Изчерпан Яйчников Резерв

Какво означава изчерпан яйчников резерв?
Яйчниковият резерв представлява запасът от яйцеклетки в яйчниците ви в определен момент. Пиковият момент на фертилността на жените е между техните 20 и 30 години, а функцията на яйчниците им спада рязко след 50–тата година. В периода 20–50 години на жените яйчниците търпят множество интензивни промени. Естественият край на репродуктивната възраст на жената е моментът на изчерпването на фоликулите на яйчниците, точно тогава казваме че жената има изчерпан яйчников резерв. С напредването на възрастта се случва понякога преждевременно намаляване на физиологичните функции на органите в тялото. В периода на менопаузата яйчниците губят почти напълно своите хормоно произвеждащи и репродуктивни функции и се достига до състоянието изчерпан яйчников резерв. Направени са проучвания, че ако при една по–млада жена шансът да забременее спонтанно при всеки свои менструален цикъл – е 25–30%, то при жена, която е началото на 40те си години процентът рязко спада до 5%. Колкото по–възрастна е жената, толкова по–големи са рисковете от спонтанен аборт и вроден дефект при плода като например синдром на Даун или увреждания на невралната тръба. Намаляването на шансовете за зачеване при дамите в напреднала възраст е в следствие на понижено качество на яйцеклетките, които се произвеждат от яйчниците. Добре е да се знае, че ако сте в по–напреднала възраст и не сте успели да забременеете след около 6 ваши цикъла, трябва да се обърнете към специалист, които да дефинира проблема ви чрез нужните изследвания. изчерпан яйчников резерв

Установено е, че при около 10–15% от жените менопаузата идва дори преди 45 годишната им възраст, а реално е нормално тя да настъпи след 50, както е при 80% от дамите. Именно при тези случаи на ранна менопауза се наблюдава синдрома на изчерпан яйчников резерв в яйчниците, установен чрез правене на стимулация при опити да се излекува безплодие. Реално процесът на интензивно изчерпване на яйчниковия резерв настъпва до 15 години преди окончателното спиране на менструацията. Именно заради това е много важно да се провери яйчниковия резерв при жените след 30 години, които имат проблем със забременяването.

Как се диагностицира изчерпан яйчников резерв?
Има няколко различни пътя, по които може да се види какво е положението с вашия яйчников резерв. Кой начин ще бъде избран, зависи от вашия конкретен случаи. Вариантите най–общо са:
Проверка на нивата на фоликустимулиращия хормон FSH – в този случай се прави серумно изследване, което цели да покаже нивата на този хормон. Ако стойностите на серумните нива са над 12,5 – се счита че може би имате проблем с яйчниковия резерв, но не може да се каже напълно, че имате изчерпан яйчников резерв.
Проверка на нивата на хормона inhibin B – намаляването на нивата му се свързват с напредналата репродуктивна възраст при жените. Той се свързва и с проблема поликистозни яйчници и дори с наличието на някои тумори на яйчниците.
– Изчерпан яйчников резерв се проверява и чрез тест за проверка на отговора на GnRH антагонист – във втория ден на менструацията се прилага GnRH антагонист и се следи каква ще бъде промяната на хормона естрадиол на следващия ден. Резултатите зависят от производството на гонадотропин от хипофизата и отговорът на яйчниците при стимулация.
Проверка на отговора на яйчниците след стимулация с гонадотропин – при това изследване се прилага гонадотропин и се проверява промяната в нивата на естрадиола като реакция на яйчниците спрямо стимулацията. Ако покачването на нивата на естрадиола е повече от 30 pm/ml – се счита, че яйчниците отговарят нормално, но всичко по–ниско от това е индикация на проблем и възможност за изчерпан яйчников резерв.
Изследване на нивата на Анти–Мюлеровия хормон – при напредването на възраста на жената тези стойности може да се използват за определяне на яйчниковата възраст. Ако нивата с а над 2ng/ml – заключаваме, че имаме нормален яйчников резерв, при стойности между 1 и 2 има намаляване на овариарните функции, а под 1 вече имаме рязко намален или изчерпан яйчников резерв.
Изследвания с ултразвук – При този вид тестове се цели да се види какъв е броят на антралните фоликули, които дават информация за реалното състояние на овариарния резерв. Изследването се прави около 2 до 4 дни след настъпване на фоликуларната фаза, когато на двата яйчника трябва да има фоликули с размер от 2 до 10 мм. При по–малко от 5 такива фоликули се приема, че имаме чувствително намален ячйников резерв.

По принцип е добре да се направят повече от едно изследване, за да се определи точно нивото на яйчниковия резерв, защото само от едно от тези изследвания няма да може да се даде обективна и категорична оценка за изчерпан яйчников резерв. Ако комплексните изследвания покажат, че имате намален резерв, а все още не сте станали майка, е добре да се замислите и да предприемете стъпки за зачеване, било то и с асистирана репродукция, преди да е настъпил моментът на категорично достигане до напълно изчерпан яйчников резерв.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).