Болки в Гърба

За какво трябва да внимаваме при поява на болки в гърба?!
Появата на болки в гърба са често срещан проблем, който засяга голяма част от хората в някакъв момент от техния живот. Те може да бъдат предизвикани от неправилна поза, докато седите или стоите прави, рязко навеждане или неправилно повдигане на нещо тежко. По принцип болките в гърба не са причинени от някакво сериозно състояние. В повечето случаи болките в гърба ще се подобрят от само себе си след няколко седмици или месеци, въпреки че някои хора изпитват дългосрочни болки, поради някакво увреждане на гръбнака или по–сериозна травма.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какви видове болки в гърба има?
Болките в гърба най–често се фокусират в кръста или т.нар лумбаго, въпреки че те може да бъдат почувствани навсякъде по протежението на целия гръбначен стълб – от врата надолу до бедрата. Понякога болките в гърба може да бъдат причинени от нараняване или болест като например:
Прищипан диск – когато един от дисковете в гръбначния стълб е повреден и притиска нервите.
Ишиас – дразнене или притискане на седалищния нерв, което причинява болка, скованост и изтръпване, което може да засегне единия или и двата крака.
Удар – вреда, причинена от някакъв сблъсък
Травма на рамото – възпаление около раменната област, която причинява болка и скованост в голяма област на гърба.
Анкилозиращ спондилит – дългосрочно заболяване, което причинява болка и скованост на гръбначния стълб и таза.

Много често обаче лекарите не могат да открият причината за появата на болки в гърба, тогава те ги класифицират като ,,неспецифични болки в гърба”.

болки в гърба

Какво да предприема, ако имам болки в гърба?
В повечето случаи появилите се болки в гърба се оправят от сами по себе си и може да не се налага да отидете на доктор. Ако сте имали болки в гърба за няколко последователни дни или седмици, следните съвети може да ви помогнат за облекчаването на симптомите и за ускоряването на възстановяването ви:
– Останете активни, колкото е възможно и се опита да продължите с нормалните си ежедневни дейности
– Вземете най–леките обезболяващи като парацетамол или ибупрофен, ако смятате, че са ви необходими.
– Правете компреси с гореща или студена вода – можете да използвате плик със замразени зеленчуци и бутилка с топла вода.

Въпреки че може да бъде непосилно в такъв момент да бъдете весели или оптимисти, защото ви боли, е важно да остане положително настроени, тъй като това може да помогне да се възстановите значително и по–бързо. Ако сте притеснени от появилите се така неприятни болки в гърба ви или болката не се е подобрила за около шест седмици, е добра идея да посетите лекар, който може да ви посъветва какви изследвания да направите и какво лечение да ви назначи.

Какво е лечението за болки в гърба?
Най–масовите практики за терапевтиране на болките в гърба включват:
– Прием на по–силни болкоуспокояващи
– Посещаване на курсове с упражнения, където се обучавате на специфични упражнения за укрепване на мускулите и подобряване на позата ви.
– Прилагане на мануална терапия–физиотерапия, хиропрактика и остеопатия
– Акупунктура
– Консултиране – като когнитивна поведенческа терапия
– Съвети за посещение при лекар специалист

Някои хора избират да им се прилага мануална терапия или акупунктура, без да посетят личния си лекар първо. Това обаче носи риск от някакво влошаване, тъй като е много важно да се установи първоизточника на проблема. Спиналната хирургия обикновено се препоръчва само, когато всичко друго се провали.

Как може да се предотврати появата на болки в гърба?
Начинът, по който седите, стоите и се изправяте – може да повлияе на здравето на гърба ви. Опитайте се да избягвате упражняването на твърде голям натиск върху гърба ви и да си гарантирате, че той е силен и гъвкав. Редовните упражнения – като ходене и плуване – са отличен начин за предотвратяване на болките в гърба. Дейности като йога или пилатес може да подобрят гъвкавостта и да укрепят мускулите на гърба ви.

Какви са признаците на сериозен проблем, свързан с болки в гърба?
Трябва да потърсите спешна медицинска помощ, ако имате болки в гърба, придружени от:
– висока температура
– необяснима загуба на тегло
– подуване или деформация в гърба
– болката е постоянна и не се облекчава в легнало положение
– болка в гърдите
– загуба на контрол върху пикочния мехур или червата
– неспособност за уриниране
– изтръпване около гениталиите, което минава и към бедрата или гърба
– влошаване през нощта
– болките започват след претърпяване на някакво произшествието като например автомобилна катастрофа

Тези проблеми може да бъдат признак на нещо по–сериозно от болки в гърба и трябва да бъдат оценени възможно най–скоро от лекар специалист.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация