Здраве

Хемороиди при Бременност

Обновена: 09-02-2019

Хемороидите, са уголемени и разширени вени в областта на ректума (Вижте Хемороиди в категория Речник – Bremennost.bg).
Хемороидите при бременност са често срещани, особено през третия триместър на бременността. Някои жени ги получават за първи път по време на бременност, но други които са ги имали и преди е твърде вероятно отново да ги получат през този период.  Също така се появяват в резултат на силните напъни по време на раждане. Те обикновено се свиват след първите два или три следродови дни и изчезват напълно след няколко месеца.

Защо Хемороидите са по-често срещани по време на бременност?
По време на Бременността една жена е доста по – податлива към появата на хемороиди, както и разширени вени по краката. Защо се случва така? Вашата матка оказва натиск върху тазовите вени, които получават кръв от долните крайници. Това може да забави циркулацията и по – точно връщането на кръвта от долната половина на тялото, което увеличава вените по тялото. Също така запек по време на бременност е друг често срещан проблем през бременността, които може да предизвика или усложни хемороидите. Това е така поради трудното изхождане и напрежението на вените около ректума. В допълнение увеличаването на хормона прогестерон по време на бременност причинява отпускане на стените на вените, което им позволява да се подуват по – лесно. Прогестеронът също допринася за запек от забавянето на чревният тракт.

лечение на хемороиди при бременност

Лечение на хемороиди при бременност
В националната библиотека на САЩ е записано, че за повечето бременни жени лечението на хемороиди при бременност е предимно симптоматично, поради опасността от приемане на лекарства. Препоръчва се бременните жени да започнат своето лечение с увеличаване на приема на фибри в диетата, увеличаване приема на течности и често посещение на тоалетната в точни часове, дори и без да ви се ходи. По този начин ще научите вашия организъм на една рутина. Въпреки, че нито едно от най-често използваните антихемороидни средства не е оценено за безопасно по време на бременност е малко вероятно самите съставни части (анестетици, кортикостероиди и противовъзпалителни средства) да навредят на бебето. Тематичните лекарства с аналгетици и противовъзпалителни ефекти осигуряват краткотрайно локално облекчение от дискомфорт, болка и кървене. Поради малките дози и ограничената системна абсорбция, те могат да бъдат използвани от бременни жени, но въпреки това безопасността на някоя от тях по време на бременност не е надлежно документирана, затова не предприемайте нищо, а се допитайте до лекар специалист. Повечето жени получили хемороиди при бременност ще ги забравят много скоро след раждането на бебето. Шансът да се изисква дори и минимална хирургическа намеса по време на бременност или след раждане е минимален.

Съвети за предотвратяване на хемороиди при бременност
– По – един ананас на ден докато отминат
– Изключване на месото и млечните продукти за 1 седмица
– Някои жени смятат, че студените компреси могат да са успокояващи
– Потапяне във топла вана в продължение на 10 – 15 минути няколко пъти на ден.
– Редуване на студени и топли компреси
– Внимателно почистване на засегнатата област след всяко изхождане, най – добре да имате биде във вашата тоалетна.
– Овлажняване на засегнатото място също облекчава дискомфорта
– Намазване с мехлеми и поставяне на свещички, съдържащи рутин, хепарин и хидрокортизон
– Облекчение можете да получите и от компреси с отвара от смрадлика
– Посъветвайте се с вашият лекар относно получените хемороиди при бременност

Как да се избегне появата на хемороиди при бременност?
– Важно е да не стига до положение на запек – яжте богати на фибри храни като: пълнозърнест хляб, боб, плодове и зеленчуци, пийте обилно вода, редовни физически упражнения, не стоите дълги часове седнали.
– Не потискайте и не отлагайте нуждата от тоалетна, защото това може да окаже натиск.
– Ежедневно правете Кегел упражнения, защото те увеличават циркулацията на кръвта в областта на ректума и укрепването на мускулите около тялото. Кегел упражненията също така засилват мускулите около влагалището и уретрата, което ще Ви помогне да се възстановите след раждане доста по бързо.
– Избягайте седналото положение за дълги периоди от време. Ако вашата работа включва заседнал начин на работа, се изправете и движете няколко минути или говорете с вашият ръководител да ви пренасочи към друга дейност.

Базална Температура

Предишна публикация

Спонтанен Аборт Признаци

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве