Подуване на краката

Знаете ли какви са причините за подуване на краката, кога да потърсите лекарска помощ и най-добрите съвети при подуване на крак.
Подуването на краката понякога се случва бързо и може да се появи във всяка една част на крака, включително глезените, прасците, коленете и бедрата. Подуването на краката може да възникне или от задържане на течности или от някакво възпаление на ранени или болни тъкани или стави. Повечето причините за подуване на краката, например като нараняване или продължително стоене или седене, са лесни за идентифициране. Понякога подуването на краката може да е индикация за по-сериозен проблем като като сърдечен проблем или кръвен съсирек. Потърсете медицинска помощ веднага, когато краката ви се подуват без видима причина или когато имате затруднено дишане, болка в гърдите или други съпътстващи признаци за кръвен съсирек в белите дробове или за сериозно сърдечно заболяване.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

подуване на краката

Какви могат да са различните видове причини за подуване на краката?
Много фактори, различни по сериозност, може да доведат до подуване на крака.

1. Подуване на краката, свързано с натрупване на течности. Подуването на краката, причинено от задържането на течности в тъканите е известно като периферен оток. То може да бъде причинено от проблем с кръвоносната система, лимфната система или бъбреците. Подуването на крака не винаги е признак на проблеми със сърцето или кръвоообръщението. То често се дължи на излишното тегло, продължително седене или стоене за по-дълго време и т.н. Състояния, свързани с натрупване на течности включват:
– Остра бъбречна недостатъчност
– Кардиомиопатия (проблем със сърдечния мускул)
– Хронично бъбречно заболяване
– Цироза на черния дроб
– Дълбока венозна тромбоза
– Сърдечна недостатъчност
– Хормонална терапия
– Lymphedema (запушване на лимфната система)
– Нефротичен синдром (увреждане на малки филтриращи кръвоносни съдове в бъбреците)
– Прекаляване с болкоуспокояващи като ибупрофен
– Перикардит (възпаление на тъканта около сърцето)
Бременност
– Тромбофлебит (кръвен съсирек, който обикновено се проявява в крака)
– Венозна недостатъчност

2. Подуване на краката, свързани с възпаление. Подуване на крака може да бъде причинено от възпаление в тъканите на краката. Възпалението може да бъде нормален отговор на нараняване или заболяване, или може да се дължи на ревматоиден артрит или друго възпалително разстройство. Вие обикновено ще чувствате и болка заедно с възпалението. Фактори, които могат да допринесат за възпаление на крака включват:
– Руптура на Ахилесовото сухожилие
– Разкъсване на предно сухожилие  в коляното
– Киста
– Счупване на глезена
– Счупен крак
Целулит
– Подагра
– Инфекция или рана в крака
– Възпаление на изпълнените с течност мехурчета в колянната става
– Остеоартрит – заболяване, причиняващо разграждане на ставите
Ревматоиден артрит – възпалително ставно заболяване
– Изкълчен глезен

Кога да потърсите лекарска помощ?
Потърсете веднага медицинска помощ, ако получите едновременно подуване на краката и някои от следващите признаци, които могат да посочат наличие на кръвен съсирек в белите дробове или тежко сърдечно заболяване:
– Болка в гърдите
Затруднено дишане
– Задух
– Припадък или замаяност
– Кашлица с кръв

Също така задължително трябва да потърсите лекар, ако подуването на краката ви:
– настъпва внезапно и без някаква видима причина за вас
– е свързано с физическо нараняване като падане, спортна травма или катастрофа
– се среща в единия крак и е болезнено, или е придружен от хладна и бледа кожа

Планиране на посещението при лекар: Разбираемо е, че не спешните проблеми, свързани с подуването на краката не се нуждаят от бързи грижи. Все пак направете уговорка за преглед при лекар възможно най-скоро, така че лекар специалист да може да диагностицира проблема и да се вземат нужните действия и мерки.

Преди още да сте посетили лекар, помислете сериозно над следните съвети:
– Ограничаване на количеството сол в диетата ви.
– Когато сте в легнало положение сложете малка възглавница под краката си, което значително може да намали подуването, свързано с натрупването на течности в долната част на тялото.
– Носете еластични чорапи, но избягвайте такива, които са твърде стегнати.
– Ако се налага да стоите или да седите за дълги периоди от време, се опитайте да си организирате чести почивки и да се движите, освен ако движението ви причинява болка.
– Не спирайте да приемате важни за вас и вашия живот лекарства с рецепта без да говорите с вашия лекар, дори ако подозирате, че може те да са причината за подуването на краката.
– Някои болкоуспокояващи лекарства без лекарско предписание също може да намалят болезненото подуване и да облекчат състоянието ви.

Съвет от Bremennost.bg е да посетите веднага лекар при подуване на краката, за да се изясни най-бързо проблема и да може да се вземат нужните мерки за справяне със ситуацията.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).