Прегледана и обновена на 22-11-2016

Какво трябва да знам за появата на контракции в 9 месец?
Ако сте навлезли вече в 9 месец от вашата бременност, то вие ще се интересувате от всичко, което ви предстои. На финала на бременността ви, трябва да сте подготвени за много непознати усещания, за непрекъснати физически промени и много нови емоционални състояния. Едно от най–шокиращите и нови преживявания за бременните е започването на така чаканите контракции в 9 месец. Те носят страх, несигурност, вълнение, радост и трепи, заради което трябва да се научите да различават различните видове контракции и да знаете кога те са признак за започващото вече същинско раждане.

контракции в 9 месец

Какви видове контракции в 9 месец може да почувствам и какво представляват различните видове контракции в девети месец?
1. Контракции Бракстън Хикс
Най–често усещането за контракции започва с т.нар ,,подготвителни контракции”. При някои бременни те започват още през 7 месец от бременността, а при някои въобще не се получават осезаемо и жените не ги усещат. Тези контракции се наричат още Бракстън Хикс контракции – в повечето случай те се появяват с безболезнено стягане на матката, което първоначално е доста стряскащо, особено през първа бременност. Вие може да се чудите как ще разпознаете тези контракции и дали те ще ви объркат, че започва същинското раждане. Е, не се тревожете, има много материали по темата и вие можете да се осведомите подробно за естеството на тези Бракстън Хикс контракции. Реално тези контракции в 9 месец показват, че тялото ви започва подготовката си за раждането. Те всъщност са едно прогресивно действие, което започва бавно през 9 месец и след това набира скорост. След месеци на относителното бездействие, матката се активизира все по–често през финалните седмици преди раждането. Случайните маточни контракции се проявяват през цялата бременност, но те са толкова спорадични и слаби, че те не са имали никакъв ефект върху шийката на матката. Контракции в 9 месец и по скоро по – време на началните седмици на 9 месец са все още кратки, нередовни и незабележими дори за майката, но те са по–чести и координирани от предишни такива.

Тези контракции за първи път са били описани от един английски лекар на име Джон Бракстън Хикс през 1872 г., и следователно те става известни с името му. През последните няколко седмици от бременността тези контракции значително се увеличават по честота и дори може да станат малко ритмични. Периодът, в който това започва да се случва, се нарича ,,предродилен”. Запомнете, тези контракции в 9 месец не са споходени с болка! Ако има такава, незабавно се обърнете към гинеколога си. Контракциите в 9 месец могат да са с различна дължина, както и да се обособят в определено време на денонощието, най–често вечер.

2. Предродилни контракции в 9 месец
Предродилните контракции през 9 месец се характеризират със съкращаване (свиване) и разширяване (отпускане) на матката, в долната част на която се получават мощни тласъци и разтягане на маточната шийка, за да се достигне постепенно до желаното разкритие за раждане. Всяка една контракция в 9 месец е важна, защото омекотява и изглажда шийката на матката. Този процес се нарича зреене. Това показва, че шийката на матката започва да става готова за раждане. По този начин жените преживяват различни раждания, заради различията, които са се оформили, вследствие на различните предродилни контракции в 9 месец.

През последните две гестационни седмици на бременността при много жени маточната шийка се разширява с около два сантиметра, изтънява и се съкращава между 20 и 60 процента. По принцип повечето работа, направена от тялото чрез предродилните контракции в 9 месец, прави по–кратко раждането за майката, въпреки че има тенденция то да бъде много различно за всяка бременна жена. Имайте предвид, че раждането никога не протича с фиксирано време и с предвидим прогрес, които реално са видими през последните няколко часа непосредствено преди самото раждане.

3. Лъжливи контракции в 9 месец и как да ги разпознаем?
Ако увеличаването на Бракстън Хикс контракциите стане ритмично в края на бременността, те се наричат “фалшиво раждане”. Какво отличава фалшивото раждане от реалното такова е простият факт, че след достигане на определен праг, фалшивите контракции в 9 месец не напредват прогресивно и в крайна сметка спират. Определянето на това дали раждането е невярно може да се направи само в ретроспекция и преглед от вашия лекар. Много гинеколози и акушерки казват, че всъщност няма видима разлика между двете раждания и много от бременните може да се объркат. Дори видовете контракции на двете раждания са неразличими, те служат за една и съща цел, тоест да се подготви шийката на матката и самата матка за раждането.

Ако имате някакви въпроси и притеснения относно всички контракции в 9 месец и усещанията си, говорете с вашия лекар за всичко, което ви тревожи и ви интересува!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Асистирана Репродукция

Previous article

Недоносено Бебе

Next article