Контракции преди Раждане

Целият период на бременността е изпълнен с много премеждия и изключително важни моменти, които не бива да се подценяват. Едно от тези премеждия са така наречените контракции преди раждане. Някои жени смятат, че е важно само раждането, но всъщност е от значение как ще протече бременността, за да знаете как ще мине и раждането. Организмът на жената се променя многократно и се подлага на множество неудобства, с единствената цел да отгледа в тялото на майката малкото същество до размери нормални за излизане на вън в новият Свят.

Знаем ли какво е контракция?
Преди всичко нека разясним понятието – контракция. Често се случва някои човек да го използва без да знае какво всъщност се случва в този момент. Някои жени, които изпитват за първи път този вълнуващ момент от живота не са запознати и не знаят какво да очакват. Контракциите обикновено са предводител или един вид сигнал, че скоро ще настъпи раждане. А самата контракция представлява свиване и отпускане на матката, която се разширява и помага на плода да слезе на долу към изхода на влагалището. При всяка контракция се получава спазъм в областта на яйчниците. Всички контракции преди раждане са един вид оттласкване на плода и главната роля е да спомогне за самото раждане. Чрез тези свивания на матката се получава и разкритие преди раждане. То също е важно за раждането и е тясно свързано с контракциите, без контракция преди раждане няма и разкритие, а тогава няма и раждане.

Видове контракции преди раждане? контракции преди раждане


Особено важно е да се знае, че има два вида контракции преди раждане, които си приличат и се различават по много неща. Първите контракции се случват няколко месеца преди раждането, а втория вид контракции преди раждане се случват няколко часа преди самият и същински миг да започне. Първо не си мислете, че става въпрос за нещо странно и невиждано. Всяка жена има и от двата вида контракции в различен етап от бременността.

  1. Браксън–Хикс контракции преди раждане – този вид  е редовно явление има го при всяка бременна, но много жени си мислят, че те не са имали такива неща. Всъщност не са били усетени или ако са били усетени не сте знаели, че става въпрос точно за тях. При този вид също има спазъм в областта на яйчниците, но той е много по–лек и безболезнен. Браксън–Хикс е особено важна част от бременността, защото има главна роля за подготвянето на женското тяло за раждане. Тези контракции се наричат още фалшиви контракции и тяхната цел е единствено да подготви матката за предстоящото събитие. Периода в който се проявяват е между  7 и 9 месец, случва се многократно а самата контракция продължава не повече от час. Много жени носещи първото си дете не усещат тези контракции, не се плашете това  е нещо нормално. За онези, които са ги усетили трябва да могат да ги различават, защото те си приличат с тези на преждевременното раждане.
  2. Контракция на раждането – за този вид може да се пише и приказва много дълго време, както и да се чуят и прочетат безброй различни мнения на жените. Някои твърдят, че не ги боляло по време на същинските контракции преди раждане, а други, че ги е боляло много. Трябва да знаете, че прага на болката при всеки човек е различна и това че един човек е изпитал болка, това не значи че друг ще изпита. Всъщност това с болката и всичко останало зависи изцяло от еластичността на матката. Ако тя е еластична и контракциите няма да продължат дълго. Защото времето в което ще се получи разкритие от напъните на матката е много по–кратко ако е еластична матката. При по–голямата част от раждащите жени контракциите преди раждане започват около 8–12 часа преди самото раждане. Отначало са леки и не болезнени с честота около 40 минути. След  това стават все по–чести, като периода на скъсяване между две контракции преди раждане е различен при всяка жена. Обикновено когато жена има контракции на 3–4 минути се вкарва в пред родилна зала, където се изчаква получаването на разкритие преди раждането на бебето. С зачестяването на тези контракции те стават по–болезнени  поради факта, че натискът върху матката и влагалищния отвор се засилва през този етап.

Как да различим Бракстън–Хикс от тези на преждевременното раждане?
Да изключително важен въпрос, с който е добре да сте запознати, така ще бъдете по–спокойни. Първо да уточним, че и двата вида контракции започват по един и същи начин и си приличат много, но все пак има някои неща, на които да обърнете внимание, за да различите двата модела:

  • Ако продължителността е повече от 1 час и болката се засилва е знак за преждевременно раждане.
  • Повишена болка и напрежение в областта на кръста също е признак за преждевременно раждане.
  • Засилено отделяне на секрет от вагината
  • Стомашно чревни проблеми, като диария например също са знак за съмнение за раждане, но сам по себе си този признак не е много надежден. По–скоро се ползва, като спомагателен заедно с някой друг от списъка.
  • Всякакъв вид прокървяване или прицапване от влагалищния отвор по време на бременност е знак за притеснение.
  • При Бракстън–Хикс е характерно усещането на леко свиване в областта на стомаха, а при контракции за преждевременно раждане усещането е все едно бебето се върти вътре на 360 градуса в комбинация със много твърд корем, като камък.

Надяваме се да сме внесли ясното около така очакваните контракции преди раждане. Прочетете и други статии свързани с етапите на бременността и всичко което трябва да научим за да се подготвим преди раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).