Родилни Болки

Известно е, че родилните болки при раждане се възприемат различно независимо от това, че прага на болка при всички хора е почти еднакъв. Различното усещане за болка и способността да се преобразуват болките зависят от различни условия. Важно е физическото и психическото състояние на човека, като то е различно при всяка отделна жена.
Болката влияе върху това, което човек може да понесе във физическо или психично отношение. Други съществени фактори са вродените или придобитите особени индивидуални свойства, склонността към уравновесеност или свръх възбудимост, познанията относно причините за болката, както и отношението към причиняващата болка дадена ситуация – в случая раждане на бебе.

При раждането контракциите (родилните болките) родилни болки при раждане на бебе

за разширяване на родовите пътища и изгонването на бебето се възприемат от раждащите като родилни болки с различна сила. Тези родилни болки при раждане се получава при контракцията на матката и разтягането и разширяването на меките родови пътища. При по – голяма част от раждащите болковите импулси са относително постоянни. Въпреки това акушер-гинекологът ежедневно отбелязва, че чувството за болка, съответно за нейната изява се колебае много при отделните пациентки. То е най-изразено, когато не се познава процесът на раждане и липсва подготовка за самото раждане като такова.
Гърчещите се или крещящи родилки изпълняват указанията на акушерката или лекаря само частично или никак. Непознаването на процеса на раждане и с векове предаваният страх на очакване, дължащ се на разказите за неизбежните родилни болки, засилва субективното чувство за болка, което не може и съответно да се преобразува.
Страхът може да доведе до напрежение и сгърчване, а това затруднява дишането, повишава кръвното налягане, ограничава кръвоснабдяването на плацентата, води до недостиг на кислород, а с това застрашава живота на детето.

Целта на борбата с родилната болка при раждане е осигуряване на едно нормално раждане със слаби родилни болки и без усложнения, при което родилката може да се концентрира върху щастливото събитие, като съзнателно го преживее.

Напълно възможно е родилната болката по време на раждане да бъде изцяло премахната с помощта на обезболяващи лекарствени средства или чрез различни форми на потискане (анестезия). Подобни мерки обаче могат да повлияят неблагоприятно върху дишането на детето и физиологичното протичане на раждането.

Поведението на лекаря при борбата с родилните болки у раждащата трябва винаги да се съобразява с възможните опасности за детето. С помощта на редица медикаменти родилната болка може значително да се намали, без да се увреди детето. Акушер-гинекологът решава при леглото на раждащата в зависимост от конкретното положение в момента дали и какви медикаменти са необходими. Тъй като страхът не може да бъде преодолян с чисто лекарствена терапия, голямо значение има психо профилактичното намаляване на родилните болки.

Статията изпрати Виктория Николова

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация
<