Яйчников и Маточен Цикъл

В дейността на половите органи най–важна роля се пада на яйчника. Без яйцеклетката, която се образува в него, не би могло да има оплождане – забременяване, а следователно бременност, развитие и създаване на плод. Под влияние на яйчниковата дейност се завършва развитието на останалите полови органи и настъпват редица преобразувания в тях.
Както освобождаването на яйцето в яйчника, така и промените в останалите органи имат тази особеност, че се извършват периодично. През цялото време, от започването на яйчниковата дейност по време на пубертета до нейното преустановяване в преходната възраст, вътрешните полови органи са подложени на периодични, циклични промени. Те се повтарят непрекъснато в продължение на около 30 години, през еднакви интервали и по един и същи начин. Съвкупността от наблюдаваните явления през време на един интервал наричаме полов цикъл. Тъй като тези промени се извършват по едно и също време в яйчника и матката, различаваме яйчников и маточен цикъл.

Яйчников цикъл
В яйчника са заложени голям брой първични или зародишни клетки. През 28 дни една от тях, наречена полова клетка или яйцеклетка, узрява. С други думи, през целия полов живот на жената само 300 до 350 зародишни клетки достигат до узряване. В яйчниковия цикъл се различават две фази — една, която предшества освобождаването на яйцеклетката, и втора, която я последва. През първата фаза става постепенно нарастване на зародишната клетка до нейното пълно узряване. В този момент на повърхността на яйчника се образува мехурче, изпълнено с течност, в която се намира зрялата яйцеклетка. При пукването на това мехурче (овулация) яйцеклетката се освобождава и попада във фуниевидно разширената част на тръбата. На мястото на изпразненото мехурче се развива едно особено плътно образувание с жълт цвят, наречено жълто тяло. То има временен живот и неговата продължителност зависи от съдбата на освободеното яйце. Ако яйцето не бъде оплодено в първите часове след освобождението му, то загива. Жълтото тяло се задържа в продължение на две седмици, след което престава да функционира. Със замирането на жълтото тяло цикълът завършва и започва нов цикъл — нарастване на нова зародишна клетка, узряване, овулация и т.н.

Ако след попадане във външния край на тръбата яйцеклетката бъде оплодена, тя се придвижва към матката и започва развитието си. В такъв случай жълтото тяло се запазва по–дълго, докъм четвъртия месец на бременността. С настъпването на бременността периодичността на яйчниковия цикъл се прекъсва и зреенето на нови яйцеклетки се прекратява. По време на цялата бременност яйчникът е в покой. Цикличните промени в него се подновяват известно време след раждането или по–често след прекратяване на кърменето. През времето описания цикъл в яйчника се образуват два вида хормони: единият, предимно през първата му фаза, наречен фоликулин, и вторият, след излюпване на яйцето, наречен хормон на жълтото тяло. Под влияние на тези хормони настъпват промени в маточната лигавица. Тя надебелява значително и става по–сочна. Крайната цел на тези промени е довеждането на лигавицата до състояние, благоприятно да храни и осигури по–нататъшното развитие на оплоденото яйце. Ако настъпи бременност, маточната лигавица се запазва, надебелява още повече и претърпява нови промени. Когато не е станало оплождане, маточната лигавица започва да се разрушава и се изхвърля заедно с кръвта, която се излива от отворените кръвоносни съдове — менструацията идва. Следователно менструацията изразява липсата на оплождане. Тя приключва маточния цикъл и съвпада със завършването на яйчниковия цикъл.

Маточен Цикъл
След свършването й маточната лигавица започва да се възстановява — започва следващият маточен цикъл.
Тъй като има пълно съвпадение по време между двата цикъла – яйчников и маточен цикъл и промените в маточната лигавица се извършват под влияние на процесите, които се развиват в яйчника, същата периодичност се наблюдава и в маточния цикъл. Менструацията се явява един вид като външен, доловим израз на яйчниковата дейност.
Под влияние на яйчниковите хормони настъпват периодичните промени и в другите съставни части на половия апарат.
Всички промени във вътрешните полови органи, които по време се групират около момента на освобождаването на яйцето, имат една цел и смисъл — да улеснят оплождането. То става обикновено много скоро след освобождаването на яйцето, по средата между две менструации или по–точно между 12–ия и 16–ия ден от идването на менструацията. Това обаче не изключва възможността да се забременее и в друго време, тъй като денят на освобождаването на яйцето не винаги е постоянен. Именно поради това не са редки случаите на забременяване в дните преди очакваната менструация, както и скоро след привършването й. Обикновено обаче то става по средата между две менструации.
Както се каза, през време на бременността не става освобождаване на яйцеклетка в яйчника. У половината от жените яйчниковата дейност е преустановена и през време на кърменето. Въпреки това забременяване е възможно и през периода на кърменето, ако половото сношение случайно съвпадне с възобновяването на яйчниковата дейност.
От казаното следва, че освобождаването на яйце е последвано от менструация, ако не настъпи бременност, и че следователно, за да има менструация, трябва да е имало освобождаване на яйце. Съществува обаче, макар и рядко, менструация, без да е имало освобождаване на яйце и образуване на жълто тяло. Също така може да стане освобождаване на яйце, без да настъпи менструация и при липса на оплождане. Тези явления не са обичайни, но могат да обяснят някои случаи на безплодие.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).