Речник

Хашимото

Обновена: 21-08-2016

Какво е  Хашимото?
Хашимото е вид заболяване, което засяга щитовидната жлеза, то също така спада към автоимунните заболявания. Напоследък се наблюдават много случаи на това заболяване и има много въпроси, които имат нужда от разясняване. Първо да уточним къде щитовидната жлеза се намира, а именно точно под адамовата ябълка. Ако все пак не стига уточнението още по–точно нейното местоположение е в предната част на шията. Щитовидната жлеза има много важни функции за доброто здравословно състояние на човек, като се започне от това да регулира усвояването на калориите в организма и преминем до честотата на сърдечната дейност. Причина за толкова важната работа на щитовидната жлеза е нейната способност да произвежда хормони важни за телата ни.

Какви изследвания се правят?
Като всяко друго заболяване и хашимото изисква преглед при лекар. Там се правят някои специфични изследвания, за да се потвърди диагнозата. Никога не си поставяйте сами диагноза, дори да имате част от симптомите характерни за това заболяване не означава, че сте болни от него. Не забравяйте, че има много болести на този Свят и някои от тях си приличат. Ето и основните изследвания, които трябва да ви бъдат направени от специалист, за да се потвърди или отхвърли заболяването “Хашимото”:
Проверка на щитовидната жлеза – това е първото, което се прави. Лекарят проверява дали има изменения в големината на вашата щитовидна жлеза. Няма нищо сложно и опасно.
Кръвен тест – от пробата взета кръв се установява какви са нивата на хормона тиреотропин (той е важен за стимулирането на отделяне други хормони наречени тироидни). При промяна в нормалните граници чрез кръвния тест се установява и проблем с щитовидната жлеза.
Хормони Т3 и Т4 – прави се, за да се проверят отделените количества на тези хормони. Те си имат определени нива и норми, ако са повече от нормалното е ясен знак за Хашимото.

хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлезаКой боледува от хашимото?
Един важен въпрос е кой е изложен на риск от заболяването хашимото. Да, вярно е, че всеки, който е имал в семейството си роднина страдал от проблеми с щитовидната жлеза е изложен на по–голям риск. Лекарите проследяват един генетичен характер за това заболявания и затова честият въпрос които задават е дали сте имали роднина с хашимото. Поради редица причини и той е пряко изложен от вероятността за разболяване от това неприятно заболяване, разбира се не е задължително да  се сблъска с този проблем, но е добре такива хора да го имат предвид. Разбира се има и една определена възрастова група, която е изложена на този риск, а именно жените между 30 и 50 годишна възраст. Все пак няма безопасност, това че има определена група, които най–често са засегнати, не означава нищо, защото винаги има изключения. В днешно време никои не е застраховат от различните болести които са около нас и затова абсолютно всеки може да се сблъска с това наистина неприятно заболяване, което се подвизава под наименованието – Хашимото.

Симптоми при Хашимото?
За разлика от повечето болести, хашимото няма ясно изразени симптоми, които ако забележите да бъдете сигурни в поставянето на диагнозата. По–скоро са общи и единствено ако ги откриете в себе си, могат да ви накарат да потърсите консултация, за по нататъшно поставяне на ясна диагноза:
– Неочаквано повишение на телесната маса
– Силна умора
– Болка в ставите или подуване
– Бледа и подпухнала кожа
– Депресия и губене на паметта
– Повишаване на холестерол
– Подуване на щитовидната жлеза, което пък води до дрезгавост в гласа
– Болезнена менструация

Лечение на Хашимото?
Правени са и продължават да се правят множество изследвания върху изучаването на това заболяване, но за сега няма лечение. Ако бъдете внимателни и отидете на време при специалист ще ви се направи лечение, което облекчава щитовидната жлеза и нейната работа.Така самата болест става по–лека и не пречи на ежедневието ви, като едновременно с  това се намалява риска от по–големи усложнения. Лечението на хашимото, което се прилага с прием на синтетични хормони на жлезата, които се приемат перорално. Целта им е да регулира производството и количеството на хормоните, за да възвърне здравословното състояние на щитовидната жлеза. Ако се питате, колко време се пият няма срок. На определен период се повтарят кръвните тестове и се проверява дали нивата на хормоните са добре и в граници. За да избегнете всички тези неудобства следете здравословното си състояние чрез правенето на редовни профилактични кръвни тестове. Не забравяйте, че не трябва да прилагате самолечение ако имате автоимунното заболяване на щитовидната жлеза – Хашимото, а да спазвате лекарските предписания!

Подготовка за Раждане

Предишна публикация

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

конюнктивит

Конюнктивит

Какво е конюнктивит? Конюнктивит е възпаление на част от тялото на човек наречена конюнктиват. Конюнктивата е тънка ...
Речник
лапаротомия

Лапаротомия

Какво е лапаротомия? Лапаротомията е хирургически разрез в коремната кухина. Тази операция се извършва за изследване на ...
Речник
кръвната захар

Кръвната Захар

Какво представлява кръвната захар? Кръвна захар е определение, което отразява концентрацията на глюкозата, която се движи в ...
Речник
фиброаденом

Фиброаденом

Какво е фиброаденом? Фиброаденомите са твърди, неракови бучки на гърдата. Жените са по податливи на такива образувания ...
Речник