Колко често трябва да правя секс по време на овулация?

Бременността е един от най–трудните и предизвикателни мигове в живота на жената. Когато тя е бременна, преминава през множество промени – физически, емоционално и психически, всички от които тя понася в името на нероденото си дете. Излишно е да казваме, че да имате бебе е една от най–невероятните благословии, които може да получите. Но понякога да забременеете не е толкова лесно. Всъщност, много дами имат проблеми със зачеването. Ако се опитвате да забременеете, тази статия може да ви даде някои ясноти и да постигнете целта си по–лесно. По–специално, ще се опитаме да отговорим на въпроса: Колко често да правя секс по време на овулация за да забременея?

Колко често трябва да правя секс по време на овулация?
мъж и жена се прегръщат

Има ли значение възрастта за плодовитостта на дамите?
Възрастта на жената е тясно свързана с плодовитостта й. Този фактор има голямо значение, ако искате да имате бебе. Когато жената остарява, нейните възможности да има деца намалява. Опитвайки се да забременее на 35 години и по–млада това увеличава шансовете за зачеване и успешно износване на бебе. Причината за това е връзката между яйцеклетките на жената и биологичната й възраст. Когато едно момиче се роди, то ще има заложен яйчников резерв, от които ще може да се възползва като жена. Когато порасне, броят и качеството на яйцата й ще намалява в прогресия до пълно изчерпване. Вижте Изчерпан яйчников резерв.

В кои дни от вашия месечен цикъл можете да забременеете?
Всяка жена има шест дни от целия месец, през които шансовете й за забременяване са високи. Тук ще направим кратък преглед на етапите на месечния цикъл и съответните шансове за забременяване по време на всеки един:
Менструация. Ще разгледаме месечния ви менструален период като първата фаза на месечния цикъл. По време на менструацията тялото ви отделя ендометриума, който е вътрешният слой на матката. Периодът може да бъде от три дни до една седмица. В тази фаза на месечния цикъл се стимулират хормоните прогестерон и естроген за възстановяване на ендометриума. Шансовете да забременеете на този етап са почти нулеви.
Преди овулация. В тази фаза на менструалния цикъл, която е фазата след вашия период, плодовитостта бавно се връща към нормалното. Повечето жени обикновено получават вагинално течение по време на предварителната овулация, което е индикатор, че овулацията ще се случи скоро. Има добър шанс да забременеете, ако правиш секс по време на тази фаза. Тъй като сперматозоидите могат да живеят във влагалището до пет дни, те  може да оплодят яйцеклетката, след като то се освободи.
Овулацията. Овулацията е периодът, в който имате най–високи шансове да забременеете. За повечето жени тя обикновено започва две седмици преди следващия месечен период. По време на тази фаза, вагиналната секреция може да се увеличи значително по количество и да стане подобна на белтък. По време на овулацията шансовете ви за забременяване са високи. Ако започнете да виждате и усещате симптомите, можете да направите тест за овулация, за да потвърдите наличието й. Ако тестът е положителен, имате голям шанс да забременеете в рамките на следващите един до три дни.
След овулацията. След фазата на овулацията идва лутеалната фаза, която е последната в месечния ви цикъл. Обикновено тази фаза продължава 12 до 16 дни, в зависимост от вашия цикъл. По време на лутеалната фаза, хормонът прогестерон се повишава силно и цервикалната слуз намалява. Повишеният хормон сигнализира на яйчниците да спрат да освобождават повече яйцеклетки, докато намалената цервикална слуз ще попречи на спермата да навлезе в матката. По време на тази фаза шансовете за забременяване са ниски, защото яйцето вече е пуснато.

Как да сте сигурни, че сте в овулация?
Най–честите признаци са:
– Повишена базална телесна температура
– Бистър, разтеглив вагинален секрет
– Лека болка в тазовата или коремната област
– Болезненост на гърдите
– Промени в либидото
– Промени в шийката на матката

Колко често трябва да правите секс, когато се опитвате да заченете?
Сега, когато знаете най–доброто време в месеца, за да се опитате да забременеете, може да си задавате въпроса: колко често трябва да правя секс, за да успея?
Е, отговорът може да варира, но експертите препоръчват секс веднъж на ден може за по–голям шанс за забременяване. Имайте предвид, че честите полови контакти може да намалят броя и качеството на спермата. По време на фазата на овулация, трябва да се опитате да правите секс поне веднъж на ден и три до четири пъти седмично. Ако вече усещате симптомите на фазата, опитайте да използвате тест за овулация, за да видите дали сте в оптимална точка за зачеване.

Можете ли да забременеете, ако сте правили секс веднъж?
Определено можете да забременеете, дори ако правите секс само веднъж, но все пак ще зависи от това през коя фаза на месечния цикъл сте в момента.

Колко време отнема да се забременее след полов акт?
Бременността не започва веднага след като двойка прави секс. Напротив, може да отнеме до шест дни след секса, за да достигне спермата до яйцето. След това, на оплоденото яйце може да отнеме между шест и десет дни, за да се имплантира в лигавицата на матката. Бременността настъпва след това имплантиране. През това време, хормоните на бременността се освобождават и може да изпитате лек кръвоизлив, както и крампи, известни също като имплантационно кървене. Човешкият хормон HCG също се увеличава. За да сте сигурни, че сте бременна, вземете ранен тест за бременност или отидете на преглед. Повече в процентно съотношение за възможността за забременяване може да прочетете в Шанс за забременяване.

Какво друго можете да направите, за да подобрите шансовете си да заченете?
Освен проследяването на датите на овулацията – ето и няколко други неща, които можете да направите, за да повишите плодовитостта си:
– Поддържайте здравословно тегло. Преди да се опитате да заченете, уверете се, че сте с нормално тегло. Жените с наднормено тегло или поднормено тегло изпитват по–големи трудности в опитите си да забременеят. Консултирайте се с лекар или диетолог за план за контрол на теглото, преди да започнете опитите.
– Спазвайте здравословен начина на хранене. Ако имате намерение да забременеете, балансираната диета ще увеличи шансовете ви за зачеване. Нездравословната диета с небалансирано количество макро и микроелементи доказано намалява плодовитостта. Отново можете да се консултирате с диетолог, ако имате нужда от помощ за разработване на здравословен план за хранене. Уверете се, че сте също добре хидратирани.
– Спрете да пушите и да пиете. Ако съзнателно се опитвате да забременеете, спрете пушенето и алкохола незабавно.
– Стой далеч от стреса. Високо стресови нива могат да намалят шансовете за забременяване. Опитайте се да се отпуснете и да сте спокойни.
– Консултирайте се с вашия гинеколог. Ако имате нередовна менструация или имате проблеми с нея, отидете на лекар, за да разберете как да увеличите вашите нива на плодовитост.

Твърде честият секс може ли увреди здравето ви?
Честият секс със сигурност не е лошо нещо и е необходим за двойките, които искат да заченат. Въпреки това, половият контакт, който се случва твърде често може да доведе до болка в долната част на гърба, разкъсани връзки, издърпани мускули и други неудобни неща. Ако се опитвате да заченете, планирайте секс поне веднъж на ден, но не забравяйте да не се прекалява. Винаги се наслаждавайте! Досадата и чувството за дълг тук нямат място!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.