Прегледана и обновена на 10-01-2017

Тази статия е насочена към суровоядството по време на бременност, но ако не знаете какво е суровоядство, то задължително вижте предходна статия от екипът на Bremennost.bg – Суровоядство.

Суровоядство и бременност!!! Възможно ли е? И по–важното – това здравословно и безопасно ли е за самата бременна жена и плода който носи тя?
Разбира се, че може да консумирате сурова храна и да спазвате суровоядство при бременност. Няма причина една жена, благословена да бъде бременна, да не може да практикува сурова диета по време на своята бременност и няма лекар, които ще ви каже че суровите плодове, зеленчуците, ядките и семената не са здравословни за вас и малкото нероденото бебе, което носите в утробата си. Въпреки това вие ще трябва да се образовате за всички важни хранителни вещества, за да сте спокойна, че получите от суровоядството си всичко “съществено” за тялото ви, така че да гарантирате на малкото човешко същество, което се развива в утробата ви всичко, което му е необходимо да се развива правилно.

Не се препоръчва да започвате пътуването ви из суровите вегетариански ширини, ако вече сте бременни, тъй като може да увредите вашето бебе поради детоксикация. Или казано по друг начин, ако цял живот или през последните няколко години вие спазвате хранителен режим чрез сурова храна, то няма проблем да съчетаете двете важни неща за вас, а именно суровоядство и бременност. Същото важи и ако кърмите вече бебето си. Ако не сте започнали да практикувате суровоядството още преди да забременеете, е добре да изчакате с този преход, след като бебето ви се е родило и сте стрели да го храните от гърдите си. Обаче винаги можете да включите повече сурови храни в настоящата си диета.

суровоядство и бременност

Суровоядството при бременност крие и риск от зараза с някои бактерии, които могат да бъдат неутрализирани само посредством термичната обработка на храната, което също крие рискове за бременната жена и плода. Освен това, повечето хора, които практикуват суровоядство, не консумират никакви животински продукти, а белтъците и протеините в месото са важни за правилното развитие на ембриона. Бобовите растения, които също са добър източник на белтъчини, биват изключвани от менюто на суровоядците, поради невъзможността да се консумират в сурово състояние. Ако вече практикувате сурова диета и сте разбрали, че сте бременна, е необходимо да се свържете със специалист, който да се запознае с конкретните специфики на вашия хранителен режим и да направи оценка на евентуалните рискове за плода. Не забравяйте, че бременността е изключително важен момент в живота на жената и тя трябва да бъде особено отговорна към себе си и нероденото си бебе. Ето някои съвети, с които ще се опитаме да ви помогнем:

Няма бременност, която да е една и съща с останалите, така че е важно винаги да слушате собственото си тяло. Вашият вкус за определени храни може да се промени силно или изобщо да не претърпи трансформации. Не се изненадвайте особено през първия триместър, когато могат да се появи тенденция, че някои от храните, които вие винаги сте обичали, вече не можете дори да ги „помиришете“! Тялото ви може да откаже естествено прочистващи и детоксикиращи храни като тъмно листни зеленчуци, водорасли и билки и така естествено да защити развиващото се бебе. Чрез вслушването във вашата собствена интуиция и тялото ви ще усетите прилив на увереност, което ще ви помогне през целия път като бременна жена.

Ако имате сутрешно гадене, това не означава, че вие правите нещо нередно или тялото ви е твърде токсично. Хормоналните нива се променят. Вода с лимонов сок и джинджифил, чай от джинджифил, ябълка, чаша вода с добавена в нея една супена лъжица ябълков оцет и мед вероятно ще бъдат от помощ. Вие ще трябва да ядете достатъчно, за да дадете необходимото на тялото ви по време на бременността и кърменето, но не се притеснявайте не е необходимо да ядете за двама, а само правилната комбинация от сурови хранителни продукти!

Има няколко ключови хранителни вещества, които трябва да си осигурите по време на бременността. Това са: протеин, есенциални мастни киселини, фолиева киселина, витамин В12, желязо, калций, витамин К, витамин D и холин. Моля, обърнете внимание, че всички витамини и минерали са важни при бременност и кърмене, а това са само няколко фокусни точки, особено когато сте вегетарианци или суровоядци. Може да се разгледа материали за консумацията на храни като кокосово масло, конопено масло, ленено масло, сурово какаово масло и морски фитопланктон и цялата им полезност за бременните жени. Желаем ви приятно суровоядство и бременност – Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Суровоядство

Previous article

Хормонален Дисбаланс

Next article