Прегледана и обновена на 05-08-2016

Грижата за кожата при бременност е едно от основните неща което трябва да предприеме всяка бременна жена, за да си запази красивата кожа и да не се достигне до пигментация или лющене на кожата.

През време на бременността в организма на жената настъпват значителни функционални промени. Тези изменения се отразяват и на кожата. Тя става суха или много по–мазна. отколкото е била преди бременността.

Необходимо е да се полагат по–системни грижи за чистотата на тялото и най–вече повече  грижа за кожата при бременност. Всяка сутрин да се измиват лицето, тялото и гърдите до кръста с леко затоплена вода. Не забравяйте че за добрата грижа на кожата при бременност  е добре тя да остане добре хидратирана. Няколко пъти в седмицата да се къпе тялото под душ с подходящи козметични продукти за хидратиране на кожата Ви. Ваните не се препоръчват при бременност.

грижа за тялото, лицето и кожата по време на бременност

Много често по време на бременността има недостиг на витамин А, поради което кожата става суха и се залющва. За да се грижим добре за кожата си по време на бременност е необходимо да се употребяват продукти, съдържащи витамин А (рибено масло, яйчен жълтък, моркови, салати, спанак, кайсии, черен дроб и др.). Освен това след измиване добре е сухата кожа да се намаже с подходящ крем за кожа, който е подходящ за бременни жени. Добре е когато се грижим за кожата при бременност, всяка вечер преди лягане ръцете, краката и шията се измиват с топла вода, а лицето се почиства с тоалетно мляко за кожа, което също е подходящо при бременност.

Ако през време на бременността кожата стане много мазна и по нея се появят гнойни пъпки, преди всичко трябва да се ограничат сладкишите и животинските мазнини. В последните месеци на бременността се налага да се ограничат захарта и медът. Лицето се почиства с 1—2% салицилов, 2% хлорнитромицинов или камфоров спирт. Ако е необходимо, трябва да се консултирате с дерматолог.

Често пъти у бременните, особено през втората половина на бременността от 5 до 9 месец, се явяват пигментации по лицето. Те се за­силват особено много през пролетните и летните месеци и понякога остават дълго след раждането, но в повечето случай след раждане изчезват. Една от причините за появяването на тези петна при бремен­ност е недостатъчност на витамин С. За добра грижа на кожата при бременност трябва да приемате този витамин чрез храната. Витамин С се съдържа в зелето, спанака, доматите, лимоните, френското грозде, ябъл­ките, а също и в някои продукти от животински произход — месо, риба, черен дроб и др. Ако нямате възможност да получите необходимото количество витамин С в естествен вид, той трябва да се приеме под форма на дражета, като дневната доза е до 1 г.

В никакъв случай не бива да се употребяват от бременните жени и кърмачки избелващи кремове с живак и бисмут. Това е опасно не само за майката, но и за детето. В такива случаи се препоръчват избелващи кремове с 5–10% перхидрол или други подходящи кремове при бременност предписани от вашият лекар.

При грижа за кожата при бременност е много полезно да се правят избелващи плодови маски. Нормалната и сухата кожа, преди да се постави маската, се почистват с тоалетно мляко, а мазната кожа — с лимон. В сока на пасиран домат, краставица или добре разбито кисело мляко потопя­ваме марля, на която сме изрязали отвори за очите и носа. Поставяме я върху лицето и я държим 15—20 минути.

След раждането, ако пигментациите продължават да се задържат, задължително е необходимо е да се посъветваме с дерматолог за да осигурим оптимална грижа за кожата при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Възпаление на Женските Полови Органи

Previous article

Яйчников и Маточен Цикъл

Next article