Прегледана и обновена на 14-11-2016

Каква е причината за появата на отоци при бременност?
Имам отоци при бременност?! – Повечето отоци по време на бременност са предизвикани от наличието на повишено налягане във вените на краката и от натискът на бебето върху големите вени в слабините. Задържане на вода в тялото също може да причини проблема. Отоците през бременността се срещат често. Около половината от всички бременни жени имат подуване на глезените им, особено в последните няколко месеца от бременността. Отоци може да се получат и по пръстите на ръцете, лицето (включително очите) и долната част на гърба. Набъбването на краката обикновено се влошава с напредването на деня, особено ако сте се движили много. Горещото време в летните дни и преумората могат да направят отоците много неприятни.

Вашите отоци при бременност вероятно ще станат временно по–влошени в първите три или четири дни след раждането на бебето. Тъй като тялото ви се възстановява след раждането, всички допълнителни тъкани, кръвоносни съдове и течности, необходими по време на бременност, сега трябва да бъдат разтворени и изхвърлени от него.

отоци при бременност

Как да различим различните видове отоци при бременност, че не са нормални и трябва да потърсим лекарска помощ?
Подуването през бременността не е просто нещо. Когато отоците при бременност идват внезапно или са свързани с други симптоми, като силно намаляване производството на урина, високо кръвно налягане, зрителни промени, стомашни болки, главоболие, изтощение и др. Всички тези симптоми сигнализират неприятности и може да означава, че бъбреците, сърцето, белите дробове или други жизненоважни органи не функционира правилно. Нека лекарят или акушерката ви узнаят веднага, ако това се случи!

Превенция и лечение на отоци при бременност?
Не е възможно да се предотврати развитието на някои отоци по време на бременността ви. Но вие може да им попречите да се влошат. Тежкото подуване може да направи краката и ръцете ви болезнени, а кожата ви много нежна.

Храната! Със сигурност вашите отоци при бременност ще намалеят като се опитате да ядете балансирана храна, така че да имате контрол върху размера на теглото ви по време на бременността. Вашата диета трябва да включва малко количество протеини като месо, птици, яйца, боб и бобови култури на всяко хранене. Яжте най–малко 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден. Имайте за цел да намалите колкото можете повече солта, захарта и мазнините  и пийте много вода, за да помогнете на бъбреците ви да филтрират излишната течност. Някои храни, които са естествени диуретици могат да помогнат за поддържане на добра бъбречна функция и да ви накарат да пишкате повече и чрез това да намалите появилите се големи отоци при бременност. Сред тях са целина, магданоз (в малки количества), ябълки и цитрусови плодове. Лукът и чесънът може да помогнат за подобряване на кръвообращението, което също да намали отоците ви. Опитайте се да избегне яденето на предварително опаковани, високо преработени храни, които съдържат много сол и други добавки, тъй като това може да влоши задържане на течности. Вижте също и нашата статия Здравословно хранене!

Напитки!Пийте по–малко напитки с кофеин – въпреки че кофеинът ви кара да посещавате тоалетната по малка нужда често и така да се елиминират излишните течности, той също води до дехидратация.

Тютюнопушене! Пушенето на цигари може да допринесе за вашето подуване и получаване на отоци при бременност, което е още една добра причина да го откажете по време на бременност. Вижте Бременност и цигари!

Поза на стоеж! Винаги когато е възможно слагайте краката си на по–високо, например на табуретка или слагайте през нощта под ръцете и краката си възглавници, дори и да нямате големи и изразени отоци при бременност.

Видове отоци при бременност?
Отоци при бременност по лицето и очите
Подуването на лицето през бременността се изразява в постоянна подпухналост  може да се дължи на задържане на вода или на по сериозен проблем като бъбречна недостатъчност, прееклампсия, прегряване, травма, проблеми с черния дроб, алергия, ангиоедем, сърдечно заболяване и още други. Обърнете се към лекаря си за съвет и реакция!

Отоци при бременност по ръцете
Тези отоци са много мъчителни и често са спохождани със схващане и болки, особено през нощта. Ако усетите, че пръстените ви не ви стават или не можете да ги свалите, значи този проблем се  появил при вас. Отново причина може да е задържането на течности, консумацията на много солени храни или някакъв здравословен проблем. Съветът ни е да се консултирате със специалист, да си направите пълни изследвания, да правите масаж за раздвижване или да поставяте ръцете в студена вода.

Отоци при бременност по краката – стъпалата, глезените и прасците
Ако краката ви са се подули, при натиск по тях остават вдлъбнатини или чувствате тежест, то вероятно задържате течности. Подуването в областта на краката се усложнява значително от топлото време, пренатоварването през деня и повишаването на телесното тегло на бременната. Отоците в тази област са нормални, но ако изведнъж забележите, че ви се подува лицето и имате разлика в степента на оток в двата крака, то това може да е знак за сериозен проблем като прееклампсия. Добре е да се консултирате с лекар!

Каквито и отоци при бременност да ви се появят, не се тревожете, в повечето случай те са неприятно следствие от бременността и ще изчезнат до няколко седмици след раждането напълно! Ако следите редовно състоянието си и се грижите за себе си най–вероятно няма да имате повод за притеснение и ще знаете какво да направите при получаване на отоци при бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Колко Седмици е Бременността

Previous article

Хапчета Против Забременяване

Next article