Календар за зачеване

Какви са ползите от воденето на календар за зачеване и може ли наистина да ми е от полза?

Знаете ли в кои дни сте в овулация?
За да разберете – има редица начини като например измерване на базалната температура за няколко месеца, следене на промени в цервикалната слуз, закупуване на комплекти за засичане на овулацията от аптеката или използване  на някои безплатен онлайн календар, предназначен да ви помогне да следите овулацията си. Има много такива приложения и онлайн инструменти. Ако се опитвате да забременеете, използването на календар за зачеване – при нормално протичащ месечен менструален цикъл – може да бъде един от най-добрите инструменти за значително повишаване на шансовете за скоростно зачеване. Принципно всеки такъв календар има указания и обяснения, по които да можете да се ориентирате за начина на работа с него.

календар за зачеване

Кога е най-плодовитият ви период?
Програмите с календари за зачеване може да ви помогнат да откриете най-плодовитите дни на менструалния ви цикъл или поне да очертаете вашия „прогнозен прозорец на най-висока фертилност„, въз основа на информацията, която вие ще предоставите като данни. Тъй като, поради доста обстоятелства и показатели, е трудно абсолютно точно да се формулира точно в кой ден една жена ще има овулация, повечето приложения и програми дават един 5-дневен прозорец, когато овулацията е най-вероятно да се случи.

Ако се опитвате да заченете, ние ви препоръчваме да правите секс през ден в рамките на този прозорец. Ако се опитвате да предотвратите бременност, тогава избягвайте сексуалните контакти в рамките на този прозорец или поне се уверете, че използвате презерватив последователно и правилно.

Колко дълго продължава овулацията?
За жени, които имат 28 до 32-дневен менструален цикъл, овулацията вероятно ще се осъществи между  11-тия и 21-вия ден, но имайте предвид, че тя ще трае само един ден. Цикълът на всяка жена е различен и е строго индивидуално кога една дама ще има овулация. Овулацията трае само 12-24 часа – това е времето, в което едно зряло яйце е на разположение и готово за оплождане.

Как да използвам календар за зачеване?
Дали ще използвате приложение на телефонна или физическо такова трябва да решите вие, но и двете се използват лесно. Ако използвате най-обикновено календарче, то когато ви е първия ден на вашия менструален цикъл го вадите и отбелязвате. След това отбележете вашия последен ден на менструално кървене и после проследете вашата овулация чрез тест за овулация и очертайте и вашите възможни дни за забременяване. Направете това няколко месеца за да очертаете продължителността на вашия цикъл и евентуалната дата на овулация. Не е трудно просто се изисква постоянство от ваша страна.

Със сигурност ако имате календар за зачеване, то той ще ви бъде полезен, а и няма как да ви навреди. Все пак обаче календарът служи само и единствено за ориентир, който да ви посочи моментът на вашата най-висока плодовитост, но не могат да решат други проблеми в опитите за забременяване като нарушения на хормоналния баланс, качество на яйцеклетките и сперматозоидите, анатомични спецификации при двамата партньори и т.н. Ако календарите за зачеване ви помогнат – това е чудесно. Ако обаче, въпреки че ползвате ориентири и мислите, че сте схванали кога имате овулация и бременността не настъпва, тогава е задължително да посетите гинеколог, който да ви прегледа и да направи нужните изследвания, за да се установят налични проблеми и мерки, които да се предприемат, така че да си имате бебенце.

Без значение дали ще ползвате истинско календарче в портфейла си или ще си инсталирате приложение на телефонна, използването на календар за забременяване е лесно, просто трябва да сте постоянни във въвеждането на данните и нека не забравяме крайната цел на този така обикновен календар за зачеване, а именно успешно забременяване на двойките които истински желаят бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 2 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).