Раждане

Секс след Раждане

Обновена: 02-04-2018

Секс след раждане, интересна тема, но като че ли има известно „замитане под килима“ по нея. Често я избягваме поради притеснение да говорим за това или какво биха си помислили другите ако я повдигнем. Във всеки случай, тя остава интересна и всяка жена трябва да получи информация по нея, независимо дали е родила вече или пък предстои да си има детенце. Може би е добре да нахвърляме няколко основни въпроса, на които предстои да обърнем внимание по–долу. Основният и най–често задаван въпрос е:

Кога е безопасно да правим секс след раждането?
Обикновено се приема, че след третата седмица от раждането матката е почти напълно възстановена и кървенето трябва да е спряло. В този период може да има все още изчистване и слаби кръвоизливи, резултат от родилния процес, превръщащ матката в жива рана. Затова е нужно да й дадем поне месец, за да се възстанови. В противен случай рискуваме освен да изпитаме болка по време на половия акт, така също да получим и инфекция.

секс след раждане Кога ще почувствам желание да правя секс след раждането?
Най–просто казано – когато сме готови. Разбира се, това включва психологическото ни и физическо състояние. Няма рецепти, норми и препоръчителни срокове. Всички сме различни и от огромно значение е емоционално да сме готови за този момент. Има жени, които започват отново да правят  секса след раждане с партньора си още след първия месец, но те са сравнително малко. Особено ако жената получи прокървяване или усложнения. Голяма част изчакват поне 42 дни от раждането или три месеца, а има и такива които влизат в сексуални отношения чак около шестия месец след раждането на дете. За да се подготвим напълно за връщане към предишния си сексуален живот е нужно да се чувстваме спокойни, здрави и желани. Можем в началото просто да си доставяме ласки с партньора без да стигаме до полов акт, да се докосваме и целуваме, да се прегръщаме или просто да сме близо един до друг. Колкото и да ни тежи грижата покрай новороденото и да се чувстваме изморени трябва да отделяме време за ласки с любимия човек. Това ще ни помогне по естествен път да се върнем към сексуалните си отношения.

Не трябва да забравяме и контрацепцията при първите си полови контакти след раждането. Макар и менструалният ни цикъл да не е все още подновен или редовен, възможността за забременяване остава.

Как да постъпим ако партньорът ни иска секс след раждането преди ние да сме готови?
Преди всичко – опитвайте се да говорите за това помежду си и не допускайте да изгубите връзка един с друг поради липсата на комуникация. Дори и той да е настоятелен, да се чувства отхвърлен, поговорете с него и му покажете, че това е временно. Не трябва сексът след раждане да е болезнен, скучен и насилствен. Той трябва да носи удоволствие. Тук много помагат и сексът без пълно проникване и самостоятелното стимулиране, а защо не и платоничната любов. По този начин бихте си създали една допълнителна близост, положителна емоция и привързаност, докато и двамата сте готови за сексуален акт.

Съществува и ситуацията, в която партньорът ви може да е несигурен и плах, било то ако е присъствал на раждането (а това, знаем, е огромен стрес за всеки мъж) или се опасява да не ви боли. Във всички случаи споделяйте опасенията си взаимно и бъдете честни един с друг.

Защо не усещам нищо, когато правя секс първите месеци след раждането?
Няколко седмици до няколко месеца след раждането може да чувствате тялото си променено, не свое. Да ви е трудно да го възприемете като преди и усещането за него да е различно. С един израз „да не сте себе си“. Добрата новина, че всичко това е нормално предвид на промените, които сте претърпели по време на бременността и раждането. Нужно е време, за да се възстановите и отново да „влезете в кожата си“. Тук от голямо значение за хубавия секс след раждане са нашите страхове и опасения дали партньорът ще ни приема отново за привлекателни, дали ще възвърнем предишната си форма на тялото. Идва умората и изтощението от самото раждане, безсънието около детето, задължителната следродилна депресия.
Съществува силният натиск от това дали ще бъдем добри майки, дали ще се справим с отговорностите.

Не на последно място за да имаме една незабравима вечер с един прекрасен секс след раждане идва и самият начин на раждане. При цезарово сечение възстановителният период е дълъг и изисква търпение. Дори и при нормално раждане често дори малки шевове са болезнени, съществуват натъртвания и висока чувствителност. Всички тези болки ни причиняват страдание и променят усещанията ни по време на секс след раждането на дете. Трябва да си дадем време най–малко да се възстановим чисто физически, за да започнем да усещаме удоволствие от сексуалния акт.

Като заключение може да се каже – ако имате някакви съмнения, притеснения, опасения за физическото си или емоционално състояние, то намерете начин да говорите за това с някого. С лекар, партньора си или близък човек, това със сигурност ще ви помогне по–бързо да решите проблема си. Желая ви страхотен секс след раждането на вашето бебе и не забравяйте, че новият член на семейството може да иска братче или сестриче. Така че действайте и без притеснения.

Пъпки по Време на Бременност

Предишна публикация

Запек при Новородено

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане