Хормонален Дисбаланс

Какво е хормонален дисбаланс?
Хормоните играят важна роля в здравето и благосъстоянието на всеки човек – особено на жените. Когато хормоналните нива се колебаят и вие имате хормонален дисбаланс, това може да повлияе на вашето настроение, сексуално желание, плодовитостта и овулацията. С други думи – дисбалансът на хормоните може да повлияе отрицателно върху работата на вашата репродуктивна система.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Както казахме най–често жените страдат от хормонален дисбаланс. Всеки месец в тялото на жената се произвеждат женските хормони естроген и прогестерон. Когато нивата на естрогена и прогестерона не са в баланс, това може да има драматичен ефект върху вашето здраве. Отделящият гонадотропин хормон също се отразява на функционирането на хипоталамуса, която от своя страна влияе на хипофизната жлеза, което след това се отразява на яйчниците, маточните тръби и матката. Дисбалансът на хормоните също могат да причини менопауза и всички симптоми, свързани с нея. Тези хормони са повлияни от определени фактори, като хранене, диета, начин на живот, упражнения, стрес, емоции, възраст и овулация.

хормонален дисбаланс

Видове хормони, които най–често изпадат в състояние на хормонален дисбаланс:
Хормоните се секретират от бъбреците, щитовидната жлеза, тестисите, яйчниците, панкреаса, тимуса, епифизата, хипоталамуса, надбъбречната жлеза, паращитовидните и хипофизните жлези. Най–често при хормонален дисбаланс биват засегнати следните хормони:
Инсулин – той управлява глюкозата в кръвта, секретира се от панкреаса и проблемите с него водят до състояния на диабет тип 1 и тип 2.
Адреналин – той се произвежда от надбъбречните жлези, отговаря за справянето със стреса, проблемите с него водят до редица сърдечни нарушения.
Вазопресин – той се секретира от хипоталамуса и регулира кръвното налягане.
Тироксин
Трийодтироксин
Калцитонин – последните три се секретират от щитовидната жлеза. Дисбалансът при тези хормони е много сериозен здравословен проблем, който може да доведе до различни усложнения в цялостното състояние на организма и да доведе до тежки нарушения. Той води до хипо и хипер – функция на щитовидната жлеза, а оттам и до изменения в зрението, кожата, сърдечно–съдовата система, половата система, обмяната на веществата и т.н

Как се диагностицира хормонален дисбаланс?
Има обучени специалисти като акушери, гинеколози и репродуктивни ендокринолози, които се специализират в диагностицирането и лечението на хормонален дисбаланс и аномалии. Възможностите за лечение зависят от цялостното здраве на индивида, вида на хормоналния дисбаланс и тежестта на състоянието безплодие. Например може да се препоръча диета, която е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. Жените от всички възрасти могат да получат хормонален дисбаланс, често по симптоми състоянието може да бъде разпознато между 20 и 40 години. Много жени изпитват симптоми на хормонални промени по време на техния предменструален синдром.

Общи признаци и симптоми на хормонален дисбаланс:
– Умора
– Депресивни настроения
– Проблеми с храносмилането
– Повишен апетит
– Безсъние
– Изпотяване
– Липса на сексуално желание
– Напълняване в областта на корема и необяснима загуба на мускулна маса
– Внезапно наддаване на тегло и невъзможност да се редуцират излишните килограми, дори и със строга диета или стриктен фитнес режим.

Лечение на Хормонален Дисбаланс
Хормоналният баланс е от съществено значение за доброто здраве и имунитет. Има и по–естествени и щадящи начини за лечение на симптомите на хормонален дисбаланс, които са все още ефективни и могат да подобрят здравето ви като цяло и помагат да се възстанови баланса на хормоналните нива. В зависимост от типа на хормоналния дисбаланс – правилната диагноза трябва да определи най–добрите възможности за лечение и да го коригира. Въпреки това превенцията е най–доброто лечение. Добре е жените да се възползват от предимствата на цялостен и здравословен начин на живот, който включва диета, спорт, сън, и намаляване на стреса.

Черният дроб е отговорен за премахване на излишните хормони (например в случай на свръхпроизводство на естроген). Следователно подпомагането на черния дроб е важна и съществена част от лечението на хормоналния дисбаланс.

Ако мислите, че страдате от хормонален дисбаланс, говорете с вашия лекар веднага. Той ще направи правилна диагноза и ще ви предостави възможности за лечение според вашето конкретно състояние. Здравословната и балансирана хранителна диета е от решаващо значение за хормоналното здравето и цялостния баланс на организма. Уверете се, че сте намалили прекомерната употреба на преработени храни, особено рафинирана захар. Хранете се със здравословни органични храни с изобилие от плодове и зеленчуци, което ще помогне за общото ви здраве, включително и регулирането на производството на хормони. Когато можете правете всичко възможно да намалите стреса и да избягвате външните причини за хормоналния дисбаланс. Намаляването на стреса е възможно чрез практики като йога, живопис, медитация и т.н. и не забравяйте да си осигурявате достатъчно спорт и сън за да нямате здравословни проблеми и хормонален дисбаланс.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).