Забременяване след Противозачатъчни

Първо няколко думи за това какво са противозачатъчните?
Както повечето дами знаят, противозачатъчните са вид лекарство за предпазване от забременяване и нежелана бременност. С времето и особено последните десетилетия се развиват и вече има много видове противозачатъчни, според зависи кой какво иска и от какво се нуждае, организмът му. Поради редица причини, като лесната употреба и достъпната цена, много млади жени се доверяват изцяло на този вид предпазно средство. Преди всичко това са таблетки за перорално приложение, тяхното съдържание е от някои хормони, като прогестерон и естроген. Един вид тези таблетки подтиснат произвеждането или регулират необходимите вещества за нормалната овулация всеки месец и не допускат да се стигне до забременяване. Или иначе казано жените, които приемат противозачатъчни имат много по–малко овулации, а при наличието на такава, тя е много по–слаба и така жените се предпазват от евентуално забременяване.

забременяване след противозачатъчни

За и против тяхната употребата на противозачатъчни?
Все още има много спорове дали този вид предпазване от забременяване е качествено, до колко върши работа и най–вече дали си заслужава да се рискува, защото има положителна страна, но също така и отрицателна, която води до много тежки онко заболявания.Както вече казах съществуват много видове, защото и жените, които ги приемат са с различни организми. На всяка се налага да си направи нужните изследвания преди прием на това средство, тъй като помага, но ако не е точното количество или се злоупотребява има голяма опасност за здравословното състояние. За да имат ефект върху репродуктивните органи тези таблетки променят количеството на хормоните естроген и прогестерон. Има и рискови пациенти, които в повечето случаи не са запознати с това кой хормон има нужда от регулиране или се подлагат сами на прием на противозачатъчни. За тези жени има вероятност от проявяване на тежко онкологично заболяване, като овариален рак. При всички положения има две основни групи и те са повлияни благоприятни и такива, които са повлияни неблагоприятно. За онези с положително действие на противозачатъчните хапчета има добра новина, защото освен от предпазване от забременяване, те биват защитени и от някои видове рак. Има малка особеност, която гласи, че за да бъде положително приемането на хапчетата и те да ви защитят от ендометриален рак, курса на лечение трябва да бъде  с продължителност около 4 години. Но не се препоръчва толкова дълъг прием на тези таблетки, защото прекомерната им употреба завишава опасността от появата на рак на шийката на матката или на гърдата.

Как се приемат противозачатъчните най–правилно?
За да имат благополучен ефект върху репродуктивните органи има голямо значение дали стриктно се изпълнява предписаната доза за прием. Задължително  е да следвате инструкцията дадена ви от вашият гинеколог. Обикновено приема започва на първият ден след, като менструацията е свършила, и започва да действа почти веднага. Не вземайте двойна доза, ако случайно сте изпуснали едната таблетка. Също така е важно да не експериментирате с това да си приемете таблетката след завършването на половия контакт, тогава няма да бъдете предпазена.

Забременяване след противозачатъчни?
Има много противоположни изказвания по този въпрос. Има жени, които твърдят, че след спиране на таблетките им е трудно или дори невъзможно да заченат. Има и друга крайност, жени, които пък са заченали по време на приема на тези противозачатъчни. Може би има някаква истина, но всички доктори са на едно мнение. Когато решите с вашия партньор, че сте готови да си имате дете и спрете да приемате контрацептивите е нужно да изчакате само докато се възстанови нормалния менструален цикъл, съответно и нормализирането на ежемесечната овулация. При повечето жени този период продължава до не повече от 3 месеца, е все пак има изключения, но те не са повод за притеснение, защото всяко тяло приема по различен начин промяната. Друго, което може да ви потвърди всеки гинеколог, е че при повечето жени, които са се повлияли благоприятно на приема на контрацептивите  имат и по–голям шанс за забременяване, почти веднага след започването на опитите за дете. По друг начин обяснено, жените в някои случаи след прекъсване на противозачатъчни забременяват по–лесно, защото по време на приема на тези таблетки са били потискани всички репродуктивни органи и хормони и те си намаляват работата на повече от половина, така успяват да си починат и възстановят, очаквайки наново да заработят с пълна пара. Ако сте от онези жени, които не успяват да забременеят след спиране на контрацептивите е нужно да се консултирате с лекар, за да се открият причини за неспособността за зачеване, защото след спирането им е изключено да се дължи на противозачатъчните и невъзможността за забременяване трябва да се търси другаде.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).