Прегледана и обновена на 14-11-2016

Когато сте бременни за първи път във вашият живот, въпросите през този период излизат един след друг. В тази статия ще обясним колко седмици е бременността и колко гестационни седмици има във всеки един лунарен и календарен месец през бременността.

Колко седмици е бременността?
– 40 гестационни седмици, НО!
Да започнем от самото начало! Бременността започва да се брой от първия ден на вашият последен менструален период. Средно всяка жена е бременна 280 дни, като тя преминава през 40 седмици, като вяска е наричана от лекарите гестационна седмица. Всяка седмица има 7 дни, но в зависимост от начина на изразяване и броене тези 40 гестационни седмици могат да бъдат различен брой месеци:

  • 9 календарни месеца (30 или 31 календарни дни в зависимост от месеца) или
  • 10 лунарни месеца (лунарният месец има 28 дни или точно 4 седмици по 7 дни)

колко седмици е бременността

След като научихте колко седмици е бременността, много жени се питат дали всяка бременност продължава точно 40 гестационни седмици и точно тогава ли се ражда бебето?
Само около 5% от бебетата се раждат в точната определена дата така наречената дата на термина. Повечето бебета се раждат между 37 гестационна седмица и 42 гестационна седмица на бременността, т.е бебето може да се роди малко преди датата на термина или след датата на термина. Може да заявим смело, че е малко вероятно бебето да се роди точно на определената дата на термина от вашият лекар, затова и не го мислете толкова. Когато природата е определила и малкото бебче желае да се появи на бял свят то това ще се случи. Не се притеснявайте за толкова за датата, а се отпуснете и се насладете в края на бременността на последните красиви моменти от вашата бременност. Нашият съвет е през последния месец, а защо не и последната гестационна седмица да си направите страхотни и незабравими снимки за спомен.

Една кратка статия отговаряща на въпроса “Колко седмици е бременността?”. Вече знаете, че средната продължителност на всяка една бременност е около 40 седмици, но в повечето случай бременността варира от 37–ма до 42–ра седмица. Желаем по–лесно забременяване, лека бременност и разбира се безпроблемно и леко раждане на всички жени!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Вътрематочна Инсеминация

Previous article

Отоци при Бременност

Next article