Прегледана и обновена на 05-09-2016

Бременността продължава около 40 седмици или това са около 280 дни, като отброяването започва от първият ден на последната менструация. Всяка една от тези 40 седмици на бременността се нарича „гестационна седмица“. Също така тези 40 гестационни седмици са групирани в 3 триместъра на бременността, общо 9 месеца. В тази статия ще научите какво ще се случи и промени с вас и вашето бебе в тези така вълнуващи етапи на бременността.

Първи етап на бременността (Първи триместър)
В този 1–ви етап на бременността попадат първите 12 гестационни седмици т.е това са първите 3 месеца.
По време на първият триместър на бременността тялото на бъдещата майка, претърпява значителни промени. Първите промени в тялото са хормоналните промени, които засягат почти всяка система от органи в тялото на жената. Тези промени могат да предизвикат симптоми дори в първите седмици на бременността. Ясен знак за това че сте бременна е спирането на вашият менструален цикъл.

първи етап на бременността

Други промени по време на този първи етап от бременността може да включват:

Когато тялото ви се променя, може би ще се наложи да направите промени в ежедневието си. Например да си легнете по–рано или да се храните по–често с по–малко количество храна. За щастие повечето от тези неудобства ще отминат с напредването на бременността. При някои жени се случват всички изброени дискомфортни промени през първият етап на бременността. Ако преди сте били бременни, то през тази бременност може да почуствате нещата по по–различен начин от предният път. Просто както всяка жена е различна, така и всяка бременност е различна.

Втори етап на бременността (Втори триместър)
В този 2–ри етап на бременността попадат седмиците от 13 г.с до 28 гестационна седмица т.е това са месеците 4, 5 и 6.
Повечето жени намират втория етап на бременността, по лесен от първият триместър. Но това е също относително при всяка жена.
През втория етап на бременността може да забележите, че симптомите като гадене и умора постепенно отшумяват. Но други по забележими симптоми започват да се случват през този втори триместър на вашата бременност. Вашият корем ще се разшири, тъй като бебето продължава да расте. Преди този триместър да приключи, вие вече ще чувствате вашето бебе как се движи.

втори етап на бременността