Психологически Стерилитет / Психогенен Стерилитет

Какво е Психологически Стерилитет (безплодие)? – Психогенен Стерилитет!
Въз основа на съвременните познания се приема, че психогенни т.е. засягащите психиката смущения, оказват голямо влияние върху много органични заболявания. Значението на психологичните причини при диагностиката и лечението на брачния стерилитет (безплодие) непрекъснато нараства. Данните за тяхната честота се колебаят между 1 и 30%. Това очертава затрудненията при изясняването на този вид смущения. За тяхното зачестяване говорят редица фактори. В кабинетите по стерилитет се хвърля в очи фактът, че голяма част от забременява­нията са настъпили не след терапевтичните намеси, но още преди тях, дори след първата консултация с лекаря или след чисто диагностич­ните мероприятия. Чувството у жената, че се прави всичко възможно, за да се удовлетвори нейното желание за дете, очевидно води до психически изменения, които оказват благотворно влияние върху способността за оплождане. Зависимостта на менструационния цикъл от психически фактори е добре известна на всяка жена. Той може съ­ществено да бъде повлиян от стресови въздействия, страх, физическо пренатоварване, както и от промяна на местоживеенето и други при­чини. Психическите конфликти могат да доведат до обща напрег­натост, а с това и до временно свиване на маточните тръби. Подобни проблеми важат и за мъжа. Стресът или други психически натоварвания могат да доведат до съществени изменения в образуването на спермато­зоидите. Нерядко след дългогодишен безплоден брак по време на отпуската жената внезапно забременява. В никакъв случай не е малък броят на безплодните бракове, при които не може да се докаже ни­какво органично нарушение.

какакво е психологически стерилитет, причини и лечение на психогенен стерилитет

Последствия от Психологически Стерилитет – Психогенен Стерилитет
Всички тези указания повдигат въпроса, кои са явленията или усло­вията, които биха могли да насочат към психогенните причини за безплодие. Проличава, че пациентите са склонни към депресия. В психично отношение те страдат във връзка с редица проблеми много повече, отколкото останалите хора. Обяснимо е, че при безплодните бракове настъпват по–често депресии, чувство за малоценност или потиснатост. Тези явления се установяват и при двамата партньори, независимо че жената страда повече. Непрекъснатата тревога, която причинява стерилитетът, води от своя страна често до напрежения между двамата брачни партньори и/или в семейството. Първичните сексуални нарушения нерядко се влошават при неосъществено желание за дете. Половите сношения, желани не под влияние на естественото влечение, а определяни от базалната температура и меструационния календар и кога жената е в овулация, се превръщат в акт на необходимост. Това може да доведе у мъжа до прояви на импотентност, а при жената — до нарушения в оргазма и либидото (липса на връхна точка на полово удовлетворение, съответно отслабено желание за полово сношение). Сборът на произтичащите от това психични конфликти може да засегне дотолкова органите, че да доведе до стерилитет.

Причини за Психологически Стерилитет – Психогенен Стерилитет
Броят на причинните фактори е много голям. Някои причини за такъв стерилитет от по–съществените са:
– Извънредно силно желание за дете, което може да доведе до невроза на очакване
– Семейни или служебни натоварвания, между другото неблаго­приятни въздействия от околната среда (родители, родителите на партньора, жилищни проблеми)
– Семейни раздори (изневяра, алкохол)
– Страх от разтрогване на брака, ако не се роди дете
– Страх от раждане на увредено дете, от раждането или от раково заболяване
– Ненормална нагласа към сексуалността

Лечение на Психологически Стерилитет– Психогенен Стерилитет
Лечението на психогенно обусловения стерилитет изисква двамата брачни партньора да осъзнаят възможността за наличността на по­добен род причини за безплодието. След това те ще трябва заедно да опитат да преодолеят наличните проблеми. Това изисква голямо доверие между лекаря и брачната двойка. Лечението изисква много време и търпение. В бъдеще ще бъде все по–често необходимо двамата брачни партньори да бъдат привличани в консултацията. Смяната на съветващия лекар ще трябва по възможност да се избягва. По­някога са напълно достатъчни само обикновеният преглед и успеш­ното съветване. В други случаи помагат общо успокояващи лекарствени средства или физиотерапевтично лечение.
Най–големи изгледи за успех при психологически стерилитет т.е психогенен стерилитет имат все пак професионално из­държаните психотерапевтични съвети. Това е бъдещият начин за ограничаване на психогенните причини за безплодие. Това е пътят, който трябва да бъде следван, особено при силно желание за дете и липса на органични причини.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 2.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).