Прегледана и обновена на 14-11-2016

Каква е причината за появата на отоци при бременност?
Имам отоци при бременност?! – Повечето отоци по време на бременност са предизвикани от наличието на повишено налягане във вените на краката и от натискът на бебето върху големите вени в слабините. Задържане на вода в тялото също може да причини проблема. Отоците през бременността се срещат често. Около половината от всички бременни жени имат подуване на глезените им, особено в последните няколко месеца от бременността. Отоци може да се получат и по пръстите на ръцете, лицето (включително очите) и долната част на гърба. Набъбването на краката обикновено се влошава с напредването на деня, особено ако сте се движили много. Горещото време в летните дни и преумората могат да направят отоците много неприятни.

Вашите отоци при бременност вероятно ще станат временно по–влошени в първите три или четири дни след раждането на бебето. Тъй като тялото ви се възстановява след раждането, всички допълнителни тъкани, кръвоносни съдове и течности, необходими по време на бременност, сега трябва да бъдат разтворени и изхвърлени от него.

отоци при бременност

Как да различим различните видове отоци при бременност, че не са нормални и трябва да потърсим лекарска помощ?
Подуването през бременността не е просто нещо. Когато отоците при бременност идват внезапно или са свързани с други симптоми, като силно намаляване производството на урина, високо кръвно налягане, зрителни промени, стомашни болки, главоболие, изтощение и др. Всички тези симптоми сигнализират неприятности и може да означава, че бъбреците, сърцето, белите дробове или други жизненоважни органи не функционира правилно. Нека лекарят или акушерката ви узнаят веднага, ако това се случи!

Превенция и лечение на отоци при бременност?
Не е възможно да се предотврати развитието на някои отоци по време на бременността ви. Но вие може да им попречите да се влошат. Тежкото подуване може да направи краката и ръцете ви болезнени, а кожата ви много нежна.

Храната! Със сигурност вашите отоци при бременност ще намалеят като се опитате да ядете балансирана храна, така че да имате контрол върху размера на теглото ви по време на бременността. Вашата диета трябва да включва малко количество протеини като месо, птици, яйца, боб и бобови култури на всяко хранене. Яжте най–малко 5 порции зеленчуци и плодове всеки ден. Имайте за цел да намалите колкото можете повече солта, захарта и мазнините  и пийте много вода, за да помогнете на бъбреците ви да филтрират излишната течност. Някои храни, които са естествени диуретици могат да помогнат за поддържане на добра бъбречна функция и да ви накарат да пишкате повече и чрез това да намалите появилите се големи отоци при бременност. Сред тях са целина, магданоз (в малки количества), ябълки и цитрусови плодове. Лукът и чесънът може да помогнат за подобряване на кръвообращението, което също да намали отоците ви. Опитайте се да избегне яденето на предварително опаковани, високо преработени храни, които съдържат много сол и други добавки, тъй като това може да влоши задържане на течности. Вижте също и нашата статия Здравословно хранене!

Напитки!Пийте по–малко напитки с кофеин – въпреки че кофеинът ви кара да посещавате тоалетната по малка нужда често и така да се елиминират излишните течности, той също води до дехидратация.

Тютюнопушене! Пушенето на цигари може да допринесе за вашето подуване и получаване на отоци при бременност, което е още една добра причина да го откажете по време на бре