Здраве

Синдром на Пропускливите Черва

Обновена: 02-04-2018

Какво е синдром на пропускливите черва?
Доброто състояние на червата е вратата към отличното здраве. Има едно състояние на червата, което се нарича ,,Синдром на пропускливите черва”, което може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми.

Първо да изясним какво означава пропускливи черва?
Червата имат естествена пропускливост на молекулярно ниво, така че да абсорбират жизненоважните за организма ни хранителни вещества. В действителност регулирането на чревна пропускливост е една от основните функции на клетките, които са позиционирани по чревната стена. При чувствителните към глутен хора може да се предизвика повишена пропускливост на тези клетки и да се освободи протеина зонулин, който трайно може да се направи лигавицата на червата много пропусклива. Други фактори – като инфекции, токсини, стрес и възраст също могат да причинят такова състояние на чревната пропускливост. Когато червата станат толкова пропускливи, много лесно неща като токсини, микроби, хаотични хранителни частици, ги напускат през лигавицата и започват своето свободно пътуване из тялото чрез кръвта. Тогава вашата имунна система индексира тези „чужди нашественици“ като патогени и започва да ги атакува. Имунният отговор към тези нашественици може да се появи под формата на някой от следните девет признака за пропускливи черва, които са изброени по–долу.

синдром на пропускливите черва Какво може да причини синдром на пропускливите черва?
Главните виновници са появата на синдром на пропускливите черва са някои храни, инфекции и токсини. Глутенът е номер едно причина за пропускливостта на червата. Други храни, които могат да причинят възпаление – като млечни или токсични храни, такива с много захар и прекомерно количество алкохол, са също сред основните виновници. Най–честите инфекциозни причини са развитието на гъбичката candida, чревните паразити и бактериален свръхрастеж на тънките черва. Токсините идват под формата на лекарства, като стероиди, антибиотици и лекарства за намаляване на киселинността и такива от околната среда като живак, пестициди и опасни пластмаси. Стресът и възрастта също допринасят за синдрома на пропускливите черва.

Ако страдате от някое от следните условия, има вероятност да страдате от синдром на пропускливите черва:

 1. Наличие на храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема, диария или синдром на раздразненото черво.
 1. Страдате от сезонни алергии или астма.
 1. Имате някакъв хормонален дисбаланс, например като предменструален синдром или синдром на поликистозните яйчници.
 1. Диагностицирани сте с някакво автоимунно заболяване като ревматоиден артрит, тиреоидит на Хашимото, лупус, псориазис или цьолиакия.
 1. Диагностицирани сте с хронична умора или фибромиалгия.
 1. Имате проблеми с настроението и ума като депресия и тревожност.
 1. Имате кожни проблеми като акне, розацеа или екзема.
 1. Диагностицирани сте с кандидоза.
 1. Имате различни хранителни алергии и непоносимост към храни.

Лечение на синдром на пропускливите черва?
Обикновено, ако страдате от синдром на пропускливите черва, лекарите ще ви препоръчат да промените начина си на живот като изцяло премахнете от диетата си всички токсични и възпалителни храни за определен период от време. Може да следвате следната програма:

 1. Премахнете всички неща, които влияят отрицателно на доброто състояние на чревната среда на храносмилателния ви тракт като възпалителни и токсични храни и чревни инфекции.
 1. За да се справите с появилия се синдром на пропускливите черва, също така трябва да добавете всички основни съставки за правилното храносмилане и усвояване на полезните вещества като храносмилателни ензими, солна киселина и жлъчни киселини.
 1. Важно е да се възстановят нивата на полезните бактерии, за да се възстанови респективно и здравословният баланс на полезните бактерии.
 1. Важно е да предоставите хранителните вещества, необходими, за да помогнете на червата си да възстановят сами себе си. Една от най–необходимите добавки е L–глутамин, аминокиселина, която помага да се подмлади лигавицата на стената на червата.

Ако все още имате симптоми след изпълнението на горните препоръки, бихме ви препоръчали намирането на добър медицински специалист, който да работи усърдно с вас и да поръча цялостен пакет изследвания и да определи програма за лечение, така че да се възстановите възможно най–бързо, така че да се предотвратят трайните последици върху вашето здраве от появилия се синдром на пропускливите черва.

Корем след Раждане

Предишна публикация

Запек по време на Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве