Прегледана и обновена на 22-04-2020

*Статията има информационен характер и не е съвет за предприемане на действие
Безопасен ли е аналният секс по време на бременност?
Само защото 9 месеца ще бъдете бременна, това не означава, че сексуалният ви живот трябва да страда. Има определени начини и техники, чрез които да практикувате безопасен и комфортен анален секс по време на бременност. Аналният секс през този специален период от живота на жената е изключително лично решение. Някои бременни жени се радват на аналната стимулация повече от обичайното, тъй като твърдят, че имат повишени нервни усещания в областта, което се дължи на повишения кръвен поток в таза. От друга страна, много жени не се радват на аналния секс по време на бременност, понеже може да дразнят хемороидите и аналните фисури, които са много характерни за периода и това може да доведе до болка и кървене.

анален секс по време на бременност

Ако решите все пак да опитате анален секс по време на бременност, можете да предприемете определени мерки, за да направите преживяването по-безопасно и по-удобно. Има ограничени изследвания по темата за аналния секс, може би поради културните табута, които все още продължават да съществуват в обществото. Проучванията съобщават, че числено погледнато, много хетеросексуални двойки участват в тази дейност, но рисковете за здравето по отношение на аналния сексуален контакт изглежда са силно подценявани от значителна част от сексуалното активно население – включително бременните двойки.

Ето какво трябва да знаете, за да си осигурите безопасен и комфортен анален секс по време на бременност.
1. Ако решите да правите анален секс по време на бременността, е важно да разберете опасенията за безопасността на този акт. За начало, аналната симулация може да дразни хемороидите, наречена още пилоти. Тези сърбящи, болезнени разширени вени често се появяват в ануса и ректума по време на бременност – и стават още по-неудобни и болезнени, когато се раздразнят. Утежнените хемороиди при бременност също могат да причинят кървене от ректума, което не е опасно, освен ако кървенето не е станало много тежко.
2. Аналният секс също може да раздразни напуканата кожа в областта на