Подготовка на Гърдите за Кърмене

Като цяло самата подготовка на гърдите за кърмене е лесна стига да се спазват няколко стъпки или по скоро грижи за гърдите още по време на бременността.

Как да подготвя гърдите си за кърмене?
Кърменето е най–полезния и най–естественият начин да нахраните своето бебе. Първоначално започването на  кърменето обаче може да бъде малко смущаващо, страшно и дори болезнено за вас в ранните дни. Знаейки как да подготвите гърдите си за кърменето още преди да имате кърма и в първите дни на кърменето, ще ви помогне да намалите или дори да предотвратите болката от възпалените и разранени зърна и в крайна сметка да направите кърменето едно от най–приятните и сантиментални изживявания за вас.

подготовка на гърдите за кърмене

Тялото ви ще свърши голяма част от работата в подготовката за кърменето, зърната ви станат по–големи, млечните канали ще се увеличат и ще станат по–зрели по време на бременността, но и вие можете да направите някои неща, за да се подготвите за прекрасния миг. Има много проблеми с кърменето, които могат да бъдат избегнати с малко допълнителна информация.

Ние ви предлагаме 5 стъпки, с които да подготвите вашите зърна и гърди за кърменето:

Стъпка 1–ва от подготовка на гърдите за кърмене: Масаж на гърдите!
Още от началото на бременността си, масажирайте гърдите си, за да подобрите кръвообращението им и да ги облекчавате! За най–подходящата техника на масаж е най–добре да се посъветвате с вашия гинеколог или медицинска сестра–акушерка, те ще ви препоръчват начина и ще ви покажат как да го правите по най–правилния начин. Практикуването на ефективен масаж е важна част от подготовката а гърдите за кърмене, защото това ще ви помогне да се подготвите за ръчното изцеждане на млякото или ще ги подготвят за изпомпване. По време на последните шест седмици от бременността масажирането на гърдите ще изчисти каналите им, така кърмата ще протече много по–лесно!

Стъпка 2–ра от подготовка на гърдите за кърмене: Плоски или вдлъбнати гърди?
Важна стъпка при цялостната подготовка на гърдите за кърмене е да разберете дали имате плоски или вдлъбнати зърна! Много жени не обръщат достатъчно внимание на зърната на гърдите, докато не дойде време бебето да суче. Вдлъбнатите или плоски зърна могат да направят кърменето много трудно и болезнено, а понякога дори и невъзможно. Ранното констатиране ще ви даде шанс да започнете навреме да използвате коректор за зърна. На нашия пазар се предлагат такива, а прилагането им в рамките на няколко седмици, прави зърната по–изпъкнали и ви спестява много неприятни усещания.

Стъпка 3–та от подготовка на гърдите за кърмене: Грижа за кожата на гърдите!
Съществената грижа за кожата на зърната и ареолите на гърдите трябва да започне задължително през последните месеци на бременността, като е много важно да съблюдавате какви душ гелове и лосиони използвате на вашата кожа.
Тялото на жената произвежда специални масло в ареолните жлези, които естествено ги почистват, така че сапун не е необходим. Ако използвате все пак, то ги изплаквайте добре. Най–добре е да преминете към използването на душ гелове или сапуни за чувствителна кожа или бебешки за ограничаване на размера на дразнене на кожата ви.
Същото се отнася и за препаратите за пране, ползвани за всяка тъкан, която ще влиза в контакт с вашите голи гърди. Сутиените ви, нощниците и дори многократните подложки за зърна трябва да се перат в прах за чувствителна кожа.
Опитайте да ползвате специални кремове за областта на зърната ви ежедневно. Лекарите препоръчват тези, разработени за кърмачки, тъй като те са така подбрани, че да са максимално безредни за бебето. На нашия пазар се предлагат много марки такива, така че можете да ги разгледате в най–близката аптека, за да може да направите качествена подготовка на гърдите за кърмене.

Стъпка 4–та от подготовка на гърдите за кърмене: Помпа за Гърди!
Инвестирайте в добра помпа за гърди, дори и ако имате намерение бебето да суче направо от вас. Вие ще трябва да използвате помпата, за да изцедите допълнителното останало мляко в рамките на първите няколко седмици след раждането, когато бебето поема по–малко храна. Това може да наложи изпомпването и на двете гърди, веднага след като бебето завърши храненето си, а то често заспива още преди изпразването на двете гърди. Изцеждайте гърдите си с помпа, а млякото съхранявайте в хладилник или фризер. Така ще осигурите регулярната работа на производството на кърма и поддържането на каналите на гърдите в добро състояние, без възпаления и запушване.
Производството на по–голямо количество мляко възможно по–рано увеличава капацитета на вашите гърди. Ползването на помпа ще бъде добър начин тялото ви да може да отговори на нарастващите хранителни нужди на растящото бебе.
При подготовката на гърдите за кърмене може да си купите термоподплънки. Когато използвате затоплени термо подплънки за гърдите, вие ще стимулирате потока на кърма, а когато прилагате охладени – ще постигнете облекчаване и успокояване на чувствителните гърди. В България няколко фирми предлагат вече термоподплънки 2 в 1, така че проучете темата!

Стъпка 5–та от подготовка на гърдите за кърмене: Облекчаване на раздразнени зърна на гърдите!
Има големи шансове дори големите зърна да се разранят в някакъв момент от началото на кърменето. Докато грижите със специални кремове ще помогнат за облекчаването на болката и разраняването, има и естествени методи, които работят много добре. Например – можете да изцедите малко количество кърма и да го разтъркате нежно по  целите зърна, след което го оставете да изсъхне. Друг метод е да накиснете торбичка от чай в топла вода и да изцедите по–голямата част от водата с ръка. После защипете мократа торбичка към вашия сутиен между зърното. Чаената торбичка успокоява зърното и помага  то да се излекува. Важен съвет които играя важна подготовка на гърдите за следващото кърмене.
Ако гърдите ви станат прекалено пълни и напрегнати, най–добрият начин за облекчаване е да поставите бебето си на тях. Това може да бъде болезнено първоначално, но след като млякото започне да тече, ще изпитате невероятно голямо облекчение.

Скъпи бъдещи мами, не се плашете от кърменето! Приемете, че дори да ви боли в началото, това е най–съкровения досег с вашето бебе. Помнете да не слушате съвети относно това, което трябва да направите, само от един човек. Проч