Хапчета Против Забременяване

Ако използвате на хапчета против забременяване и вероятно сте доволни от удобството и надеждността, която те ви дават, или сега искате да започнете да приемате такива – вие вероятно имате много въпроси за потенциалните ефекти на противозачатъчното хапче върху цялостното ви здраве. В този обобщен материал от нас ще се опитаме да обясним най–често срещаните въпроси за противозачатъчните и ще се постараем да отговорим възможно най–разбираемо на вас, скъпи читатели!

Може ли да използвам хапчета против забременяване, за да забавя или да отложа месечния си цикъл?
Да, противозачатъчните хапчета категорично може да се използват за намаляване или премахване на месечното кървене. Повечето хапчета против забременяване предотвратяват хормоналните колебания, които са отговорни за кървенето, спазмите, главоболието и другите неудобства, свързани с менструацията.

хапчета против забременяване

Ако планирам да имам бебе, колко време след спиране на хапчетата против забременяване, може да зачена?
След като сте спрели приема на противозачатъчните хапчета, може да имате само две седмици закъснение, преди овулацията да настъпи отново. Вашият период ще следват около четири до шест седмици след последното хапче. Веднъж след като се е възвърнала овулацията ви, можете да забременеете. Ако това се случи по време на първия цикъл от хапчето, можете да нямате менструация изобщо.

Има ли предимство да чакам няколко месеца след спиране на хапчета против забременяване преди да опитвам да зачена?
В миналото лекарите изразяваха опасения, че ако сте замислили да забременеете веднага след спирането на хапчетата, вие ще сте с по–висок риск от спонтанен аборт. Въпреки това тези опасения се оказват до голяма степен неоснователни. Хормоните в повечето хапчета против забременяване не се задържат във вашият организъм. Повечето жени имат не повече от четири седмици закъснение в менструацията, след прекратяване на използването на хапчетата. Въпреки това, ако вашите периоди са били редки, преди да е започнал приемът на  хапчетата, те вероятно ще бъдат пак по този начин след като спрете хапчетата. Някои жени смятат, че отнема няколко месеца преди завръщането на редовните им овулаторни цикли. Ако имате намерение да изчакате няколко месеца, може да използвате резервна форма на контрол на раждаемостта, докато вашия менструален цикъл се върне към нормалното си положение.

Какво става, ако съм спряла приема на хапчета против забременяване, но цикълът ми не се възобнови?
Ако не получите менструация за няколко месеца, може да имате състояние, което е известно като последваща хапчетата аменорея. Всеки ден всяко хапче против забременяване предпазва организма от производството на хормоните, които участват в овулацията и менструацията. Когато спрете да ги приемате, това може да отнеме известно време за тялото ви да се върне към нормалното производство на тези хормони. Обикновено вашият период трябва да започне отново в рамките на 3 месеца след като спрете приема на противозачатъчните. Ако менструацията не започне в срок от три месеца, вземете тест за бременност, за да се уверите, че не сте бременна и след това посетете вашия лекар.

Ще бъде ли тестът за бременност точен, ако приемам хапчета против забременяване?
Можете да получите точни резултати от тест за бременност, докато сте на хапчета. Тестовете за бременност работят чрез измерване на специфичен за бременността хормон – човешки хорионгонадотропин. Активните съставки в противозачатъчните хапчета не засягат как един тест за бременност мери нивото на HCG във вашата система.

Какво става ако взимам хапчета против забременяване, докато съм бременна?
Ако продължавате да пиете противозачатъчни, защото не осъзнавате, че сте бременни, не се тревожете. След като научите, че сте бременна, спрете приема на противозачатъчните.

Противозачатъчните хапчета причиняват ли наддаване на тегло?
Много жени мисля, че хапчетата против забременяване са причина за напълняване. Но проучванията показват, че ефектът на най–известните хапчета против забременяване върху теглото е малка — ако изобщо съществува. Вместо това вие може да задържите на повече течности, което да ви накара  да се почувствате сякаш сте покачили теглото си, особено във вашите гърди, ханша и бедрата.

Как влияят хапчетата против забременяване върху риска от рак?
Научни доказателства предполагат, че използването на противозачатъчни хапчета за дълги периоди от време увеличава риска от някои видове рак, като рак на маточната шийка и рак на черния дроб, но това също така намалява риска от други видове рак, включително рак на яйчниците и рак на ендометриума. Ефектът на противозачатъчни хапчета за риск от рак на гърдата не е съвсем ясно. Ако сте загрижени за риска от рак на гърдата, говорете с вашия лекар за това дали хапчетата против забременяване са добро за вас.

Хапчетата против забременяване засягат ли нивата на холестерола?
Всички хапчета против забременяване може да повлияят на нивата на холестерола. Противозачатъчните хапчета с повече естроген може да имат като цяло благоприятно въздействие върху кръвните нива на липидите. По принцип обаче промените не са съществени и не влияят върху цялостното ви здраве.

Влияят ли противозачатъчни хапчета на кръвното налягане?
Всички хапчета против забременяване може леко да повишат кръвното налягане. Ако приемате противозачатъчни хапчета и имате проблеми с кръвното си налягане е добре редовно да се преглеждате. Ако например вече имате и се оплаквате от високо кръвно налягане, говорете с вашия личен лекар за това дали трябва да помислите за алтернативна форма на контрол на раждаемостта.

Антибиотиците могат ли да намалят ефективността на хапчето против забременяване?
Широко разпространените антибиотици не могат да повлияят върху ефекта на хапчетата против забременяване.

Нашият съвет е много лесен и най–здравословен и той е да се обърнете към лекар, за да ви назначи хапчета против забременяване и схема на прием, съобразени точно с вашите потребности и здравословно състояние!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).