Раждане

Родилни Болки

Обновена: 17-07-2012

Известно е, че родилните болки при раждане се възприемат различно независимо от това, че прага на болка при всички хора е почти еднакъв. Различното усещане за болка и способността да се преобразуват болките зависят от различни условия. Важно е физическото и психическото състояние на човека, като то е различно при всяка отделна жена.
Болката влияе върху това, което човек може да понесе във физическо или психично отношение. Други съществени фактори са вродените или придобитите особени индивидуални свойства, склонността към уравновесеност или свръх възбудимост, познанията относно причините за болката, както и отношението към причиняващата болка дадена ситуация – в случая раждане на бебе.

При раждането контракциите (родилните болките) родилни болки при раждане на бебе за разширяване на родовите пътища и изгонването на бебето се възприемат от раждащите като родилни болки с различна сила. Тези родилни болки при раждане се получава при контракцията на матката и разтягането и разширяването на меките родови пътища. При по – голяма част от раждащите болковите импулси са относително постоянни. Въпреки това акушер-гинекологът ежедневно отбелязва, че чувството за болка, съответно за нейната изява се колебае много при отделните пациентки. То е най-изразено, когато не се познава процесът на раждане и липсва подготовка за самото раждане като такова.
Гърчещите се или крещящи родилки изпълняват указанията на акушерката или лекаря само частично или никак. Непознаването на процеса на раждане и с векове предаваният страх на очакване, дължащ се на разказите за неизбежните родилни болки, засилва субективното чувство за болка, което не може и съответно да се преобразува.
Страхът може да доведе до напрежение и сгърчване, а това затруднява дишането, повишава кръвното налягане, ограничава кръвоснабдяването на плацентата, води до недостиг на кислород, а с това застрашава живота на детето.

Целта на борбата с родилната болка при раждане е осигуряване на едно нормално раждане със слаби родилни болки и без усложнения, при което родилката може да се концентрира върху щастливото събитие, като съзнателно го преживее.

Напълно възможно е родилната болката по време на раждане да бъде изцяло премахната с помощта на обезболяващи лекарствени средства или чрез различни форми на потискане (анестезия). Подобни мерки обаче могат да повлияят неблагоприятно върху дишането на детето и физиологичното протичане на раждането.

Поведението на лекаря при борбата с родилните болки у раждащата трябва винаги да се съобразява с възможните опасности за детето. С помощта на редица медикаменти родилната болка може значително да се намали, без да се увреди детето. Акушер-гинекологът решава при леглото на раждащата в зависимост от конкретното положение в момента дали и какви медикаменти са необходими. Тъй като страхът не може да бъде преодолян с чисто лекарствена терапия, голямо значение има психо профилактичното намаляване на родилните болки.

Статията изпрати Виктория Николова

Оригване на Бебе

Предишна публикация

Кръв в Спермата

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане