Раждане във Вода

Раждане във вода е вид метод за раждане на бебе. Методът включва потапяне в топла вода, което означава раждане на бебето в самата вода или тази топла вода да се ползва като вид инструмент по време на раждането. Смята се, че раждането във вода е един безопасен метод които осигурява много предимства  за майката и бебето. При самото  раждане във вода се облекчава болката , самото травматично преживяване за бебето е по–малко и включително няма нужда от епизиотомия (малък хирургически разрез на влагалището при влагалищно раждане). Топлота вода отпуска хората физически и емоционално. Голяма част от болките по време на нормално раждане идват от спазми на матката, която от своя страна е мускул, докато при водното раждане топлата вода отпуска мускулите и по този начин жените споделят че болката намалява значително.

раждане във вода

Предимства на Раждане във вода

– Предимства за майката при избор на водно раждане: Основното предимство за самата жена по време на водно раждане е че в повечето случай няма нужда от епизиотомия. Смята се че топлата вода помага за разтягане на вашия перинеум. Друго предимство при водно раждане е клекналото положение, защото то е оптимално, тъй като води до по широко откритие и гравитацията помага на бебето.  Водата също така предоставя комфорт и мобилност за жените по време на раждането, жената е в състояние да се движи напълно свободно във водата, а това значително помага самото слизане на бебето в таза на самата майка. Привърженици казват, че болката е намалена значително, защото водното раждане е вид форма на хидротерапия (лечение чрез използването на вода), които в научни изследвания, е доказано, че е ефективна форма на управление на болката, особено в долната част на гърба болка. Статистиката показва че водното раждане във вода при едни и същи критерий е толкова безопасно колкото и нормалното раждане. Жените споделят, че топлата вода понижава кръвното налягане и поради това може да бъде ефективен метод за намаляване на стреса и тревожността. Също така раждалите по този начин споделят, че с помощта на раждането във вода е един от най–добрите начини за намаляване на майчиното напрежение.

– Предимства за бебето при водно раждане: Самото раждане на бебе се смята, че е стресиращо за самото дете. Привържениците на водното раждане смятат че топлата вода спомага за облекчаване на прехода от родилния канал към вътрешния свят, тъй като топлата течност се смята че прилича на вътрешноматочната среда. Като допълнение можем да кажем, че по този начин на раждане във вода пъпната връв пулсира за по–дълго време, което помага за премахването на повредени червени кръвни клетки от обръщението на бебето и да ги замести с нови червени кръвни клетки. Това от своя страна намалява появата на жълтеница при новороденото бебе и увеличава предаването на ембрионални стволови клетки.

Къде мога да родя във вода в България и съответно каква е цената на услугата?
1. Раждане във вода в София
В Първа САГБАЛ „Света София“ можете да родите във вода – цена 500 лв.
– също така в Акушеро-гинекологична болница Свети Лазар

2. Водно раждане в Пловдив
Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ град Пловдив

3. Раждане във вода във Варна
Медицински Комплекс Майчин дом – Варна, като цената там е 850 лв.

Ако вие сте специализирана болница и предлагате водно раждане, раждане във вода или раждане във вана (различните хора го наричат по различен начин), се свържете с нас за да ви добавим в списъка.

Препоръчваме ви да изгледате и едно видео по темата – Раждане във Вода Видео

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).