеми, бременните жени трябва да консумират храни съдържащи много фибри и да пият много течности, най вече чиста вода. Вижте Запек при Бременност.

Около 9 месец може да изпитвате втвърдяване на корема при бременност, което да е като спазъм и да трае секунди, обикновено вечер или след като сте се нахранили! Не се плашете! Няма опасност за бебето или за вас, това са така наречените ,,подготвителни контракции”, които тялото ви прави, защото започва да се настройва за раждането. Към края на бременността, специално 8 и 9 месец или след 34 гестационна седмица може да забележите осезаемо зачестяване на тези контракции, за тях е характерно, че няма болка, а само чувство на дискомфорт. Ако имате някакви притеснения за тези контракции, поговорете с лекаря си и изяснете случващото се.

Само по себе си случващото се втвърдяване на корема при бременност със сигурност не е приятно нещо, но то е нормално, базира се на множество промени в тялото ви в този период и е необходимо да се отнесете към него спокойно като към съвсем нормално събитие. Заслужава си да изтърпите целия дискомфорт! Все пак очаквате бебе!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Недоносено Бебе

Previous article

Липса на Овулация

Next article