Забременяване

Календар за зачеване

Обновена: 13-12-2018

Какви са ползите от воденето на календар за зачеване и може ли наистина да ми е от полза?

Знаете ли в кои дни сте в овулация?
За да разберете – има редица начини като например измерване на базалната ви температура за няколко месеца, следене на промени в цервикалната слуз,  закупуване на комплекти за засичане на овулацията от аптеката или използване  на някои безплатен онлайн календар, предназначен да ви помогне да следите овулацията си. Има много такива приложения и онлайн инструменти. Ако се опитвате да забременеете, използването на календар за зачеване – при нормално протичащ месечен менструален цикъл – може да бъде един от най-добрите инструменти за значително повишаване на шансовете за скоростно зачеване. Принципно всеки такъв календар има указания и обяснения, по които да можете да се ориентирате за начина на работа с него.

календар за зачеване Кога е най-плодовитият ви период?
Програмите с календари за зачеване може да ви помогнат да откриете най-плодовитите дни на менструалния ви цикъл или поне да очертаете вашия „прогнозен прозорец на най-висока фертилност„, въз основа на информацията, която вие ще предоставите като данни. Тъй като, поради доста обстоятелства и показатели, е трудно абсолютно точно да се формулира точно в кой ден една жена ще има овулация, повечето приложения и програми дават един 5-дневен прозорец, когато овулацията е най-вероятно да се случи.

Ако се опитвате да заченете, ние ви препоръчваме да правите секс през ден в рамките на този прозорец. Ако се опитвате да предотвратите бременност, тогава избягвайте сексуалните контакти в рамките на този прозорец или поне се уверете, че използвате презерватив последователно и правилно.

Колко дълго продължава овулацията?
За жени, които имат 28 до 32-дневен менструален цикъл, овулацията вероятно ще се осъществи между  11-тия и 21-вия ден, но имайте предвид, че тя ще трае само един ден. Цикълът на всяка жена е различен и е строго индивидуално кога една дама ще има овулация. Овулацията трае само 12-24 часа – това е времето, в което едно зряло яйце е на разположение и готово за оплождане.

Как да използвам календар за зачеване?
Дали ще използвате приложение на телефонна или физическо такова трябва да решите вие, но и двете се използват лесно. Ако използвате най-обикновено календарче, то когато ви е първия ден на вашия менструален цикъл го вадите и отбелязвате. След това отбележете вашия последен ден на менструално кървене и после проследете вашата овулация чрез тест за овулация и очертайте и вашите възможни дни за забременяване. Направете това няколко месеца за да очертаете продължителността на вашия цикъл и евентуалната дата на овулация. Не е трудно просто се изисква постоянство от ваша страна.

Със сигурност ако имате календар за зачеване, то той ще ви бъде полезен, а и няма как да ви навреди. Все пак обаче календарът служи само и единствено за ориентир, който да ви посочи моментът на вашата най-висока плодовитост, но не могат да решат други проблеми в опитите за забременяване като нарушения на хормоналния баланс, качество на яйцеклетките и сперматозоидите, анатомични спецификации при двамата партньори и т.н. Ако календарите за зачеване ви помогнат – това е чудесно. Ако обаче, въпреки че ползвате ориентири и мислите, че сте схванали кога имате овулация и бременността не настъпва, тогава е задължително да посетите гинеколог, който да ви прегледа и да направи нужните изследвания, за да се установят налични проблеми и мерки, които да се предприемат, така че да си имате бебенце.

Без значение дали ще ползвате истинско календарче в портфейла си или ще си инсталирате приложение на телефонна, използването на календар за забременяване е лесно, просто трябва да сте постоянни във въвеждането на данните и нека не забравяме крайната цел на този така обикновен календар за зачеване, а именно успешно забременяване на двойките които истински желаят бебе.

Сутиен за Кърмене

Предишна публикация

Как се прави аборт

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.