Бременността по Седмици

бременността по седмици

В тази статия сме събрали кратка, ясна и лесно разбираема информация за вашата бременност седмица по седмица.

1 седмица от бременността
За бебето: Гестационните седмици се броят от началото на последната менструация преди зачеването (което през първата г.с все още предстои).
За бъдещата майка: Цикълът ти току–що е започнал, и ако планираш да имаш дете, сега е моментът да започнеш един по–здравословен начин на хранене и на живот. Правете често упражнения, хранете се с пресни плодове и зеленчуци, край с пушенето и алкохола. Изключително важно е да приемаш допълнително фолиева киселина.

2 седмица от бременността
За бебето: Все още нищо!
За бъдещата майка: В края на тази втора седмица или началото на следващата настъпва овулациятата, при която яйчниците ти отделят зряла, готова за оплождане яйцеклетка. Стените на матката се подготвят да приютят евентуалния зародиш.

3 седмица от бременността
За бебето: Полът на бебето се определя в момента на зачеването. Оплодената яйцеклетка се придвижва за около четири дни от фалопиевата тръба до матката, като междувременно се разделя на около 100 клетки.
За бъдещата майка: Все още нищо в теб не ти подсказва че си бременна. Трябва да приемаш необходимите витамини за майчинство, допълнително калций, желязо и фолиева киселина. Вижте още за 1,2 и 3 седмица.

4 седмица от бременността
За бебето: По време на тази седмица зародишът все още не е прикрепен и плува свободно в матката. В него се обособяват три пласта, които по–нататък ще се развиват самостоятелно. Най–вътрешният пласт (ендодерм) ще формира дробовете и храносмилателната система. Междинният слой (мезодерм) ще формира костите, бъбреците, сърцето, мускулите и половите органи. От външният пласт (ектодерм) ще се развият мозъкът, нервната система и кожата.
За бъдещата майка: Все още няма много признаци на бременността. Може да станеш сънлива, с по–чувствителни гърди, или нужда често да уринираш. Научете още за 4 гестационна седмица.

5 седмица от бременността
За бебето: Ембрионът вече е прикрепен към стената на матката. Започва формирането на мозъка, гръбнакът и плацентата.
За бъдещата майка: Твърде вероятно е сутрин да започне да ти прилошава. Домашните тестове за бременност вече дават положителен резултат. Вижте още за 5 гестационна седмица.

6 седмица от бременността
За бебето: Зародишът вече е с размера на зрънце ориз и прилича на малко пра–историческо създание с пъпчици, от които ще се развият ръцете и краката. Мозъкът нараства бързо и сърцето започва да бие.
За бъдещата майка: Гърдите ти започват леко да нарастват. Може да изпитваш умора, гадене и чести позиви за уриниране. Всичко за 6 гестационна седмица.

7 седмица от бременността
За бебето: Основата за мозъка и нервната система на бебето вече е готова, и те започват да се развиват с много бързи темпове. Започва формирането на очите, ушите и устата
За бъдещата майка: В цервикалният канал се образува жилава „тапа” която запечатва утробата. Научете още за 7 гестационна седмица от бременността по седмици.

8 седмица от бременността
За бебето: Главата и лицето започват да се оформят. Формира се храносмилателната система. Изгражда се и пъпната връв. Кръвта започва да тече през все още примитивната кръвоносна система.
За бъдещата майка: Вече е време да насрочиш първия си преглед при лекар. Той може да те погледне на ултразвук, за да прецени кога е било зачеването. Прочетете още за 8 гестационна седмица.

9 седмица от бременността
За бебето: Мускулите и нервите вече работят, бебето реагира и се движи. Започва оформянето на белите дробове. Коремът и гръдният кош са напълно изградени. И през тази седмица от бременността продължава да се развива храносмилателната система. Формират се тестисите или яйчниците на бебето. Образуват се пръстите и вътрешното ухо.
За бъдещата майка: Коремът и бедрата ти наедряват. Още за 9 гестационна седмица.

