Прегледана и обновена на 16-03-2019

Секс по време на Бременност – За и Против!
Без никаква сериозна причина векове назад във времето се е препоръчвало прекъсване на половите сношения по време на бременността. Нищо никога не е оправдало тази забрана освен митовете, които забулваха бременността и държаха бременната встрани от живота.
В общи линии, когато бременността върви добре, половият живот на семейната двойка и навиците на съпрузите могат да си останат същите. Секс по време на бременност не излагат детето на никакъв риск. Ако опасността беше толкова голяма, както разказват, щеше да има много чести случай на “спонтанен аборт“.

Може ли сексът по време на бременност да доведе до спонтанен аборт?
Сексът по време на бременност няма да предизвика спонтанен аборт. Повечето аборти се случват, защото плодът не се развива нормално.

секс по време на бременност

бременна жена и мъж правят секс по време на бременност

Сексуалното поведение на двойката трябва да се запази и не може да става въпрос да се определят някакви „норми“ или „пози за секс по време на бременност“, които са повече или по–малко удобни за бебето: всеки решава сам за себе си. Препоръчва се на семействата с особено богата фантазия да ограничат акробатичните движения, както и големите физически натоварвания. Много жени споделят, че оргазмите получени от сексът по време на бременност не може да се сравнят с минали такива полови сношения. Други жени  избягват сексът по това време.

Желание за Секс по време на Бременност
Трябва да се знае, че нерядко по време на бременността настъпват изменения в половите желания и удоволствия. При някои семейни двойки половата активност нараства: това се обяснява с известния факт, че като изключим възрастта след спирането на менструацията, бременността е единственият период, през който половите сношения могат да бъдат абсолютно свободни, без всякакво предпазване от забременяване. Ако вярваме на анкетите от последно време, половата активност по–често намалява, най– вече в началото и в края на бременността. Може би това се дължи на страха да не се увреди бебето, страх — повтарям, съвсем неоправдан. Може би причината е, че бъдещата майка се чувства изморена или също някои мъже по – малко харесват тялото на бременната жена.

Желанието за секс в общи линии зависи от следните фактора:
– Физическото състояние на жената
– Емоционалните състояния в този период на жената и мъжа
– Психологични страхове на жената и мъжа
– От медицинска гледна точка, при проблемна бременност

Спрях да правя секс от както забременях!
Това за някои хора е напълно нормално, не се притеснявайте! Големите промени в тялото и живота ви са длъжни да променят сексуалния ви живот. Някои жени са прекалено уморени за да правят секс, особено през първия триместър. Други се чувстват твърде дебели, особено през третия триместър. Промените в настроението, болки в гърба при бременност и болките в гърдите при бременност са някои от другите причини за по-малък интерес към секса. Хормоналните промени могат също да причинят загуба на либидо. Състоянието на ума също е важно. Ако се чувствате положително през бременността и промените които настъпват в тялото, вероятно вашето желание ще е голямо. Но ако не сте особено щастливи през бременността, или ако се чувствате несигурни, това може да намали вашето желание за секс по време на бременност. Дори да се наслаждавате на секс по време на първата част от бременността, вашето желание за секс може да започне да намалява, когато раждането наближи.

Бременна съм и мъжът ми не ме желае
Не се притеснявайте, това може да се случи поради различни фактори, но не си мислете, че е спрял да ви обича.
Проучвания показват, че някои мъже изпитват по-малко желание за секса, особено в третия триместър. Причините за по-малкото желание за секс по време на бременност от страна на таткото може да бъдат:
– той се опасява, че сексът може да нарани бебето
– притеснения за вашето здраве и здравето на вашето бебе
– стрес от неизвестното и загриженост за това, че ще става родител
– чувства, че прави нещо нередно щом бебето е там

Опитайте да говорите открито с партньора си за всякакви страхове, които може да има. Вижте дали това помага, когато обясните, че сексът не е вреден по време на бременност, и го насърчете да научи повече за него.

