Здраве

Хемороиди при Бременност

Обновена: 09-02-2019

Хемороидите, са уголемени и разширени вени в областта на ректума (Вижте Хемороиди в категория Речник – Bremennost.bg).
Хемороидите при бременност са често срещани, особено през третия триместър на бременността. Някои жени ги получават за първи път по време на бременност, но други които са ги имали и преди е твърде вероятно отново да ги получат през този период.  Също така се появяват в резултат на силните напъни по време на раждане. Те обикновено се свиват след първите два или три следродови дни и изчезват напълно след няколко месеца.

Защо Хемороидите са по-често срещани по време на бременност?
По време на Бременността една жена е доста по – податлива към появата на хемороиди, както и разширени вени по краката. Защо се случва така? Вашата матка оказва натиск върху тазовите вени, които получават кръв от долните крайници. Това може да забави циркулацията и по – точно връщането на кръвта от долната половина на тялото, което увеличава вените по тялото. Също така запек по време на бременност е друг често срещан проблем през бременността, които може да предизвика или усложни хемороидите. Това е така поради трудното изхождане и напрежението на вените около ректума. В допълнение увеличаването на хормона прогестерон по време на бременност причинява отпускане на стените на вените, което им позволява да се подуват по – лесно. Прогестеронът също допринася за запек от забавянето на чревният тракт.

лечение на хемороиди при бременност

Лечение на хемороиди при бременност
В националната библиотека на САЩ е записано, че за повечето бременни жени лечението на хемороиди при бременност е предимно симптоматично, поради опасността от приемане на лекарства. Препоръчва се бременните жени да започнат своето лечение с увеличаване на приема на фибри в диетата, увеличаване приема на течности и често посещение на тоалетната в точни часове, дори и без да ви се ходи. По този начин ще научите вашия организъм на една рутина. Въпреки, че нито едно от най-често използваните антихемороидни средства не е оценено за безопасно по време на бременност е малко вероятно самите съставни части (анестетици, кортикостероиди и противовъзпалителни средства) да навредят на бебето. Тематичните лекарства с аналгетици и противовъзпалителни ефекти осигуряват краткотрайно локално облекчение от дискомфорт, болка и кървене. Поради малките дози и ограничената системна абсорбция, те могат да бъдат използвани от бременни жени, но въпреки това безопасността на някоя от тях по време на бременност не е надлежно документирана, затова не предприемайте нищо, а се допитайте до лекар специалист. Повечето жени получили хемороиди при бременност ще ги забравят много скоро след раждането на бебето. Шансът да се изисква дори и минимална хирургическа намеса по време на бременност или след раждане е минимален.

Съвети за предотвратяване на хемороиди при бременност
– По – един ананас на ден докато отминат
– Изключване на месото и млечните продукти за 1 седмица
– Някои жени смятат, че студените компреси могат да са успокояващи
– Потапяне във топла вана в продължение на 10 – 15 минути няколко пъти на ден.
– Редуване на студени и топли компреси
– Внимателно почистване на засегнатата област след всяко изхождане, най – добре да имате биде във вашата тоалетна.
– Овлажняване на засегнатото място също облекчава дискомфорта
– Намазване с мехлеми и поставяне на свещички, съдържащи рутин, хепарин и хидрокортизон
– Облекчение можете да получите и от компреси с отвара от смрадлика
– Посъветвайте се с вашият лекар относно получените хемороиди при бременност

Как да се избегне появата на хемороиди при бременност?
– Важно е да не стига до положение на запек – яжте богати на фибри храни като: пълнозърнест хляб, боб, плодове и зеленчуци, пийте обилно вода, редовни физически упражнения, не стоите дълги часове седнали.
– Не потискайте и не отлагайте нуждата от тоалетна, защото това може да окаже натиск.
– Ежедневно правете Кегел упражнения, защото те увеличават циркулацията на кръвта в областта на ректума и укрепването на мускулите около тялото. Кегел упражненията също така засилват мускулите около влагалището и уретрата, което ще Ви помогне да се възстановите след раждане доста по бързо.
– Избягайте седналото положение за дълги периоди от време. Ако вашата работа включва заседнал начин на работа, се изправете и движете няколко минути или говорете с вашият ръководител да ви пренасочи към друга дейност.

Базална Температура

Предишна публикация

Спонтанен Аборт Признаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве
множествена склероза

Множествена склероза

Какво е Множествена склероза? Множествената склероза е сериозно заболяване на мозъка и гръбначния мозък, т.е на централната ...
Здраве
подагра

Подагра

Какво е подагра? Подаграта е термин използван при различни състояния, които са причинени от натрупване на пикочна ...
Здраве