Здраве

Метеоризъм

Обновена: 06-02-2017

Какво е метеоризъм?
Газовете в червата винаги присъстват по цялата дължина на храносмилателния тракт – от стомаха до ректума. Забелязваме чревните газове обаче само, ако те са прекалено много или ни причиняват болка. Излишните газове в горната част на червата и стомаха може да доведат до често оригване. Излишните газове ниско в червата може да доведат до повишено газоотделяне от ануса. Излишъкът от газове може да предизвика спазми или болка и да наруши ежедневния ритъм, именно това състояние се нарича метеоризъм. Повечето хора се оригват понякога или отделят газове ректално по няколко пъти на ден като нормална част от ежедневната обработка на храната, но прекомерното наличие на газове в червата може да доведе до сериозни храносмилателни нарушения.

Какви са причините за метеоризъм?
Натрупването на газове в горната част на червата може да са резултат от преглъщането на по–голямо от обичайното количество въздух, докато ядете, пиете или дъвчете. Натрупването е долната част е нормален страничен продукт от бактериалното разграждане на храната, която не е обработена до достигането си на дебелото черво. Газове в червата, свързани с бактериални действия, се състоят от водород, въглероден двуокис, а понякога и метан.

метеоризъм Най–честите причини за метеоризъм, газове в червата включват:
Поглъщане на въздух. Прекомерното поглъщане на въздух може да предизвика хълцане.
Храни и напитки. Това в повечето пъти се оказва основната причина за метеоризъм. Количеството газове, които причиняват различни храни варира от човек на човек. Някои храни съдържат вещества, които не са напълно усвоими, докато се метаболизират от бактериите в по–ниските червата, където биват разбити на по–прости вещества, включително газове. В това число влизат следните храни и напитки: Боб и леща, Млечни продукти, съдържащи лактоза, Фруктоза, сорбитол, които се откриват в някои плодове и се използват като подсладители.
Запек. Това може да предизвика подуване на корема, но като цяло не увеличава газовете.
Лекарства или хранителни добавки. Някои лекарства и хранителни добавки може да предизвика подуване на корема и газове като странични ефекти.
Промени в хормоналните нива. Често срещано е при жените да имат подуване преди техните менструални периоди, защото техните тела задържат повече течности.
Храносмилателни смущения, които причиняват газове и така наречения метеоризъм. Прекомерното количество чревни газове понякога показва храносмилателни нарушения, като например: Цьолиакия (Глутенова ентеропатия), Дъмпинг синдром, Хранителна алергия или непоносимост, Гастроезофагеалнен рефлукс, Гастропареза, Синдром на раздразненото черво, Лактозна нетолерантност, Пептична язва

Кога да отидете на лекар ако имате метеоризъм?
Сами по себе си чревните газове рядко са знак или симптом на сериозно заболяване. Те може да предизвикват неудобство и смущение, което казахме се нарича метеоризъм. В повечето случай само са показател на нормално функциониране на храносмилателната система. Ако вие се притеснявате от газовете в червата, се опитайте да промените за начало вашата диета. Въпреки това посетете вашия лекар, ако газовете ви са продължителни и тежки или ако те са свързани с повръщане, диария, запек, загуба на тегло, кръв в изпражненията или киселини.

Лечение на метеоризъм – Може ли да се лекува или предотвратява метеоризмът?
Може да предотвратите метеоризъм чрез промяна на вашите хранителни и питейни навици. Понякога газовете са симптом на заболяване, което изисква лечение.

Примери на газообразуващи храни, които трябва да отхвърлите са:
– Зеленчуци като артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, краставици, чушки, лук, грах, репички и сурови картофи.
– Боб и други бобови растения.
– Плодове като кайсии, банани, пъпеши, праскови, круши, сини сливи и сурови ябълки.
– Пшеница и пшенични трици.
– Яйца.
– Газирани напитки, плодови напитки, бира и червено вино.
– Пържени и мазни храни.
– Захар и заместители на захарта.
– Мляко и други млечни продукти, особено при някои хора, които имат проблеми с усвояването на лактозата.
– Пакетирани храни, които съдържат лактоза като хляб, зърнени храни и салати.

Ако състоянието метеоризъм, ви причинява дискомфорт, потърсете помощ от лекар, който да прецизира симптоматиката ви и да ви посъветва какво да направите за облекчаване на неприятните усещания. Вече се предлагат и много хранителни добавки, които подпомагат работата на стомаха и гарантират комфорт след всяко хранене.

Презерватив – Предимства и Недостатъци

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве