Прегледана и обновена на 14-11-2016

Когато сте бременни за първи път във вашият живот, въпросите през този период излизат един след друг. В тази статия ще обясним колко седмици е бременността и колко гестационни седмици има във всеки един лунарен и календарен месец през бременността.

Колко седмици е бременността?
– 40 гестационни седмици, НО!
Да започнем от самото начало! Бременността започва да се брой от първия ден на вашият последен менструален период. Средно всяка жена е бременна 280 дни, като тя преминава през 40 седмици, като вяска е наричана от лекарите гестационна седмица. Всяка седмица има 7 дни, но в зависимост от начина на изразяване и броене тези 40 гестационни седмици могат да бъдат различен брой месеци:

  • 9 календарни месеца (30 или 31 календарни дни в зависимост от месеца) или
  • 10 лунарни месеца (лунарният месец има 28 дни или точно 4 седмици по 7 дни)

колко седмици е бременността

След като научихте колко седмици е бременността, много жени се питат дали всяка бременност продължава точно 40 гестационни седмици и точно тогава ли се ражда бебето?
Само около 5% от бебетата се раждат в точната определена дата така наречената дата на термина. Повечето бебета се раждат между 37 гестационна седмица и 42 гестационна седмица на бременността, т.е бебето може да се роди малко преди датата на термина или след датата на термина. Може да заявим смело, че е малко вероятно бебето да се роди точно на определената дата на термина от вашият лекар, затова и не го мислете толкова. Когато природата е определила и малкото бебче желае да се появи на бял свят то това ще се случи. Не се притеснявайте за толкова за датата, а се отпуснете и се насладете в края на бременността на последните красиви моменти от вашата бременност. Нашият съвет е през последния месец, а защо не и последната гестационна седмица да си направите страхотни и незабравими снимки за спомен.

Една кратка статия отговаряща на въпроса “Колко седмици е бременността?”. Вече знаете, че средната продължителност на всяка една бременност е около 40 седмици, но в повечето случай бременността варира от 37–ма до 42–ра седмица. Желаем по–лесно забременяване, лека бременност и разбира се безпроблемно и леко раждане на всички жени!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!