РажданеРечник

Епизиотомия

Обновена: 28-11-2012

Какво е Епизиотомия?
Епизиотомия е хирургически планиран разрез на перинеума и задната вагиналната стена по време на втората фаза на раждането. Епизиотомията цели оперативното разширяване на входа на влагалището по време на раждане. Разрезът, който е дълъг 3 — 5 см, се прави по време на контракция и обикновено се възприема слабо от раждащата без особена болка. Гладките ръбове на разреза се зашиват след раждането при местно обезболяване и заздравяват по-добре, отколкото при развило се спонтанно разкъсване по време на самото раждане.

Защо се прави Епизиотомия?
Епизиотомията служи за предпазването на тазовото дъно от преразтягане и разкъсване. Същевременно се улеснява периодът на изгонването, налягането върху черепа на детето се намалява.
Когато главата на детето разтяга тазовото дъно и съответните мускули (например при голяма глава) по-силно и по-продължително време, преразтегнатата тъкан не може да се възстанови напълно след раждането.Последиците от това са възможни промени в положението на матката (спадане на матката) и притискане на пикочопровода.
Епизиотомия се прави с оглед щадене и опазване на детето. При нея в резултат на отслабената съпротива от страна на меките части у майката се намалява налягането върху черепа на детето. Това има голямо значение преди всичко при преждевременни раждания.
При недостиг на кислород за детето в периода на изгонването бързото завършване на раждането се осигурява с помощта на епизиотомия.

Кога се прави Епизиотомия?
– Бебето е много голямо
– В случаите когато естественото раждане, не протича по план, а цезаровото сечение е противопоказно
– Съществува сериозен риск за майката или детето
– При необходимост от употреба на форцепс или вакум-екстрактор
– При недоносен плод за да се намали времетраенето на самото раждането
– При седалищно раждане
– Когато перинеални мускули са прекалено стегнати и твърди

Видове епизиотомии какво е епизиотомия, защо и кога се прави, видове епизиотомия
Общия брои на всички видове епизиотомия са 4, които се различават по вида на разреза. Основно се използват и прилагат 2 вида
– Медиална епизиотомия (перинеотомия) – при нея перинеумът се прерязва по средната линия до външния сфинктер, но при този вид той не се засяга. Най – често той се извършва при малък плод. Оперативният разрез е лесен за възстановяване и зараства добре, без видими козметични дефекти.
– Медиолатерална епизиотомия – тя е най – често прилаганата и се извършва едностранно. След завършване на самото раждане и целостта на тъканите се възстановява послойно на два етажа. При нея опасността от засягане на аналния пръстен е минимална, а видимия козметичен ефект след зарастването на разреза е добър.

Възстановяване след Епизиотомия?
След направена епизиотомия по време на раждането, Вие след това ще имате шевове в деликатната област и ще ви трябва известно време за да се възстановите. Вашите шевове не трябва да бъдат премахнати, те ще се разтворят от само себе си до седмица след раждането.  Някои жени чувстват малка болка след първата седмица, докато други имат неприятен дискомфорт за около месец, особено ако те са с трета или четвърта степен разкъсване.

Кога Мога Отново да Правя Секс след Епизиотомия?
Перинеума трябва да е напълно възстановен след около 4 до 6 седмици след раждането. Така че ако вие се чувствате добре може да направите първи опити с вашият партньор в този период. В началото може да почувствате първоначално стягане, опитайте се да вземете топла вана и увеличете времето на любовната игра за да се отпуснете. Може да предпочетете да сте отгоре за да може да контролирате степента на проникване. Също така може да използвате някакъв лубрикант, който ще помогне да направи сексът доста по комфортен първият път след раждането на вашето бебе. Особено по време на кърмене, може да се наложи да използвате лубрикант, защото по време на кърмене нивата на естроген намаляват, а с него и количеството смазка която произвежда вагината. Ако разбира се откриете, че сексът все още е твърде неприятен изчакайте известно време. Разбира се ако болката продължава дълго време след като сте родили чрез направена така наречената епизиотомия, трябва да говорите с вашият лекар за бъдещо лечение.

Снимката е предоставена от http://www.wikipedia.org

Кога Жената Може и Трябва да Ражда

Предишна публикация

Съвети при Рискова Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Раждане