Грижа за Гърдите

Какво трябва да знаем при грижата за гърдите преди раждане по време на бременността и след раждане в послеродовия период?
Правилно организираният режим на хранене, почивката и сънят, физическите упражнения и разходките на открито както по време на бременността, така и в послеродовия период след раждане и цялостните грижи за ор­ганизма на жената, дават добри предпоставки за увеличаване защитните му сили. Необхо­димо е обаче освен тези общи мерки да се полежат и грижи за гърдите, които имат за цел да засилят възбудимостта на зър­ната.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Грижи за гърдите за увеличаване на чувствителността и млякото!
Увеличаването чувствителността на гърдите и по–доброто им изпъкване имат важно значение за кърменето, защото позво­ляват по–добро хващане на зърното от детето. Пред родовата профилактика (грижи за гърдите преди раждане, по време на бременността), която се назначава при женската консултация с лекар, се състои в следните грижи за гърдите: всекидневно измиване на тялото до кръста с хладка вода и сапун, натриване със суха кърпа и тоалет на гърдите. Лекият масаж на зърната, който последва измиването, се прави с добре измити ръце в продължение на 5 минути за всяка гърда. Тези процедури допринасят не само за увеличаване чувствителността на зърната, но и подобряват кръвоснабдяването на цялата жлеза, като подобряват ней­ната дейност и увеличават млякото й. От голямо значение е при хубаво време гърдите да се излагат на слънце в продължение на 10—15 минути, а зимно време — само на въздух в добре за­топлена стая.

Грижи за Гърдите при плоски и вдлъбна зърна! грижа за гърдите преди раждане по време на бременността и след раждане


При вдлъбнати и плоски зърна изтеглянето и ма­сажът на зърната се правят няколко пъти на ден. Ако вдлъбването е толкова силно изразено, че зърната не може да се хващат с ръка, те се изтеглят най–напред с помпа за изцеждане на мляко и едва когато те изпъкнат толкова, че да може да се хващат с пръсти, им се прави масаж. И най–малките гръдни зърна, подготвени по този начин в продължение на няколко месеца, стават годни за кърмене. Масажът на зърната се избягва при бременни, които са склонни към аборт или предивременно раждане, а също и при кървене от матката по време на бременността. Системните грижи за чистотата на тялото, къпането, преобличането всеки ден с чисти дрехи и много честата смяна на сутиена, който трябва да бъде широк и удобен, пред­пазва зърната и млечната жлеза от инфекция през време на бременността.

Грижа за гърдите веднага след раждане!
Грижите за гърдите след раждане трябва да продължат и в домашна обстановка след самото раждане на родилката. Спазването на установения режим на кър­мене и в къщи предпазва от появата на рагади. По–голямото кърмаче никога не трябва да се оставя да заспива на гърдата на майката или да му се позволява да си „играе“ със зърното, като многократно го пуска и захапва. Силното и енергично издърпване на зърното от устата на детето води до образуване на пукнатини в основата му. В случай, че детето не пуска зърното, най–добре е да му се стисне носът за малко и то само ще отвори уста.

Грижа за гърдите за избягване на заболявания като рагади и мастит!
За избягване заболяване на гърдата голямо значение има млечният застой. Силно напрегнатата гърда поради голямата опънатост на зърното затруднява правилното му хващане и дори го прави невъзможно. В такива случаи детето прави много­кратни опити да захапе плоското и опънато зърно, като по този начин го просмуква, вследствие на което се появяват рагади. За да се избегне това, предварително се изцежда част от мля­кото, докато зърното омекне в основата. С цел да се изцедят, колкото е възможно по–бързо и по–леко, някои родилки хващат цялата гърда, изстискват я в посока към зърното, като я зачер­вяват и нараняват. Този начин на изцеждане е съвсем непра­вилен, излишно уврежда гърдата и вместо да се получи пълно изпразване, в някои участъци се задържа мляко и се стига до възпаление на самата жлеза. Същото се получава и когато тя се изцежда с маникюр или небрежно изрязани нокти, които раз­раняват кожата около зърното и водят до инфектиране на жле­зата.

Грижа за гърдите при изтичане и зацапване на дрехите на жената!
Изтичане на мляко по сутиена и останалото бельо на кърмачката не трябва да се допуска, тъй като от засъхналото мляко тъканта се втвърдява, а това разранява зърната и води до инфектиране на млечните жлези. Трябва да се полагат грижи за гърди, при които имаме непрекъснато изтичащото мляко. При такива гърди трябва непременно да се попива с добре изпрана мека кърпа, а сутиенът да се сменя при всяко замърсяване. За избяг­ване самоволното изтичане на мляко допринася много спомена­тият вече масаж на зърната, започнат още през времена бре­менността. Той укрепва мускулните влакна и нервните оконча­ния на гръдните зърна. Тази подготовка се извършва по–про­дължително и системно. Много често обаче бременните не са достатъчно упорити и поради това и резултатите от масажа не са задоволителни.

Ако въпреки изброените дотук мерки и предприемането на всички грижи се появяват рагади по зърната или признаци на начален мастит, налага се своевре­менно лечение до пълно нормализиране на състоянието както на млечната жлеза, така и на зърната. В противен случай въз­палението на млечната жлеза напредва, гърдата нагноява и се стига до оперативно лечение — рязане на гърдата. Маститът е едно от най–сериозните усложнения след раждане. Както се каза, той може да доведе до обща ин­фекция у майката. Затова лечението му в къщи може да се до­пусне само по изключение, и то под контрола на лекаря. Най–правилно е родилката и детето да се лекуват в болнична об­становка.

Това са основните грижи за гърдите които трябва да се спазват от всяка бъдеща и настояща майка, така както преди раждане по време на самата бременност, така и след раждане по време на послеродовия период на жената.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).