Прегледана и обновена на 26-02-2019

Овулация и зачеване, две така важни определения за репродуктивния живот на жената!
Повечето жени не знаят точния ден, когато са забременели. Вашият лекар ще брои за начало на бременността – първия ден на вашия последен менструален цикъл. За всяка жена, която желае бързо зачеване, е много важно да е наясно с овулацията си и всичко свързано с нея.

Какво представлява овулацията и какво е нейното място в процеса на зачеването?
Всеки месец вътре в яйчниците, няколко яйцеклетки започват да растат в малки, изпълнени с течност мехурчета, наречени фоликули. След определен период от време една от тях достига крайна зрялост, разкъсва фоликула и настъпва овулация. Това обикновено се случва около 2 седмици преди да получите следващото си менструално кървене. След като яйцеклетката е узряла и напусне фоликула – той се трансформира в нещо, наречено жълтото тяло. От своя стана пък жълтото тяло отделя хормон, който помага на лигавицата на матката да се подготви за прикрепянето на оплоденото яйце. След като яйцеклетката е свободна, то се придвижва в маточните тръби. Тя остава там за около 24 часа, чакайки някой сперматозоид да я оплоди. Ако оплождане не се осъществи – яйцеклетката преминава през матката и се разпада. Хормоналните нива се връщат към нормалното. Тялото ви изхвърля дебелата лигавица на матката и вашият менструален период започва самопочистване. Виж също Загнездване на Яйцеклетката.

овулация и зачеване

Ако някой сперматозоиди проправи своя път в маточната тръба и успее да проникне в яйцеклетката, се получава оплождане. В мига на оплождането са определят гените и полът на вашето бебе. Ако сперматозоидът има Y хромозома – бебето ще бъде момче, ако има Х хромозома, бебето ще бъде момиче. Оплодената яйцеклетка остава във вашите маточните тръби за около 3-4 дни, но в рамките на 24 часа от зачеването започва свръх бързо делене на клетките. Тя се движи бавно през фалопиевите тръби към матката. Тя следва точно определен зададен модел и следва своята следваща задача, а именно да се прикрепи към лигавицата на матката. Това се нарича имплантация, някои жени получават зацапване или леко кървене за 1 или 2 дни около времето, в което тя се случва. Лигавицата на матката се удебелява и шийката се запечатва от слузеста тапа, която ще стои там докато бебето стане готово да се роди.

Какви са симптомите на овулацията?
За да постигнете бързо зачеване, трябва да следите вашата овулация. Тя настъпва средно около средата на цикъла, така че ако имате нормален 28-дневен цикъл, тя трябва да се случи на 14 ден. Ако имате забавена или нередовна овулация обаче – трябва да прибегнете към помощни средства за определяне на момента, в който тя настъпва. Възможно е да успеете да използвате някои физически сигнали, за да идентифицирате кога сте в овулацията, включително:
Увеличаване на цервикалната слуз. Ако влагалищният ви секрет е ясен, разтеглив и наподобява яйчен белтък, може да показва овулация или предстояща такава до 1-2 дена. Тази цервикална слуз ще се появи, за да помогне на сперматозоидите да достигнат по-лесно до зрялото яйце.
Увеличение на базалната температура на тялото. Измерване на базалната температура се прави в пълен покой. Леко покачване на температурата ви може да посочи овулацията. За да проследите базалната си телесна температура, мерете си температурата преди да сте станали от леглото сутрин и записвайте резултатите, така че можете лесно да идентифицират промените в телесната температура.
Болка ниско в корема. Може да чувствате едностранна болка в корема, когато яйцето се отделя от яйчника.
Тест за овулация: Такива комплекти наподобяват тестовете за бременност. В тях има пръчка, която се потапят в контейнер с урина, за да се определи наличието на лутеинизиращ хормон, който стимулира освобождаването на зрялото яйце. Недостатъкът е, че тези тестове могат да бъдат скъпи и ако вашите периоди са нередовни, може да се наложи да използвате няколко в течение на няколко седмици за определяне на овулацията. Виж тест за овулация.

Възможни проблеми при овулация и зачеване! Как влияят проблемите с овулацията на плодородието и зачеването?
Зрялото яйце трябва да бъде оплодено в рамките на 12 до 24 часа след като е освободено от яйчника,  за да се случи бременност. Така че една нередовна овулация ще направи трудно да се предскаже времето, когато сте най-плодовити. Ако сте загрижени за овулацията и зачеването си, отидете на лекар за оценка. Може да имате медицинско състояние, което засяга вашия месечен цикъл, като:
– преждевременна овариална недостатъчност
– хиперпролактемия, която е състояние, при което тялото произвежда твърде много пролактин, който потиска овулацията
– неракови тумор на хипофизната жлеза
– хипотиреоидизъм
– синдром на поликистозни яйчници

Ако овулацията е засегната от основното заболяване или използването на определени вещества или лекарства, лечението на основното заболяване може значително да подобри способността за зачеване в много от случаите.

Кога да се потърсите медицинска помощ?
Посетете гинеколог за преглед, ако:
– вашите менструални цикли са по-малки от 21 дни или повече от 35 дни
– менструацията ви спира за 90 дни или повече
– периодите ви изведнъж са станали нередовни
– имате тежки кръвоизливи
– имате необичайни болки по време на месечния си период
– загрижени сте за менструацията си или вашата неспособност да заченете

На какво лечение може да бъдете подложени при проблеми с вашата овулация и зачеване?
Ако имате основното заболяване като поликистозни яйчници или хипотиреоидизъм, лечението за тях може да помогне за регулирането на овулацията ви. Ако реалната причина не може да се определи, а вие искате да забременеете, вашият доктор може да изпише определени лекарства, които помагат за регулиране на овулацията. Те могат да включват: кломифен, летрозол, човешки хорион гонадотропин и т.н.

За да подобрите вашето репродуктивно здраве като цяло:
– Не практикувайте прекомерна физическа активност. Научните изследвания са противоречиви, но много енергичните упражнения може да повлияят на овулацията. Умерените упражнения могат да подобрят овулацията.
– Избягвайте пушенето или излагане на тютюнев дим. Токсините в цигарите може да увредят качеството на яйцата, а и на сперматозоидите.
– Контролирайте стреса.
– Използвайте бариерни форми на контрацепция като презерватив. Тези форми на контрол на раждаемостта защитават от полово предавани болести, които може да намалят плодовитостта.

Говорете с лекар специалист, ако смятате, че имате проблем с вашата овулация и зачеване. Успешната и редовна овулация е основен гарант за зачеване. Има много методи за лечение на разположение, които да направят овулацията ви по-редовна и да увеличат шансовете за забременяване, но трябва да бъдат приложени на време.

Източници:
1. https://www.webmd.com/baby/understanding-conception
2. https://www.healthline.com/health/womens-health/late-ovulation

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Възстановяване след секцио

Previous article

Подготовка за раждането

Next article