Прегледана и обновена на 22-04-2020

*Статията има информационен характер и не е съвет за предприемане на действие
Безопасен ли е аналният секс по време на бременност?
Само защото 9 месеца ще бъдете бременна, това не означава, че сексуалният ви живот трябва да страда. Има определени начини и техники, чрез които да практикувате безопасен и комфортен анален секс по време на бременност. Аналният секс през този специален период от живота на жената е изключително лично решение. Някои бременни жени се радват на аналната стимулация повече от обичайното, тъй като твърдят, че имат повишени нервни усещания в областта, което се дължи на повишения кръвен поток в таза. От друга страна, много жени не се радват на аналния секс по време на бременност, понеже може да дразнят хемороидите и аналните фисури, които са много характерни за периода и това може да доведе до болка и кървене.

анален секс по време на бременност

Ако решите все пак да опитате анален секс по време на бременност, можете да предприемете определени мерки, за да направите преживяването по-безопасно и по-удобно. Има ограничени изследвания по темата за аналния секс, може би поради културните табута, които все още продължават да съществуват в обществото. Проучванията съобщават, че числено погледнато, много хетеросексуални двойки участват в тази дейност, но рисковете за здравето по отношение на аналния сексуален контакт изглежда са силно подценявани от значителна част от сексуалното активно население – включително бременните двойки.

Ето какво трябва да знаете, за да си осигурите безопасен и комфортен анален секс по време на бременност.
1. Ако решите да правите анален секс по време на бременността, е важно да разберете опасенията за безопасността на този акт. За начало, аналната симулация може да дразни хемороидите, наречена още пилоти. Тези сърбящи, болезнени разширени вени често се появяват в ануса и ректума по време на бременност – и стават още по-неудобни и болезнени, когато се раздразнят. Утежнените хемороиди при бременност също могат да причинят кървене от ректума, което не е опасно, освен ако кървенето не е станало много тежко.
2. Аналният секс също може да раздразни напуканата кожа в областта на ануса. Тези малки набраздявания могат да се образуват в ануса от запек, който е друг често срещан проблем на бременността и са склонни към разкъсване и кървене. Разкъсваните анални фисури обикновено не вредят на плода, но могат да бъдат особено досадни за майката.
3. В някои случаи, аналният секс може да доведе до бактериални инфекции – обикновено, когато мъжът преминава от анален секс към вагинален секс без промяна на презерватива или “измиване” на пениса. Тези опасни инфекции могат да се проявят и при преместване на секс играчка от ануса във влагалището, без първо да се измие. Инфекциите, които могат да произтекат от анален секс, включват:
Бактериална вагиноза: Тя увеличава риска от спонтанен аборт, както и от преждевременно раждане.
– Инфекции на пикочните пътища: оставени нелекувани, този род инфекции може да предизвикат бъбречна инфекция, която поставя жената в риск от преждевременно раждане и ниско телесно тегло на бебето.
– Гигардия: причинена от паразита Giardia agnea, болестта е свързана с недохранване, дехидратация и загуба на тегло. Тези проблеми могат да повлияят негативно върху здравословното протичане на бременността ви.

В допълнение към бактериалните инфекции, трябва да знаете, че ако правите анален секс по време на бременност то вие увеличавате риска от полово предавани инфекции (ППИ). Някои ППИ могат да бъдат прехвърлени на бебето по време на раждането и по-рядко през плацентата, което води до дългосрочни последствия за здравето. Например, гонореята се свързва с преждевременно раждане и мъртво раждане; херпесният вирус може да доведе до неонатален херпес и неврологични проблеми, човешкият папилома вирус често причинява усложнения при раждането, а хепатит B може да увреди черния дроб.

Бременните жени трябва да избягват аналния секс напълно, ако имат някои високорискови състояния при бременността. Такива включват плацента превия, преждевременно разкъсване на мембраните и преждевременно раждане в миналото.
Безопасността и комфортът са основен приоритет при аналния секс по време на бременност. Ето някои препоръки, за да направите преживяването по-приятно и за двамата партньори:
– Ако правите анален секс по време на бременност използвайте презерватив, за да предотвратите предаването на полово предавани инфекции, които могат да се прехвърлят и върху вашето бебе.
– Ако преминавате от анален секс към вагинален секс, сменете презервативите или ако не използвате такива – партньорът ви трябва да измие пениса си.
– Анусът не се смазва естествено, за разлика от секрецията на влагалището, така че използвайте лубрикант на водна основа, за да предотвратите триенето. Това може да спре увреждането на аналните фисури и да не позволи разкъсване и кървене на вашите хемороиди.
– Правете анален секс бавно, за да предотвратите евентуално разкъсване в ректума.
– Спрете незабавно, ако почувствате болка или дискомфорт.

За някои хора правенето на анален секс по време на бременност е табу, та дори и не само през периода на бременността. Избора нека направи всеки сам за себе си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кой са най-честите неприятни симптоми на бременността?

Previous article

Болезнено уриниране

Next article