Прегледана и обновена на 26-02-2019

Овулация и зачеване, две така важни определения за репродуктивния живот на жената!
Повечето жени не знаят точния ден, когато са забременели. Вашият лекар ще брои за начало на бременността – първия ден на вашия последен менструален цикъл. За всяка жена, която желае бързо зачеване, е много важно да е наясно с овулацията си и всичко свързано с нея.

Какво представлява овулацията и какво е нейното място в процеса на зачеването?
Всеки месец вътре в яйчниците, няколко яйцеклетки започват да растат в малки, изпълнени с течност мехурчета, наречени фоликули. След определен период от време една от тях достига крайна зрялост, разкъсва фоликула и настъпва овулация. Това обикновено се случва около 2 седмици преди да получите следващото си менструално кървене. След като яйцеклетката е узряла и напусне фоликула – той се трансформира в нещо, наречено жълтото тяло. От своя стана пък жълтото тяло отделя хормон, който помага на лигавицата на матката да се подготви за прикрепянето на оплоденото яйце. След като яйцеклетката е свободна, то се придвижва в маточните тръби. Тя остава там за около 24 часа, чакайки някой сперматозоид да я оплоди. Ако оплождане не се осъществи – яйцеклетката преминава през матката и се разпада. Хормоналните нива се връщат към нормалното. Тялото ви изхвърля дебелата лигавица на матката и вашият менструален период започва самопочистване. Виж също Загнездване на Яйцеклетката.

овулация и зачеване

Ако някой сперматозоиди проправи своя път в маточната тръба и успее да проникне в яйцеклетката, се получава оплождане. В мига на оплождането са определят гените и полът на вашето бебе. Ако сперматозоидът има Y хромозома – бебето ще бъде момче, ако има Х хромозома, бебето ще бъде момиче. Оплодената яйцеклетка остава във вашите маточните тръби за около 3-4 дни, но в рамките на 24 часа от зачеването започва свръх бързо делене на клетките. Тя се движи бавно през фалопиевите тръби към матката. Тя следва точно определен зададен модел и следва своята следваща задача, а именно да се прикрепи към лигавицата на матката. Това се нарича имплантация, някои жени получават зацапване или леко кървене за 1 или 2 дни около времето, в което тя се случва. Лигавицата на матката се удебелява и шийката се запечатва от слузеста тапа, която ще стои там докато бебето стане готово да се роди.

Какви са симптомите на овулацията?
За да постигнете бързо зачеване, трябва да следите вашата овулация. Тя настъпва средно около средата на цикъла, т