10 седмица от бременността
За бебето: Времето лети и вашата бременност седмица по седмица си минава и от този момент зародишът вече се нарича плод или фетус. Хрущялните клетки се заменят от костни, които започват да се втвърдяват; започва формирането на ставите. Лицето и челюстите са вече оформени, започва развитието на зъбите и лицевите мускули. Основните органи са вече по местата си и започват да работят съвместно. След тази седмица намалява вероятността за поява на вродени деформации у плода.
За бъдещата майка: Обемът на кръвта ти се увеличава, коремът ти също. Може да си купиш крем против стрии, за да предотвратиш появата на белези от опъването на кожата. Повече за 10 гестационна седмица.

11 седмица от бременността
За бебето: Ръцете и краката бързо се развиват. Устата се отваря за първи път. Очите са напълно оформени, но все още затворени. Започва формирането на слюнчните жлези и гласните струни. Сърцето бие с около 150 удара в минута.
За бъдещата майка: Утробата ти вече е с размера на грейпфрут, и ще трябва да си купиш нови дрехи. По време на бременността, жените обикновено напълняват с 1–2 килограма по време на първия триместър, б килограма по време на втория и 5 килограма през последния триместър. Прочетете още за 11 гестационна седмица.

12 седмица от бременността
За бебето: Всички органи продължават развитието си. Лицето вече има изразен профил. Оформят се ноктите на ръцете и на краката. Плодът произвежда първата си урина
За бъдещата майка: Увеличеният обем на кръвта и хормоните на бременноста (hCG) правят кожата ти да изглежда по–мека, пухкава и гладка, което ти придава „блясък“. Хормоните увеличават активността на мастните жлези в организма, което от своя страна може да предизвика временна поява на акне по кожата ви. Още за 12 гестационна седмица.

13 седмица от бременността
За бебето: Всички жизнени органи вече са оформени и функционират нормално. Различават се няколко ребра. В областта на ръцете, краката и главата се появява тъканта от която ще се образуват костите. Бебето вече може да преглъща.
За бъдещата майка: Коремът и гърдите ти продължават да нарастват. Научете за 13 гестационна седмица.

14 седмица от бременността
За бебето: Развитието на мозъка и мускулите позволява на бебето вече да свива ръцете си и да стиска юмручета. Лицето става подвижно. Расте коса.
За бъдещата майка: Ако си имала умора и сутрешно прилошаване, те би трябвало вече да намалеят или изчезнат. Коремчето ти вече е забележимо и за външни хора. Рискът от спонтанен аборт значително намалява. Говори с лекаря си дали е необходимо да се направи амниоцентеза. Цялата статия за 14 гестационна седмица.

15 седмица от бременността седмица по седмица
За бебето: Бебето ти вече е добре оформено. Развитието на шията позволява главата да се движи свободно. Вътрешните органи работят все по–добре. Развива се кожата.
За бъдещата майка: Започваш да усещаш движенията на бебето. Всичко за 15 гестационна седмица.

16 седмица от бременността
За бебето: Всички органи на зародиша вече са по местата си и просто трябва да растат, което ще е основната му задача през следващите три месеца. Бебето прави първите си съзнателни движения.
За бъдещата майка: Бебето ти расте с бързи темпове, също и апетитът и желанията ти. Лекарят ти може да ти предложи биохимичен скрининг (троен тест) за да провери за евентуални генетични дефекти и малформации. Още за 16 гестационна седмица.

17 седмица от бременността
За бебето: Бебето вече чува сърцето, стомаха и гласа ти.както и някои външни звуци. Започва да натрупва подкожна мазнина.
За бъдещата майка: Гърдите ти все още нарастват. Купи си поддържащи сутиени в различни размери, за да понесеш комфортно промените през бременността. Пълната статия за 17 гестационна седмица.

