Недоносено Бебе

Всичко което трябва да знаете за преждевременно раждане на недоносено бебе – Причини за преждевременно раждане, нужди и здравословни проблеми на бебето!

Какво е Недоносено бебе?
За недоносено бебе се определя всяко бебе, което се ражда от бременност, която трае по–малко от 37 гестационни седмици, нормално – бебета се раждат между 37 и 42 седмица след последната менструация на майката.

недоносено бебе

Причини за преждевременното раждане на недоносени бебета
Често причината за преждевременното ражданe на недоносено бебе е неизвестна. Понякога тя е причинена от проблеми на майката по време на бременността като гестационен диабет, хипертония, сърдечни или бъбречни проблеми, инфекция или кървене поради необичайно позициониране на плацентата. Друг път раждането на недоносено бебе може да бъде причинено от начина на живот на майката, неправилното хранене, тютюнопушенето, употребата на наркотици или прекомерна консумация на алкохол по време на бременността. Преждевременните раждания са по–чести при млади жени до 19 и по–възрастни след 40 години и тези с предишно преждевременно раждане.

Всяко недоносено бебе е с много специални нужди, което прави грижите за него доста различни от тези при нормално родените т.е доносените бебета. Това е така защото те започват живота си след раждането в неонатално интензивно отделение. То е предназначено да осигури атмосфера, която ограничава стреса за новороденото бебе и отговаря на основните нужди на топлина, хранене и защита, за да се гарантира правилните растеж и развитие на всички живо родено недоносени бебета.

Какви са основните нужди на недоносените бебета?
– Топлина!
Топлината е важна за всяко новородено бебе, но особено важна ако имаме недоносено бебе, защото то има липса на телесни мазнини, необходими за поддържане на телесната му температура, дори когато то е увито с одеяла. Затова се използват кувиози, които имат специални лъчисти нагреватели.

– Хранене и растеж!
Нужни са специални хранителни нужди при появата на преждевременно родени недоносени бебета, тъй като те растат по – бързо отколкото нормално роденото бебе и тяхната храносмилателна система е все още незряла. Доносеното бебе обикновено тежи повече от 2500 грама, а недоносеното бебе тежи от около 500 грама до 2500 грама. Майчиното мляко е отличен източник на хранене, но може да се каже, че почти всяко недоносено бебе е твърде незряло, за да се храни директно от гърдата или бутилка, докато не стане между 32 до 34 гестационна възраст. Повечето недоносени бебета трябва да бъдат хранени бавно поради риска от развитие на некротизиращ ентероколит. Майчиното мляко може да бъде изпомпвано от майката и недоносеното бебе да бъде хранено през тръбата, която отива от носа или устата на бебето в стомаха. За жени, които не могат да предоставят майчино мляко, вариант може да бъде да се дава на бебета адаптирано. Кърмата има предимство пред формула, защото тя съдържа протеини, които помагат за борба с инфекцията и за насърчаване на растежа.

Кои общи здравни проблеми най–често засягат повечето недоносени бебета?
Недоносеното бебе е податливо на редица проблеми, най–вече защото неговите вътрешни органи не са напълно готови да функционират самостоятелно. Като цяло при всяко недоносено бебе има по–висок риск от усложнения:

– Хипербилирубинемия
Често срещано лечимо състояние е хипербилирубинемия, което засяга 80 % от всички живо родени недоносени бебета. Децата с хипербилирубинемия имат високи нива на билирубин, който се произвежда от нормалното разпределение на червените кръвни клетки. Това високо ниво на билирубин води до жълтеница, жълто оцветяване на кожата и бялото на очите.
– Некротизиращ ентероколит
Некротизиращ ентероколит е сред най–често срещаните и сериозни чревни заболявания сред повечето недоносени бебета. Това се случва, когато тъкан в червата е контузена или започва да умрат. Когато това се случи, бактерии и други отпадъчни продукти преминават през червата в кръвта на бебето или коремната кухина. Това може да причини живото застрашаваща инфекция. Това заболяване обикновено засяга недоносено бебе, което е родено преди 32 гестационна седмица.
– Апнея
Апнеята обикновено е причинена от незрялост в областта на мозъка, която контролира способността на бебето да диша. Почти всяко недоносено бебе, което е родено преди 30 гестационна седмица ще развие апнея.
– Анемия
Почти всяко недоносено бебе няма нормален брой червени кръвни клетки, необходими за  адекватното снабдяване с кислород на тялото. Това усложнение, наречено анемия, е лесно за диагностициране чрез лабораторни тестове. Недоносеното бебе може да развие анемия по редица причини. В първите няколко седмици от живота кърмачетата не произвеждат много нови червени кръвни телца. Също така червените кръвни клетки на бебетата имат по–кратък живот от тези на един възрастен. Някои недоносени бебета, особено тези, които тежат по–малко от 1000 грама, имат нужда от така важното преливане на червени кръвни клетки.

Кои са по–често срещаните здравословни проблеми при повечето недоносени бебета?
– Ниско кръвно налягане
– Респираторен дистрес синдром
– Белодробна дисплазия
– Инфекции
– Ретинопатия при недоносено бебе

Какви грижи трябват за недоносеното бебе след кувиоза?
Почти всяко недоносено бебе изисква специални грижи след напускането на кувиоза, понякога то се включва в терапии за високорискови новородени или в ранна интервенционна програма. Освен редовните посещения на детето при педиатър за контролни прегледи и имунизации, които всички бебета получават, всяко недоносено бебе получават периодични очни прегледи. Внимание трябва да се обръща на развитието на нервната система, включително постигането на моторни умения като усмивки, сядане и ходене, както и позициониране и тонус на мускулите. Речта и поведенческото развитие също са важни области по време на проследяването. Когато едно дете е родено преждевременно като недоносено бебе то може да се нуждае от логопедична терапия или рехабилитация. Бебета, които са имали усложнения през болничния си период, може да изискват допълнителни грижи от медицински специалисти.

Подкрепата на семейството също е изключително важна. Грижата за недоносено бебе е още по–трудна от грижите за доносеното бебе, така че тук се изисква специално внимание от страна на наблюдаващите лекари и отклик на нуждите и въпросите на семейството като цяло. Екипът ни се надява отново да е бил полезен със статията Недоносено бебе и да е внесъл яснота на повечето важни въпроси по темата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!