Прегледана и обновена на 05-08-2016

Грижата за кожата при бременност е едно от основните неща което трябва да предприеме всяка бременна жена, за да си запази красивата кожа и да не се достигне до пигментация или лющене на кожата.

През време на бременността в организма на жената настъпват значителни функционални промени. Тези изменения се отразяват и на кожата. Тя става суха или много по–мазна. отколкото е била преди бременността.

Необходимо е да се полагат по–системни грижи за чистотата на тялото и най–вече повече  грижа за кожата при бременност. Всяка сутрин да се измиват лицето, тялото и гърдите до кръста с леко затоплена вода. Не забравяйте че за добрата грижа на кожата при бременност  е добре тя да остане добре хидратирана. Няколко пъти в седмицата да се къпе тялото под душ с подходящи козметични продукти за хидратиране на кожата Ви. Ваните не се препоръчват при бременност.

грижа за тялото, лицето и кожата по време на бременност

Много често по време на бременността има недостиг на витамин А, поради което кожата става суха и се залющва. За да се грижим добре за кожата си по време на бременност е необходимо да се употребяват продукти, съдържащи витамин А (рибено масло, яйчен жълтък, моркови, салати, спанак, кайсии, черен дроб и др.). Освен това след измиване добре е сухата кожа да се намаже с подходящ крем за кожа, който е подходящ за бременни жени. Добре е когато се грижим за кожата при бременност, всяка вечер преди лягане ръцете, краката и шията се измиват с топла вода, а лицето се почиства с тоалетно мляко за кожа, което също е подходящо при бременност.

Ако през време на бременността кожата стане много мазна и по нея се появят гнойни пъпки, преди всичко трябва да се ограничат сладкишите и животинските мазнини. В последните месеци на бременността се налага да се ограничат захарта и медът. Лицето се почиства с 1—2% салицилов, 2% хлорнитромицинов или камфоров спирт. Ако е необходимо, трябва да се консултирате с дерматолог.

Често пъти у бременните, особено през втората половина на бременността от 5 до 9 месец, се явяват пигментации по лицето. Те се за­силват особено много през пролетните и летните месеци и понякога остават дълго след раждането, но в повечето случай след раждане изчезват. Една от причините за появяването на тези петна при бремен­ност е недостатъчност на витамин С. За добра грижа на кожата при бременност трябва да приемате този витамин чрез храната. Витамин С се съдържа в зелето, спанака, доматите, лимоните, френското грозде, ябъл­ките, а също и в някои продукти от животински произход — месо, риба, черен дроб и др. Ако нямате възможност да получите необходимото количество витамин С в естествен вид, той трябва да се приеме под форма на дражета, като дневната доза е до 1 г.

В никакъв случай не бива да се употребяват от бременните жени и кърмачки избелващи кремове с живак и бисмут. Това е опасно не само за майката, но и за детето. В такива случаи се препоръчват избелващи кремове с 5–10% перхидрол или други подходящи кремове при бременност предписани от вашият лекар.

При грижа за кожата при бременност е много полезно да се правят избелващи плодови маски. Нормалната и сухата кожа, преди да се постави маската, се почистват с тоалетно мляко, а мазната кожа — с лимон. В сока на пасиран домат, краставица или добре разбито кисело мляко потопя­ваме марля, на която