18 седмица от бременността
За бебето: Бебето вече е развило умение да суче и поглъща. Може да започне да хълца. Реагира на зрителни дразнения и използва ръцете си, за да предпази очите си от силна външна светлина. Костите на бебето започват постепенно да се втвърдяват. Движи се много.
За бъдещата майка: Продължи подготовката си за живота след раждането. Още за 18 гестационна седмица.

19 седмица от бременността
За бебето: Полът на бебето вече е определим. Кожата продължава да се развива и образува защитно восъкоподобно покритие – верникс.
За бъдещата майка: По това време си вече „на автопилот“. Вижте още за 19 гестационна седмица.

20 седмица от бременността
За бебето: Бебето вече може да чува външни звуци и да реагира на тях. Мускулите на гръдния кош и дробовете се развиват с много бързи темпове около тази гестационна седмица от бременността. Бебето се движи много, рита и бута. Растежът му изисква все повече място и притиска дробовете, стомаха, бъбреците и мехура ти.
За бъдещата майка: Коремът ти ще те сърби заради опъващата се кожа. Използвай обилно крема против стрии. Ареолите на зърната ти започват да се разширяват и нарастват. Научете за 20 гестационна седмица.

Вече сте на половината път до датата на раждане. В следващите редове в статията бременността по седмици ще научите още много интересни факти за вашата бременност.

21 седмица от бременността
За бебето: Бебето спи много, а когато не спи се върти и рита.
За бъдещата майка: След тази седмица може да започнат контракциите Бракстон–Хикс – нередовни, неритмични контракции, които не са болезнени. Прави лека гимнастика, за да предотвратиш появата на болки в гърба, разширени вени и прекомерното напълняване. Всичко за 21 гестационна седмица.

22 седмица от бременността
За бебето: Мускулите на бебето укрепват и движенията му се засилват. Мозъкът и чувствата му са достатъчно развити, за да усеща допир, и то ще ги изпробва като докосва различни неща и се движи повече. Вече е приблизително на половината от размера, който ще достигне при раждането. Половата му система продължава да се развива.
За бъдещата майка: Постоянните движения на бебето вече са част от ежедневието ти и може да те разсейват от работата ти ще станеш по–емоционална и напрегната през тази 22 гестационна седмица от бременността.

23 седмица от бременността
За бебето: Верниксът вече напълно покрива бебето, за да го пази през последните три месеца. Ще изчезне малко преди раждането.
За бъдещата майка: Полът на бебето вече може да се види и определи по време на прегледа с ултразвук. Може да ти е трудно да спиш поради нуждата от често уриниране, сърцебиене, спазми на краката и общия дискомфорт през 23 гестационна седмица от бременността.

24 седмица от бременността
За бебето: В кръвта му се образуват бели кръвни телца, за да се борят с бъдещи болести и инфекции. Започват да растат веждите и миглите. Кожата му започва да се удебелява, но все още е полупрозрачна. Бебето реагира на външни гласове и допир. Вътрешното ухо вече е напълно развито, така че бебето разбира кога е надолу с главата и опитва да се обърне.
За бъдещата майка: По това време се прави тест с глюкоза за гестационен диабет – временен тип диабет, който може да възникне по време на бременността и да причини проблеми. Още за 24 гестационна седмица.

25 седмица от бременността
За бебето: Нервните клетки вече са по местата си и започва образуването на нервната система.
За бъдещата майка: Хормоните на бременността са в стихията си. Ставите започват да болят през 25 гестационна седмица

26 седмица от бременността
За бебето: По време на бременността седмица след седмица и Слухът на бебето вече е напълно функционален. Леката музика може да има успокояващ ефект. Ноктите започват да растат. Очите се отварят и започват да мигат.
За бъдещата майка: Сега е моментът за милувки и спокойна музика за стимулиране усещанията на бебето. Всичко за 26 гестационна седмица.