Притеснявам се за бебето ми като правя секс по време на бременност!
Както казахме, ако няма някакви медицински проблеми е напълно безопасно да се прави секс по време на бременност, дори и партньора ти да е отгоре. И малкото бебе което расте в теб също няма да знае какво правите. Амниотичната торбичка и силните мускули на матката ще предпазят бебето ви, докато гъстата слуз, която запечатва шийката на матката, помага за предпазване от инфекция. Различните видове секс обикновено са безопасни по време на бременност, но въпреки това може да се наложи да вземете някои специални предпазни мерки. Научете повече за оралния секс, аналния секс и използването на секс играчки, когато сте бременна.

Оргазъм при бременност
Ако правите секс по време на бременност и имате оргазъм (някои жени споделят за страхотни оргазми точно през бременността), може да почувствате леки контракции в утробата си. Това е често срещано явление, особено в края на третия триместър. Обикновено отминават след няколко минути. Ако контракциите продължават, или ако изтича течност или кървене след секс, обадете се на вашия лекар.

По–хубав ли е сексът по време на бременност?
Зависи. Някои жени споделят, че им харесва повече, а други не толкова. Повишеният приток на кръв към тазовата област по време на бременност може да повиши сексуалното усещане. Някои жени казват, че не могат да се включат или да достигнат оргазъм толкова лесно, а други изпитват страхотни оргазми. Ако откриете, че вашите обичайни позиции са неудобни, има и други начини да се наслаждавате на секса. По време на бременността много двойки получават удоволствие от любовната игра, оралния секс, секс играчките или мастурбацията. Мислете за това като за шанс да подправите сексуалния си живот и да опитате нещо креативно.

Кои секс пози са най-удобни по време на бременност?
С напредването на бременността може да откриете, че мисионерската позиция вече не е удобна. Опитайте следното:
– Вие сте отгоре. Това поддържа теглото на корема и ви позволява да контролирате дълбочината на проникване.
– Легнете с гърба си на ръба на леглото, като партньорът ви коленичи или стои пред вас.
– Обгърнете партньора си, докато той седи на стола. Това е друга позиция, която не поставя тежест върху корема ви.
– Опитайте се да се качите на ръце и колене в кучешката позиция.
– Легнете един до друг в позицията на лъжиците.
– Седнете на масата.
– Правете секс изправени.

Можете да имате задоволителен секс и когато сте бременна. Тук важат думите там където има воля, има начин! Комуникацията и откритостта са винаги тайната на добрия сексуален живот и това е вярно, докато сте бременна.

Забранено ли е да се прави Секс по Време на Бременност?
От медицинска гледна точка има няколко случая и повечето лекари съветват сексът по време на бременността да се намали или изобщо да се не се практикува т.е забранява се от лекарите:
– ако по време на бременността сте имали случайно кървене
– ако в началото на бременността за вас има опасност от аборт
– ако имате ниско разположена плацента или така казано плацента превия
– ако имате слабост на маточната шийка или риск от преждевременно раждане, още повече, че е възможно оргазмът да предизвика контракции на матката.
– ако сте преминали през изтичане на околоплодните води
– или като цяло в края на самата бременност около последният месец, това също може да доведе до раждане преди датата на термина
– може също да бъдете посъветвани да избягвате секс по време на бременност, ако партньорът ви има активна полово предавана инфекция

Консултирайте се с вашият практикуващ лекар за това дали е разрешено или забранено да правите секс по време на бременност, защото при всеки организъм всичко е индивидуално. Обърнете голямо внимание, ако след полов контакт забележите леко кървене — това обикновено се случва, защото при бременност шийката на матката е по – кръвоснабдена, все пак разговаряйте с вашия лекар, особено ако кървенето продължава.

Източници:
1. https://www.marchofdimes.org/pregnancy/sex-during-pregnancy.aspx
2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/sex-during-pregnancy/art-20045318
3. https://www.babycentre.co.uk/sex-during-pregnancy-overview
4. https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/sex-and-pregnancy/
5. https://www.ucsfhealth.org/education/sex_during_pregnancy/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Участвай в Седмичната Игра на Diet Esthetic и Бременност

Previous article

Интимна Хигиена

Next article