Суровоядство

Какво е Суровоядство?
Да бъдете суровоярец, означава да забравите за готварската печка! Вие ще трябва да започнете да консумирате предимно сурови плодове, зеленчуци и зърна. Основната идея на суровоядството е, че топлинната обработка на храна унищожава нейните ценни хранителни вещества и незаменими естествени ензими, което е лошо, защото ензимите стимулират храносмилането и помагат в борбата с много хронични заболявания. Накратко: когато готвите, убивате храната. Някои фенове на суровата храна вярват, че готвенето по някакъв начин прави храната токсична. Те твърдят, че суровата хранителна диета може да излекува главоболие и алергии, значително да повиши имунитета и да подобри паметта, както и да намали симптомите на артрит и диабет.

Какво можете да ядете и какво не можете при суровоядство?
– Ако сте суровоядец, вие ще ядете сурови, непреработени органични храни като сурови зеленчуци, плодове, ядки, семена и покълнали зърна. Някои хора които се придържат към суровоядство консумират и не пастьоризирани млечни храни, сурови яйца, месо и риба. Храната може да бъде студена или малко постоплена на не повече от 110 градуса.
– Ако сте решили да бъдете суровоядец, най–вероятно ще се наложи да повишите уменията си в кухнята. Може да бъде трудно да откриете ресторанти и заведения с такъв тип меню, и ако искате да живеете органично, може да се наложи да отиде в специализирани магазини, които имат по–голям избор здравословни храни от обичайните хранителни магазини, но имайте предвид, че те са и по–скъпи.
– Тъй като някои сурови и непастьоризирани храни са свързани с опасността от развитие на различни заболявания от хранителен произход, трябва да измивате храната си внимателно и да бъдете много внимателни с рисковите храни като зеле, малини, непастьоризирано сокове, зелен лук и марули. Всяка бременна жена трябва да е наясно, че суровоядство при бременност не е препоръчително. Това е така защото има риск от хранително отравяне. Това важи и за малки деца, пенсионери, хора с хронични заболявания и слаба имунна система.

суровоядство

Позволява ли суровоядството да се практикува от хора с ограничения в диетата?
– Вегетарианци: тази диета работи добре за тях. Просто се уверете, че диетата отговаря на вашите хранителни нужди. Диетолог може да ви изготви хранителен режим и помогне с вашата диета.
– Хора на безглутенова диета: Най–суровите храни, включително плодове, зеленчуци, ядки и семена, са естествено безглутенови и подходящи при непоносимост към глутен..

Какво друго трябва да знаете?
Приемането на големи количества плодове и зеленчуци спомага за превенция и контрол на кръвното налягане. Също така една такава диета е с ниско съдържание на натрий, а това означава че тя може да помогне за понижаване на риска от инсулт, сърдечна недостатъчност, рак на стомаха, остеопороза, бъбречни заболявания и други. При суровоядството може би ще свалите ненужните килограми от вашият организъм, а това най–вероятно ще ви помогне за предотвратяване или правилно управление на диабет тип 2. Тъй като повечето хора, които ядат сурови храни, изключват напълно животинските продукти, те трябва да приемат добавки с витамини, за да компенсират всички липси за организма, произтичащи от това.

Какво ще постигнете със суровоядството?
1. На първо място, благодарение на суровоядството, вие вероятно ще загубите теглото, тъй като повечето от храните тук са с изключително ниско съдържание на калории, мазнини и натрий, а в същото време с много високо съдържание на фибри. Едно проучване установява, че хората, които следват сурова диета са загубили значителна част от теглото си.
2. На второ място ще получавате също значително количество хранителни полезни вещества. Храната което ядете ще бъде с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и фитохимикали.
3. Суровоядството обаче има и много недостатъци. Диетата е трудна за следване и неадекватна в набавянето на много основни хранителни вещества като протеини, желязо, калций, витамин В12 и др. Плюс това, противно на твърденията на много хора, готвенето не прави храната токсични, а вместо това прави някои храни по–лесно смилаеми. Готвенето също така повишава някои хранителни вещества като бета–каротин и ликопен, и убива бактерии, което може да ви помогне да избегнете хранително отравяне. Няма научни доказателства, че суровите храни предотвратяват такива заболявания.
4. Освен това суровоядството не се препоръчва при някои специфични здравословни състояния. Ако обмисляте сурова диета, консултирайте се с вашия личен лекар преди строго започване и изпълнение на плана си към суровоядство.
5. Суровата хранителна диета е с ниско съдържание на калории, високо съдържание на фибри, така че яденето на такива храни ще доведе до значителна загуба на тегло. Но тази диета е силно ограничаваща, което я прави трудна за спазване в дългосрочен план.
6. По принцип готвенето прави храната по–лесно смилаема и по–безопасна за употреба. Има някои богати на хранителни вещества супер храни, които не могат да се ядат сурови като фасул и пълнозърнести храни.

Вие сами ще трябва да прецените дали е добре да започнете да практикувате суровоядство! Ние съветваме задължително да се консултирате с диетолог, който да ви насочи и да ви помогне да направите правилните стъпки за да останете здрави и жизнени и да извлечете само ползите от този хранителен режим! Успех от Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).