27 седмица от бременността
За бебето: Растежът се забавя и става по–равномерен при вашата бременност седмица по седмица. Кожата се удебелява и костите се втвърдяват. Дробовете и имунната система все още се развиват, но ако бебето ти се роди сега, вече има около 85% шанс да оцелее. Бебето вече може да плаче.
За бъдещата майка: Подлагай възглавници под стомаха и горния си крак, когато лежиш настрана. Една идея от нас: Може да се запишете на курс за бъдещи майки. Вижте цялата 27 гестационна седмица.

28 седмица от бременността
За бебето: Бронхите се развиват, но дробовете няма да са напълно готови до след раждането. Мозъкът продължава да се развива. Образуват се слоеве мазнина. Бебето може да започне за сънува.
За бъдещата майка: Лекарят ти може да ти направи кръвен тест за да определи дали си с отрицателен Rh–фактор. Прочетете още за 28 гестационна седмица.

29 седмица от бременността
За бебето: Бебето трябва да продължава да е активно и да се движи поне 10 пъти на час. Говори с лекаря си, ако забележиш намаляване на движенията. Надбъбречните жлези на бебето започват да произвеждат хормони, които ще стимулират тялото ти да произвежда коластра – млякото, с което ще се храни бебето през първите няколко дни на кърменето.
За бъдещата майка: Важно е да взимаш витамини за майчинство; и ти, и бебето ще се нуждаете от тях. Прочетете още за 29 гестационна седмица.

30 седмица от бременността
За бебето: Бебето продължава да наддава на тегло и да натрупва мазнини. Прави ритмични дихателни движения и дробовете му са почти готови.
За бъдещата майка: Откриваш, че често говориш на бебето си. Хормоните на бременността забавят храносмилането ти и могат да причинят запек. Яж богати на фибри храни, за да го предотвратиш. Научете за 30 гестационна седмица.

31 седмица от бременността
За бебето: Слухът на бебето продължава да се подобрява и то вече може да различава звуци и гласове.
За бъдещата майка: Гърдите ти може вече да започнат да произвеждат коластра. Това е гъсто, жълтеникаво мляко, което е богато на калории и хранителни вещества за новороденото ти бебе. Впоследствие ще бъде заместено от истинското мляко. Използвай абсорбиращи вложки за сутиена си, за да предпазиш дрехите си ако гърдите ти текат. Още за 31 гестационна седмица.

32 седмица от бременността
За бебето: По време на бременността седмица по седмица мозъкът се развива с бързи темпове и започва да се свързва с останалата част от тялото. Ноктите, миглите, веждите и косата са готови. Бебето вече има много добри шансове за оцеляване ако се роди преждевременно.
За бъдещата майка: По–голямата част от времето изпитваш умора. Без значение колко ядеш, тялото ти иска още. Лекарят ти ще измерва редовно кръвното ти налягане, урината и подуването на тялото за признаци на прееклампсия, която може да доведе до високо кръвно налягане – опасно За бъдещата майка и за бебето. Всичко за 32 гестационна седмица.

33 седмица от бременността
За бебето: Бебето вече се движи по–малко защото има по–малко свободно пространство, но по това време ще се обърне надолу с главата, за да се подготви за раждането. Ако не успее, лекарят ще трябва да се намеси. Бебето вече може донякъде да вижда, различавайки светлината и смътни образи. Дробовете са почти напълно готови.
За бъдещата майка: Запознай се с начините за намаляване на болката по време на раждане. Те включват техники на дишане, пози, болкоуспокоителни или епидурална упойка. Повече за тази 33 гестационна седмица.

34 седмица от бременността
За бебето: Мозъкът продължава бързото си развитие по време на бременността седмица по седмица. Натрупаната мазнина прави бебето да изглежда закръглено. Костите продължават да растат.
За бъдещата майка: Много важно е да приемаш калций на този етап, понеже растежът на костите на бебето извлича минералите от тялото ти, отслабвайки собствените ти кости и зъбите ти. Ако все още ходиш на работа, това сигурно е последната ти седмица. Цялата статия за 34 гестационна седмица.

35 седмица от бременността
За бебето: Бебето вече е с почти същите пропорции, с които ще се роди, но бър