Раждане

Раждане във Вода

Обновена: 04-02-2019

Раждане във вода е вид метод за раждане на бебе. Методът включва потапяне в топла вода, което означава раждане на бебето в самата вода или тази топла вода да се ползва като вид инструмент по време на раждането. Смята се, че раждането във вода е един безопасен метод които осигурява много предимства  за майката и бебето. При самото  раждане във вода се облекчава болката , самото травматично преживяване за бебето е по–малко и включително няма нужда от епизиотомия (малък хирургически разрез на влагалището при влагалищно раждане). Топлота вода отпуска хората физически и емоционално. Голяма част от болките по време на нормално раждане идват от спазми на матката, която от своя страна е мускул, докато при водното раждане топлата вода отпуска мускулите и по този начин жените споделят че болката намалява значително.

Предимства на Раждане във вода раждане във вода

– За самата майка: Основното предимство за самата жена по време на водно раждане е че в повечето случай няма нужда от епизиотомиоя. Смята се че топлата вода помага за разтягане на вашия перинеум. Друго предимство при водно раждане е клекналото положение, защото то е оптимално, тъй като води до по широко откритие и гравитацията помага на бебето.  Водата също така предоставя комфорт и мобилност за жените по време на раждането, жената е в състояние да се движи напълно свободно във водата, а това значително помага самото слизане на бебето в таза на самата майка. Привърженици казват, че болката е намалена значително, защото водното раждане е вид форма на хидротерапия (лечение чрез използването на вода), които в научни изследвания, е доказано, че е ефективна форма на управление на болката, особено в долната част на гърба болка. Статистиката показва че водното раждане във вода при едни и същи критерий е толкова безопасно колкото и нормалното раждане. Жените споделят, че топлата вода понижава кръвното налягане и поради това може да бъде ефективен метод за намаляване на стреса и тревожността. Също така раждалите по този начин споделят, че с помощта на раждането във вода е един от най–добрите начини за намаляване на майчиното напрежение.

– За самото бебе:  Самото раждане на бебе се смята, че е стресиращо за самото дете. Привържениците на водното раждане смятат че топлата вода спомага за облекчаване на прехода от родилния канал към вътрешния свят, тъй като топлата течност се смята че прилича на вътрешноматочната среда. Като допълнение можем да кажем, че по този начин на раждане във вода пъпната връв пулсира за по–дълго време, което помага за премахването на повредени червени кръвни клетки от обръщението на бебето и да ги замести с нови червени кръвни клетки. Това от своя страна намалява жълтеницата и увеличава предаването на ембрионални стволови клетки.

Препоръчваме ви да изгледате и едно видео по темата – Раждане във Вода Видео

Витамини за Бременни

Предишна публикация

Съвети за Забременяване

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане