Подготовка за раждането

В ранния етап на бременността – раждането може да ви изглежда много далеч, но именно това е времето, което е най-подходящо да започнете своята подготовка за раждането и всичко около вашето бебе.

Какви въпроси може да изникват при подготовката за раждането?
Като цяло самата подготовка за раждането обикновено обхваща 3 основни области:

1. Какви са вашите желания по време на естествено раждане? Те варират от това как искате да се облекчи болката до цялостното феталното наблюдение.

2. Как желаете бебето ви да бъде обработено веднага след раждането и в първите няколко дни след него? Искате ли партньора ви, ако присъства, да среже пъпната връв? Искате ли да накърмите бебето веднага? Искате ли да го хранят с бутилка с адаптирано мляко, или искате да е само на кърма? Бихте ли искали бебето да спи до вас или в отделна обща бебешка стая, ако в болницата има такава?

3. Какво желаете да се случи в случай на неочаквани събития? Никой не иска да мисли, че нещо може да се обърка, но е по-добре да се помислили за възможностите предварително.

Преди да вземете решения за всяка една от опциите за раждането, е хубаво  да говорите с гинеколог, за да ви съдейства. Важно е да бъдете гъвкави и да осъзнаете, че всеки един аспект от вашата подготовка за раждането няма да бъде изпълнен на 100%, защото не всичко може да се предвиди.

подготовка за раждането
подготовка за раждането чрез медитация

Какви са възможностите ви за раждане?

Със започване на вашата подготовка за раждането, Вие вероятно ще трябва да изберете:
1. Къде да родя бебето? Повечето жени раждат в болница. Проучете от по-рано медицинските заведения, които сте набелязали, разгледайте медицинските специалисти, които работят там, вижте родилните зали, проучете стаите за настаняване и т.н.

2. Кой ще ми помогне при раждането? Повечето бременни жени избират акушерка или специалист-гинеколог, който е с повече стаж. Това може би до някъде предразполага специалиста да се справи дори и с възможни усложнения. Днес много жени избират да имат дула, или това е един вид асистент по раждане, който присъства в целия процес на  раждането в допълнение към медицинския персонал. Дулата е обучена да подкрепя майката по време на раждането, да я учи на правилни дихателни техники и дори медитация. Нейната роля е изключително важна, защото тя подкрепя майката през целия процес – от подготовката за раждането, до самото раждане и първи грижи за бебето. В едно рутинно раждане, вместо дула това може разбира се да бъде любими човек до вас или друг член на семейството, ако лечебното заведение, което сте избрали, има такава практика.

3. Какви процедури да ми се приложат при раждане? Болниците у нас обикновено използват класически набор от процедури за всички раждащи, но има и такива, които показват повишена гъвкавост в начина, по който се справят с пациентките си. Някои примери включват:
Клизми преди раждане: Използва се за прочистване на червата и предотвратяване на възможността за неволно изпускане при напъните и придружаващите конткракции.
Бръснене на срамната област: Макар и рутинно – бръснене вече не се прави, освен ако жената не поиска.
Управление на болката по време на раждане: Важно за повечето жени и е да имат контрол над болката при раждане. Това е нещо, което трябва да обсъдите внимателно с вашия гинеколог. Някои жени бързо сменят мнението си относно методите за облекчаване на болката по време на раждането – ако преди него не са искали обезболяващи, но установят, че не могат да издържат без тях заради болката.
Позиция по време на раждането: Можете да опитате различни позиции по време на раждането, включително класически легнала поза на магарето или клекнало положение, поза на четири крака и т.н.
Епизиотомия: Когато е необходимо, лекарите да направят епизиотомия – процедура, при която перинеума – областта на кожата между влагалището и ануса, частично се разрязва за облекчаване на процеса. Може да имате такава, ако се появи риск да се разкъсате или в случай на спешен медицински проблем.
Асистирано раждане. Ако бебето се заклещи в родилния канал, се прилага асистирано раждане  – т.е., като се използва при раждането форцепс или вакуум, но в България законово това е забранено. Категорично е отречен и натиск върху корема от страна на медицинския персонал за по-бързо излизане на плода. Макар наскоро един баща да съобщаваше за такова нещо по телевизията.
Цезарово сечение: Ако трябва да ви се направи цезарово сечение или така казано секцио, ще трябва да помислите за няколко неща. Дали искате вашият партньор да присъства, ако е възможно? Да ви дадат ли бебето веднага щом излезе?

Ето още няколко съвета за вашата подготовка за раждането:
Направете своя план за раждане като списък на исканията ви, а не като набор от задължителни неща. Фрази като  „Бих предпочел “ и  „Ако медицински е необходимо “ ще помогнат на доктора да разбере, че вие сте разбрали, че може да се наложи да промените предварителния план. Бъдете положителни при подготовката и написването на план за раждане – „Надяваме се да“, за разлика от отрицателни – „при никакви обстоятелства „. Когато сте направили своя план за раждане, отделете време, за да го прегледате заедно с вашия доктор или акушерка. Разберете и обсъждате къде сте съгласни или не. По време на бременността, преглеждайте план си с вашия партньора периодично. Опитайте се да направите плана възможно най-опростен и подредете желанията си  по ред на важност. Фокусирайки се върху вашите приоритети, което ще ви помогне да се гарантира, че най-важните от вашите желания са изпълнени.

Вашата подготовка за раждането може да е дълъг процес, но може също да направете няколко копия на плана за раждане: едно за вас, едно за вашия доктор или акушерка и един за вашия партньор. Носете допълнителни копия в чантата си за болницата, в случай, че вашият доктор не е на разположение, когато бебето се роди.

Знайте, че не можете да контролирате абсолютно всичко, което се случва по време на раждането, но вие играете важна роля в решенията, взети за вашето тяло и вашето дете. Една добре направена подготовка за раждането може да ви помогне да направите процеса много по-приятен и наситен с положителни емоции.

 

Източник:

https://kidshealth.org/en/parents/birth-plans.html

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).