Спирала Против Забременяване

Един от често използваните контрацептиви е спирала против забременяване. Това е средство, което се поставя в матката, благодарение на което се спира оплождането на яйцеклетката. В зависимост от модела, различните видове спирали против забременяване имат срок между 3 и 5 години. Поставянето задължително се прави от акушер – гинеколог, след щателен гинекологичен преглед.

Важно!
Ако сте решила да пробвате медна спирала против забременяване, то прочетете много внимателно следващите редове.

медна и хормонална спирала против забременяване

Кога е желателно да се сложи спирала против забременяване и всички ли жени могат да я ползват?

Можете да ползвате този контрацептив, само в следните случаи:
– Задължително трябва да сте раждала. Спирала против забременяване не се препоръчва на жени, които не са раждали, защото има опасност от кръвоизлив.
– Имате моногамна връзка.
– Нямате  възпалителни заболявания на половите органи. Не трябва да имате и злокачествени образувания на гениталиите.
– Не сте бременна или да имате съмнения за начална бременност.
– Не се оплаквате от неправилни кръвотечения между двата цикъла, нямате вагинални течения и медицинско заключение за маточна аномалия.
– Не трябва да имате вагинални гъбички.
– Не сте склонна към алергични реакции и най–вече алергия към медта, от която е направена спиралата.

В никакъв случай не използвайте спирала против забременяване, ако:
– Имате тежък, болезнен и обилен цикъл.
– Страдате от анемия в тежка форма.
– Имате стеснение (стеноза) на маточната шийка или цервикалния канал( канала на шийката на матката).
– Някога сте имала извънматочна бременност.

Кога е най–подходящото време за поставяне на спирала против забременяване?
По принцип спирала против забременяване може да се сложи по всяко време, но голяма част от гинеколозите предпочитат тя да се постави до 7 дни от започването на менструалния цикъл, защото точно тогава отворът на маточната шийка е леко отворен и това спомага за по–лесното поставяне на контрацептива, а и изключва възможността от евентуална бременност. Както знаете дните, които са най–добри за забременяване са веднага след приключването на цикъла. Ако се спази срокът, които лекарите препоръчват, до голяма степен ще се намалят неприятните спазми, секреция и дискомфорт.

Какви недостатъци има медната спирала против забременяване?
Една от най–честите реакции е секреция или неправилно кървене, което може да се появи между двата менструални цикъла. Друг неприятен момент е закъснение или пълна липса  на мензиса, значително увеличение на обилността и продължителността на цикъла, което от своя страна може да предизвика тежка форма на анемия. Менструацията може един месец да закъснее, а на следващия да се получат доста неприятни усещания, като силна болка, парене, обилно кръвотечение, което в някои моменти може да достигне до малък кръвоизлив, продължителност повече от две седмици и т.н. Разбира се това е строго индивидуално и както една спирала предизвиква огромни проблеми на една жена, при друга няма да има даже и елементарно кървене.

Друго, на което трябва да обърнете внимание е секреция от гениталиите, болки в гърба и краката и не на последно място – алергична реакция.

Хормонална спирала против забременяване
Тези спирали са разработени през седемдесетте години на миналия век. Голям брой жени ги предпочитат като средство срещу забременяване. Тяхното активно вещество е левоноргестрел. Той е в пъти по–силен от прогестерона и действието му е подобно на естрогена,  явява се хормонален заместител, ако в организмът няма достатъчно от това вещество.

В много случай хормоналните контрацептиви се използват не само срещу забременяване, но и за лечение на болести на гениталиите, като например кисти, ранички на шийката на матката и др. Затова днешните жени предпочитат да използват хормонална спирала срещу забременяване, защото този метод съчетава голяма продължителност на използването – около пет години и ефективността на хормоналните препарати.

Както всяко хормонално средство и спиралата може да предизвика някои временни аномалии в нормалния цикъл при жените, които  използват контрацептив от този род.

Хормонални спирали трябва да се употребяват от раждали жени, които имат постоянен интимен партньор. Много добре действат на жени с болезнена и обилна менструация, защото след около 2 – 3 месечна употреба, болките и обилното кръвотечение намаляват и вече започвате да се чувствате много по–добре. Дори и досадното акне, с което се борите от години изчезва.

Употреба на хормонални спирали срещу забременяване не се препоръчва, ако сте над 35 години, имате сърдечно – съдови заболявания, диабет, високо кръвно или сте пушачка.

Когато решите да използвате спирала, задължително се консултирайте с акушер– гинеколог. Неговата преценка е най–добра, защото въз основа на Вашето конкретно състояние и след направените изследвания, ще ви предпише възможно най–добрия контрацептив, който да не бъде отхвърлен от организмът ви.

Важно!
Никога не си предписвайте хормонални хапчета или спирала против забременяване самостоятелно, защото това е опасно за Вашето здраве!

*използвана снимка от общински здравен център шумен ozc–shumen.org

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).