Прегледана и обновена на 02-04-2018

Какво представлява фалшивата бременност, причини за появата на фалшива бременност, на кого се случва и как да разберем дали това е така?
Мисията на всяка жена е някой ден, когато му дойде времето да даде живот. Дори малките момиченца играят много често на майки, това доказва, че жената е създадена да дава живот. Има много жени, които по една или друга причина не могат да имат деца, а други могат да имат деца, но не искат. Всяко нещо си има своите крайности и подробности и това с раждането е едно най–големите чудеса на Света. Всичко около него е така създадено, че да мине по–най добрия начин. Има обаче едно състояние на бременността, с което трябва да се сблъскате, за да повярвате, че съществува – фалшива бременност.

фалшива бременност

Какво е Фалшива бременност?
Самото име съдържащо две думи дава отговор – фалшива бременност. Колко обаче е познато сред нормалните хора, които не са се сблъсквали с такава ситуация. Все още има много загадки около това състояние и се правят проучвания. Прието е за болестно състояние, което обаче не е точно болест. Най–общо очертано, представлява съвкупност от всички характерни белези на бременността, но без наличие на плод в утробата на жената. Жената изглежда и се чувства, както би се чувствала една бременна жена, има гадене, повръщане, напълняване, напрежение в гърдите и спиране на цикъла. Въобще цялото тяло казва на жената – бременна си, но в този случай няма оплодена яйцеклетка. Според повечето лекари това е психологически проблем на подсъзнателно ниво, което кара организма да излъчва признаци на бременност. Разбира се всичко това е толкова рядко, че на места се приема за изключителен феномен да се случи. Статистиката сочи, че 1 жена на около 10 000 се сблъсква с това явление на природата.

Причини за Фалшива бременност?
Приети са няколко основни причини за проявата на фалшива бременност, като при някои жени са проявява само една от причините, а при други може да бъде комбинация. Най–главни са хормонален дисбаланс, емоционални проблеми, психо–соматични проблеми. Заради това и това състояние се приема, като основа от някакъв психичен проблем. Повечето от жените преживели такова нещо се усещат след свършване на този период с фалшивата бременност, че всъщност са били подложени на силен стрес преди да се случи това.  Абсолютно е доказано, че при много от случаите  за фалшива бременност става въпрос за страх от бременност или обратното огромно желание за дете, както и натиск от близки например, че е време за дете.

На кого се случва?
Нека първо уточним възрастта, в която се срещат най–много случаи на фалшива бременност, а след това и какво друго влияе. Жена навлиза в своята перфектна възраст за износване на дете около 22 години, именно това е долната граница на появата на фалшива бременност. При тези млади дами се наблюдава по–скоро страх от забременяването поради редица причини, като кариера или учене. Тях толкова много ги е страх от евентуална бременност, че изложени на силен стрес психиката им не издържа и изпраща грешни сигнали на мозъка,че има бременност. При жените над 40 е другата възрастова граница, когато се появява фалшива бременност, защото те или нямат все още деца или техните са пораснали и усещайки, че навлизат в менопауза искат отново да бъдат полезни и да дадат живот. В този случаи отново е на психична основа, но главна роля е желанието за младост и нуждата да имат дете, а не страхът от забременяването. Колкото и крайни да са двете основни групи жени, които се сблъскват с това, те всъщност си приличат много.

Истинска или не е истинска бременността – как да сме сигурни?
Тъй, като и двете си приличат по много неща е трудно сами да прецените дали бременността  е реална или плод на вашето тяло и психика. Симптомите са еднакви и усещането също. Колкото и странно да звучи има жени, които са твърдели, че дори са усещали как нещо се движи в тялото им. Когато се колебаете например за какво се сещате първо да си направите тест за бременност разбира се. Обаче не бива да се доверявате дори и на него, причина за това е неспособността му да бъде обективен. Когато една жена има фалшива бременност тя праща сигнали на мозъка и стимулира лъжливия процес. След това той пък започва да произвежда хормони специфични за бременността, така ако си направите тест за бременност, дори да няма такава налична има голяма вероятност той да покаже положителен резултат. Най– сигурен начин за установяване на бременност е посещение при гинеколог, който да ви прегледа на видеозон. Също така кръвните изследвания биха отхвърлили вероятността да имате фалшива бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Йога и Бременност

Previous article

Стерилитет при Жената

Next article