Хашимото

Какво е  Хашимото?
Хашимото е вид заболяване, което засяга щитовидната жлеза, то също така спада към автоимунните заболявания. Напоследък се наблюдават много случаи на това заболяване и има много въпроси, които имат нужда от разясняване. Първо да уточним къде щитовидната жлеза се намира, а именно точно под адамовата ябълка. Ако все пак не стига уточнението още по–точно нейното местоположение е в предната част на шията. Щитовидната жлеза има много важни функции за доброто здравословно състояние на човек, като се започне от това да регулира усвояването на калориите в организма и преминем до честотата на сърдечната дейност. Причина за толкова важната работа на щитовидната жлеза е нейната способност да произвежда хормони важни за телата ни.

Причини за хашимото
Причините може да са различни и затова точна причина за хашимото не може да се посочи, но се смята, че много фактори играят роля за това заболяване. Според Webmd те включват:

– Гени. Може да се каже, че ако други членове на вашето семейство е имало хашимо или други автоимунни заболявания, то и вие може да го получите. Това предполага от своя страна генетичен компонент на заболяването.

– Хормони. Хашимото засяга повече жени, отколкото мъже, от тук може да се направи извода, че половите хормони могат да играят роля. Това е случва 7 пъти повече при жените. Освен това, проучвания доказват, че някои жени имат проблеми със своята щитовидната жлеза още през своята първата година след раждането. В последствие този проблем изчезва, но 20% от тези жени развиват Хашимото по-късно през своя живот.

– Прекомерен йод. Проучвания доказват, че някои видове лекарства и прекалено много йод във вашия организъм може да е предпоставка за развитието на заболяването. Този микроелемент се изисква от вашето тяло за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, а това от своя страна може да предизвика заболяване на щитовидната жлеза.

– Излагане на радиация. Има съобщения за по-чести случаи на хашимото, при хора изложени на радиация, включително това се е доказало при пуснатите атомни бомби в Япония, ядрената авария в Чернобил или дори радиационното лечение на рак на кръвта, наречен болест на Ходжкин.

Какви изследвания се правят?
Като всяко друго заболяване и хашимото изисква преглед при лекар. Там се правят някои специфични изследвания, за да се потвърди диагнозата. Никога не си поставяйте сами диагноза, дори да имате част от симптомите характерни за това заболяване не означава, че сте болни от него. Не забравяйте, че има много болести на този Свят и някои от тях си приличат. Ето и основните изследвания, които трябва да ви бъдат направени от специалист, за да се потвърди или отхвърли заболяването „Хашимото“:
Проверка на щитовидната жлеза – това е първото, което се прави. Лекарят проверява дали има изменения в големината на вашата щитовидна жлеза. Няма нищо сложно и опасно.
Кръвен тест – от пробата взета кръв се установява какви са нивата на хормона тиреотропин (той е важен за стимулирането на отделяне други хормони наречени тироидни). При промяна в нормалните граници чрез кръвния тест се установява и проблем с щитовидната жлеза.
Хормони Т3 и Т4 – прави се, за да се проверят отделените количества на тези хормони. Те си имат определени нива и норми, ако са повече от нормалното е ясен знак за Хашимото.

хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза

Кой боледува от хашимото?
Един важен въпрос е кой е изложен на риск от заболяването хашимото. Да, вярно е, че всеки, който е имал в семейството си роднина страдал от проблеми с щитовидната жлеза е изложен на по–голям риск. Лекарите проследяват един генетичен характер за това заболявания и затова честият въпрос които задават е дали сте имали роднина с хашимото. Поради редица причини и той е пряко изложен от вероятността за разболяване от това неприятно заболяване, разбира се не е задължително да  се сблъска с този проблем, но е добре такива хора да го имат предвид. Разбира се има и една определена възрастова група, която е изложена на този риск, а именно жените между 30 и 50 годишна възраст. Все пак няма безопасност, това че има определена група, които най–често са засегнати, не означава нищо, защото винаги има изключения. В днешно време никои не е застраховат от различните болести които са около нас и затова абсолютно всеки може да се сблъска с това наистина неприятно заболяване, което се подвизава под наименованието – Хашимото.

Симптоми при Хашимото?
За разлика от повечето болести, хашимото няма ясно изразени симптоми, които ако забележите да бъдете сигурни в поставянето на диагнозата. По–скоро са общи и единствено ако ги откриете в себе си, могат да ви накарат да потърсите консултация, за по нататъшно поставяне на ясна диагноза:
– Неочаквано повишение на телесната маса
– Силна умора
– Болка в ставите или подуване
– Бледа и подпухнала кожа
Депресия и губене на паметта
– Повишаване на холестерол
– Подуване на щитовидната жлеза, което пък води до дрезгавост в гласа
Болезнена менструация

Лечение на Хашимото?
Правени са и продължават да се правят множество изследвания върху изучаването на това заболяване, но за сега няма лечение. Ако бъдете внимателни и отидете на време при специалист ще ви се направи лечение, което облекчава щитовидната жлеза и нейната работа.Така самата болест става по–лека и не пречи на ежедневието ви, като едновременно с  това се намалява риска от по–големи усложнения. Лечението на хашимото, което се прилага с прием на синтетични хормони на жлезата, които се приемат перорално. Целта им е да регулира производството и количеството на хормоните, за да възвърне здравословното състояние на щитовидната жлеза. Ако се питате, колко време се пият няма срок. На определен период се повтарят кръвните тестове и се проверява дали нивата на хормоните са добре и в граници. За да избегнете всички тези неудобства следете здравословното си състояние чрез правенето на редовни профилактични кръвни тестове. Не забравяйте, че не трябва да прилагате самолечение ако имате автоимунното заболяване на щитовидната жлеза – Хашимото, а да спазвате лекарските предписания!

Източник:
1. https://www.webmd.com/women/hashimotos-thyroiditis-symptoms-causes-treatments

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).